Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kako pobediti dijareju kod novorođenčeta?

Kako pobediti dijareju kod novorođenčeta?

Uzroci dijareje kod dece mogu biti brojni, a najčešći su infekcije virusima i bakterijama ili primena antibiotika. Proliv može da ugrozi zdravlje novorođenčeta, i to brže i ozbiljnije nego zdravlje starijeg deteta.

Za svakog roditelja, važno je da zna kako pobediti dijareju:

  1. Beba normalno može da ima različitu učestalost stolica u toku dana (moguće posle svakog obroka, pa sve do jednom na nekoliko dana).
  2. Stolica bebe je inače nešto tečnija nego stolica starijeg deteta. Problem u proceni imaju uglavnom roditelji sa prvim detetom, ali i oni posle kraćeg vremena stiču iskustvo da razlikuju «normalnu» od tečne stolice.
  3. Promena boje stolice od zlatno žute u zelenu ne treba da zabrinjava. Međutim, stolica ne bi smela da bude crna ili sa primesama krvi – tada bebu treba odmah odvesti kod lekara.
  4. Proliv novorođenčeta je apsolutni razlog da se beba odvede kod pedijatra.. Roditelji treba da prate da li beba prihvata redovne obroke ili ih odbija, da li je dobro raspoložena ili je apatična, da li češće plače – što može da znači da ima bolne senzacije, da li piški u manjim količinama nego pre proliva, da li ima povišenu temperaturu…
  5. Pre nego što se stigne na pregled, najvažnije je održati normalan ritam dojenja i adekvatno hidrirati bebu. Ne treba primenjivati nikakve druge terapijske mere pre konsultacije sa pedijatrom.
  6. Pedijatru obavezno treba napomenuti ako je dete uzima neke lekove, prvenstveno antibiotike. Naime dijareje izazvane antibioticima (tzv. antibiotski kolitisi) su posebna kategorija dijareja, koje mogu da nastanu od prvog dana primene antibiotika, pa sve do 8 nedelja od završetka terapije. Antibiotici su lekovi koji su nesumnjivo spasili čovečanstvo, ali se ne smeju davati napamet! Određenim antibioticima leče se samo bakterijske infekcije, ali to je posao pedijatra, a ne roditelja, jer je mnogo znanja i iskustva potrebno da bi se odredila prava terapija. Antibiotska dijareja nastaje jer antibiotici deluju neselektivno (ne razlikuju dobre i loše bakterije iz creva), pa prevagnu one loše koje izazivaju neželjena dejstva- pored proliva, još i grčeve, nadutost, gasove…

Pregled pedijatra koji daje odgovor na pitanje kako  pobediti dijareju

Pedijatar će pregledom ustanoviti opšte stanje bebe i stepen dehidriranosti– kako bi se moglo proceniti da li će se beba nadalje lečiti bolnički ili će nastaviti sa kućnim tretmanom. Ako je beba samo lakše dehidrirana, što je najčešće slučaj, kućni tretman podrazumeva, pre svega, redovne obroke (podoj ili veštačko mleko) i dodatni unos posebnih rastvora koji sadrže minerale i šećer u odgovarajućoj količini. Uz adekvatnu nadoknadu tečnosti, ono što je danas deo svih svetskih pedijatrijskih preporuka, jeste primena probiotika.

ZAŠTO SU PROBIOTICI DOBRI ZA DIJAREJU KOD BEBA?

Jedna od glavnih koristi je sprečavanje i zaustavljanje dijareja različitog porekla. Nadalje, mame treba da znaju da svakodnevna upotreba probiotika, već od najranijeg uzrasta, može da pomogne u jačanju imunog sistema deteta.

Mamama je uvek najteže da odluče i izaberu proizvod koji je u potpunosti bezbedan za njihovu bebu. Zato je važno da posebno obrate pažnju na sastav preparata i dokaze o njegovoj efikasnosti.

PRIČA SA SREĆNIM KRAJEM

Stigli ste iz šetnje, vaša beba i Vi. Spremate se za kupanje, podoj i vreme koje ćete posvetiti jedno drugom. Igračke su oko vas, a prostoriju ispunjava samo smeh i prijatno porodično druženje. Neka ovo bude vaša priča baš uvek, u bilo koje doba godine!

Leave a reply