Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Digestivni sistem i probiotici kod prevremeno rođene bebe

Digestivni sistem i probiotici kod prevremeno rođene bebe

Prevremeni porođaj

Normalna trudnoća traje 40 nedelja ili 280 dana (10 lunarnih meseci). Prevremeni porođaj je porođaj pre 37. nedelje trudnoće. Novorođenče iz prevremenog porođaja se naziva nedonošče, odnosno prevremeno rođena beba.

Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prevremeno rođenim detetom se smatra ono koje je rođeno pre 37 nedelje trudnoće, sa porođajnom masom od 2500g ili manje.

Prevremeno rođenje je glavni uzrok oboljevanja i smrtnosti dece mlađe od 1 godine, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. U svetu se godišnje prevremeno rodi oko 15 miliona beba. U našoj zemlji se svakog dana prevremeno rodi 11 beba, što na godišnjem nivou iznosi oko 4000 beba.

Faktori rizika za prevremeni porođaj mogu biti od strane majke: povišen krvni pritisak, šećerna bolest,  trombofilija, kardiovaskularne i plućne bolesti, vaginalna infekcija, pothranjenost, višeplodna trudnoća, loše socio-ekonomsko stanje, prethodni prevremeni porođaj, životna starost (majka mlađa od 18 ili starija od 35 godina), insuficijentna placenta, abrupcija placente, malformacije uterusa.  Razlozi od strane ploda su hromozomske anomalije i kongenitalne malformacije ploda.

Ishrana prevremeno rođene bebe

Nakon rođenja, vrlo je važno započeti ishranu koja zadovoljava potrebe rasta i razvoja prevremeno rođenih beba. Kod izrazito male i teško bolesne nedonoščadi koje su u bolničkoj sredini, sprovodi se parenteralna ishrana, sve dok se ne stvore uslovi za otpočinjanje enteralne ishrane. Mali kapacitet želuca i neusklađeni refleksi sisanja, gutanja i disanja, predstavljaju opasnost od aspiracije, te se enteralna ishrana započinje malim volumenima majčinog mleka, putem nazogastrične sonde. U slučajevima nedostatka majčinog mleka, za ishranu se koriste adaptirane mlečne formule za prevremeno rođene bebe. Sa rastom bebe, volumeni mleka se postepeno povećavaju, što doprinosi njihovom težinskom napredovanju.

Majčino mleko je eliksir zdravlja za novorođenče, posebno za prevremeno rođene bebe. Pored osnovnih gradivnih materija kao što su ugljeni hidrati, masti, belančevine, voda, sadrži vitamine, minerale, enzime i imunoglobuline, čime im pruža dobru imunološku zaštitu.

Digestivni sistem prevremeno rođene bebe i probiotici

Kod prevremeno rođenih beba, zbog nerazvijenosti digestivnog sistema, profil crevne mikrobiote se razlikuje od beba rođenih u terminu. Brojne studije su pokazale da prevremeno rođene bebe imaju veći procenat nepoželjnih crevnih bakterija u crevima, usled dužeg boravka u bolnici, usled dugotrajne primene antibiotske terapije i često odložene prirodne ishrane. Zbog izmenjenog crevnog mikrobioma, preporučuje se primena probiotika.

Česta je pojava infantilnih kolika (grčeva) i refluksa (gastroezofagealnog refluksa- GER), koji će tokom sazrevanja digestivnog sistema postepeno nestati i ne treba ih smatrati bolešću, već fiziološkom pojavom. Navedeni problem se mogu sprečiti i ublažiti upotrebom probiotskih preparata.

Probiotske kapi sadrže probiotsku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG u dokazano efikasnoj dozi od 10 milijardi. Veliki broj naučnih radova je potvrdio bezbednost i efikasnost probiotskih kapi.

Probiotske kapi smiruju grčeve kod beba, štite crevnu floru od neželjenog dejstva antibiotika, predstavljaju pomoć kod alergija i ekcema, obogaćuju crevnu floru korisnim bakterijama kod beba rođenih carskim rezom, pomažu kod dijareje.

Za uravnoteženu crevnu mikrobiotu i zdrav život, probiotske kapi od prvog dana rođenja!

 

Leave a reply