Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Svaka beba plače, ali ako je zdrava i dobro jede, a ipak neutešno i zacenjujuće plače – verovatno ima kolike!  Ne postoji dokazani lek za grčeve. Nezrelost bebinog digestivnog trakta, netolerancija na laktozu, stres roditelja i razni drugi nedovoljno potvrđeni faktori  dovode do toga da beba odgovara plačem i grčevima u stomačiću. Zato je najbolji lek savet roditeljima da budu strpljivi.

Od kolika pati svaka peta beba, pravi lek ne postoji, ali neki saveti mogu da pomognu da se grčevi ublaže. Sve bebe plaču, ali one koje plaču duže od tri sata, više od pet dana nedeljno imaju infantilne kolike, odnosno stomačne grčeve. Infantilne kolike ispoljavaju se nekontrolisanim produženim plačem bebe, koja je, inače, zdrava i dobro uhranjena.

Grčeve podjednako imaju i dečaci i devojčice, bebe koje se hrane majčinim mlekom ili adaptiranim. Nešto su češći kod prvorođene i prevremeno rođene dece. Obično počinju kada beba napuni dve do tri nedelje, a smanjuju se ili potpuno prestaju do kraja četvrtog meseca života.

Pravi uzrok kolika nije do kraja razjašnjen. Moguće je da nastaju zbog nezrelosti digestivnog trakta. Nakupljeni gas, koje dete guta prilikom dojenja ili hranjenja se gomila u crevima i izaziva neprijatan osećaj. Kako funkcija varenja sazreva, beba postaje tolerantnija. Drugi mogući uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema, pa su preosetljive i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja…

Zabrinutost roditelja može pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava napadom plača.

Koji su simptomi grčeva kod beba?

Osnovni simptom je konstantan plač bez vidljivog razloga u dužem periodu, prodorniji od normalnog, a naročito izražen uveče. Bebe sa kolikama podižu glavu, savijaju kolena prema stomačiću, zacrvene se u licu, prave grimase i ispuštaju gasove. Kolike se pogoršavaju posle obroka. Nekada se javljaju u toku hranjenja, pa bebe prekidaju sa sisanjem. Grčevi otežavaju uspavljivanje i remete bebi san. Između tih epizoda, bebe su dobro, dobro jedu, dobro napreduju i ne pokazuju nijedan znak bolesti.

Bez obzira kako dramatično izgledalo, grčevi nisu ozbiljno stanje. Glavni problem je stres i zabrinutost, koji se stvaraju u kući jer utiču na kvalitet života i uznemiravaju sve ukućane. Roditelji teško izlaze na kraj sa neprekidnim plačem i važno je pružiti im podršku. Pregled pedijatra će samo eliminisati drugi uzrok ovakvog ponašanja bebe. Dobićete savet da ne postoji dokazani lek za grčeve, ali neka pomoćna sredstva/suplemeti mogu biti od koristi u prevenciji i ublažavanju ovakvog stanja.

Kako sprečiti grčeve?

Majke, koje doje treba da izbegavaju da jedu hranu, koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je hrana koja nadima, kao što su kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol. Decu na prirodnoj ishrani treba dojiti što duže, jer odbijanje može pogoršati kolike.

Ako postoji porodična preosetljivost na mlečni šećer (laktozu), majka bi mogla da obično kravlje mleko isključi iz ishrane. Ponekad bebe nisu u stanju da vare laktozu, ali se to poboljšava kad postanu starije.

Bebe, koje se hrane bočicom, treba hraniti u budnom stanju, sa lako podignutom glavicom. Posle hranjenja treba da podrignu i izbace višak vazduha. Korisni efekti u regulaciji infantilnih kolika postignuti su adaptiranim formulama, koje sadrže hidrolizovane proteine surutke i redukovanu laktozu, jer se lakše vare.

Korisni saveti za uzmenirene roditelje su i da drže bebu uspravno ili na trbuhu da bi podrignula posle obroka. Nosite je u „kengur“ nosiljci i provozajte u kolima, jer vibracije i kretanje mogu da je umire. Pustite tihu muziku u zamračenoj sobi i sedite sa bebom u stolici koja se ljulja. Duže kupajte bebu, jer joj topla voda može prijati.

Lagano masirajte i zagrejte bebin stomačić. Uvek je dobro uzeti bebu u naručje i utešiti je, jer tako pokazujemo bebi da je volimo i da smo tu zbog nje, ljubav i dodir su svakako najbolja terapija.

Leave a reply