Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kako “preživeti” infantilne kolike kod bebe?

Kako “preživeti” infantilne kolike kod bebe?

Kada bi se analizirali razlozi dolaska beba kod pedijatra u prvih 3-4 meseca života – grčevi bi bili na samom vrhu! Grčevi, ili kako se stručno nazivaju “infantilne kolike” vrlo su česta tegoba od koje pati 10-30% beba u prvim mesecima života. Obično se javljaju već u prve dve-tri nedelje i prestaju do kraja četvrtog meseca. Upravo zbog toga se u Kini infantilne kolike nazivaju još i „100 dana plača“. Sve bebe plaču, ali infantilne kolike su definisane “pravilom trojke”: bebe plaču duže od tri sata, više od tri dana nedeljno u periodu od najmanje 3 nedelje.

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Stomačni grčevi ispoljavaju se nekontrolisanim, zacenjujućim produženim plačom kod bebe koja je inače zdrava, dobro uhranjena i normalno napreduje. Grčevi se podjednako javljaju kod dečaka i devojčica, kod beba koje se doje i koje se hrane formulama. Nešto su češci kod prvorođene i prevremeno rođene dece.

Pravi uzrok kolika nije do sada razjašnjen. Sigurno je da je glavni uzrok u nezrelosti digestivnog trakta, pa nakupljeni vazduh izaziva bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazreva, beba postaje tolerantnija na te senzacije i kolike prestaju. Drugi moguć uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema pa su preosetljive i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja. Pri kraju dana bebe su još uznemirenije što rezultira dugim periodom plača koji se mogu produžiti na celu noć.

Zabrinutost roditelja može dodatno pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres. Tako postaju i same nespokojne i sve se završava novim napadima plača, a ako sve dugo traje, uznemirena je cela porodica.

Grčevi uzrokuju i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja, pa uz bebu ne spavaju ni roditelji. Iako su uvek prolazno stanje, postoje načini da se grčevi preveniraju ili smanje. Na taj način se poboljšava kvalitet života ne samo bebe već i roditelja i cele porodice. Pre nego što se bilo šta preduzme, treba se uveriti da nema  drugih razloga za plač bebe. To uključuje glad, umor, nedostatak kontakta sa majkom, povišenu temperaturu ili neki drugi bol.

Kako sprečiti infantilne kolike kod beba?

Majke koje doje treba da izbegavaju hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe. To je pre svega hrana koja nadima, kao što su : kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol. Decu na prirodnoj ishrani treba dojiti što duže, jer odbijanje može pogoršati grčeve.

Postoje položaji i postupci koji umirujuće deluju na bebu sa grčevima. Beba se drži uspravno ili na trbuhu, može da se nosi u „kengur“ nosiljci. Duže kupanje omogućava da topla voda opusti stomačne mišiće, a svakako prija i lagana masaža stomačića. Najbolje je uvek bebu uzeti u naručje i utešiti je, čime se postižu veoma važani efekati, jer na ovaj način roditelji pokazuju bebi da je vole i da su tu zbog nje.

Srećom po nas i naše bebe, danas postoje preparati koji u mnogome mogu pomoći kod pomenutih stanja.

Brojne studije su pokazale da određeni sojevi dobrih, probiotskih bakterija uzetih u dovoljnoj dozi, mogu da smanje tegobe koje prate infantilne kolike kod novorođenčeta, pre svega smanjujući nivo fiziološkog zapaljenja (inflamacije), pa tako smanjuju i količinu stvorenog gasa.

Za primenu probiotskih preparata kod grčeva postoje bar dva dobra razloga:

Prvi razlog

Prvi leži u činjenici da se radi o preparatima koji sadrže dobre – korisne bakterije koje imaju brojne korisne efekte na zdravlje beba i starije dece!

Naime, još 2007. je objavljeno istraživanje gde se pokazalo da su probiotske bakterije korisne za ublažavanje grčeva. Ista grupa italijanskih autora je ovo potrvrdila i 3 godine kasnije na velikoj studiji gde su bebe podeljene u dve grupe. Prva grupa je dobijala probiotik, a druga placebo (“vodicu” bez leka). Već sedmog dana terapije probiotikom je došlo do značajnog smanjenja inteziteta i učestalosti plača kod beba u grupi na probiotskom preparatu! Kod beba koje su dobijale placebo učestalost plača nije bila smanjena. Od tada je bilo još istraživanja, a većina njih je potvrdila dobar efekat probiotika  u ublažavanju kolika kod beba.

Drugi razlog

Za primenu dobrih bakterija je jednostavan: probiotik  praktično nema neželjenih dejstava – dakle, ne šteti bebi, a pomaže!

Da bi probiotski preparat ispoljio svoju efikasnost mora da se vodi računa koji konkretni sojevi se nalaze u preparatu koji dajemo bebi, u kojoj količini, i da se odredi prava doza.

Kod preporuke konkretnog probiotskog preparata uvek se treba pridržavati preporuka i smernica svetskih strukovnih udruženja pedijatara kao što su WGO i ESPGHAN. U tim preporukama navedeni su sojevi koji su prošli dugogodišna ozbiljna klinička istraživanja, a čije su efikasnost i bezbednost dokazani i u praksi. Soj koji se nalazi u svim preporukama za prevenciju kolika je mlečnokiselinska probiotska bakterija Lactobacillus rhamnosus GG.

Leave a reply