Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Imunitet kod beba

Imunitet kod beba

Imuni sistem je veoma važan sistem našeg organizma, koji nas štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita sa kojima dolazimo u kontakt. Imuni sistem se razvija već u prvim nedeljama trudnoće. Preko placente, antitela sa majke prelaze na bebu i štite je dok se ne završi stvaranje dovoljne količine antitela.

Dojenje i vakcinacija su prva i najvažnija zaštita koju dobija beba, i koja će sprečiti razvoj ozbiljnih oboljenja. Imuni sistem beba je nezreo u prvim mesecima života, ali tokom života, dolazeći u kontakt sa različitim mikroorganizmima, razvija se imuni sistem i organizam postaje jači i otporniji.

Kako se stvara imunitet kod beba?

U toku zadnjeg trimestra trudnoće, antitela, preko placente, prelaze sa majke na bebu. To daje bebi zaštitu kada u prvim nedeljama života. Količina i vrsta antitela koja će preći sa majke na bebu, zavisi i od imuniteta majke. Zbog toga je veoma važno da žene koje planiraju trudnoću  tokom trudnoće jačaju svoj imunitet.

Tokom porođaja, bakterije koje se nalaze u porođajnom putu majke, prelaze na bebu. Tako dolazi do kolonizacije bakterija u bebinom crevu što doprinosi jačanju imuniteta.

Kolostrum ili mleko koje se stvara u prvim danima posle porođaja, predstavlja pravo bogatstvo antitela koje Vaša beba dobija.

I pored svega, imunitet kod beba i dalje nije dovoljno razvijen. Naročito prevremeno rodjene bebe, koje nisu dobile dovoljnu količinu antitela od majke ili koje su rođene carskim rezom, imaju povećan rizik od infekcija. Ovaj pasivni imunitet koji beba dobije, polako slabi posle nekoliko nedelja bebinog života, i beba tada počinje da razvija svoja antitela i jača sopstveni imunitet.

Kako ojačati bebin imuni sistem?

Svaki put kad se Vaša beba razboli, razvijaju se antitela koja će štititi bebu u budućnosti.

Dojenje

Majčino mleko pored svih nutritivnih elemenata, sadrži i antitela koje Vaša beba direktno dobija dojenjem. Kada majka dolazi u kontakt sa bakterijama i virusima, stvara antitela koja se putem mleka prenose i na bebu. Pošto majka i beba obično dolaze u kontakt sa istim mikroorganizmima, na taj način je i Vaša beba zaštićena.

Vakcinacija

Vakcinacija dece je najefikasniji način zaštite od veoma ozbiljnih bolesti. Vakcinacijom se razvija imuni odrgovor na određene viruse i bakterije. Na taj način, imuni sistem Vašeg deteta kasnije prepoznaje te mikroorganizme i reaguje dovoljno brzo i efikasno, sprečavajući ozbiljne komplikacije.

Suplementi

Majčino mleko ili mlečne formule sadrže sve potrebne vitamine i minerale koji su potrebni Vašoj bebi. Ali postoji dovoljno razloga i za suplementaciju probiotskim kapima kod novorođenčadi i beba već od prvog dana života. Među najispitivanijim klinički dokazanim sojevima je i probiotska kultura Lactobacillus rhamnosus GG. Ona se preporučuje za ublažavanje grčeva, gasova i nadimanja kod beba. Pored toga, primena LGG smanjuje rizik od infekcije kod prevremeno rođene dece, dece rođene carskim rezom, dece sa porodičnom anamnezom za atopijsku konstituciju, dece u kolektivima (jaslice,vrtić, škola), kod stomačnih i respiratornih infekcija…

Dojenje i uravnotežena ishrana, higijena, svež vazduh i redovne kontrole kod pedijatra su mere koje će poboljšati zdravlje Vaše bebe. Ali ne zaboravite igranje, smeh i ljubav jer i to je ono što čini da Vaša beba bude srećna i zdrava!

 

 

 

 

Leave a reply