Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Šta sve može može biti uzrok dijareje?

Šta sve može može biti uzrok dijareje?

Po definiciji dijareja, ili proliv, je pojava najmanje tri tečne stolice u toku dana. Manje od toga se ne smatra prolivom, mada je u percepciji roditelja da je i jedna tečna stolica zapravo proliv.

Šta je uzrok proliva?

To su najčešće infekcije, mogu ih izazvati virusi, bakterije, ređe paraziti. Infektivne dijareje su obično akutnog toka. Postoje i hronične dijareje koje su uzrokovane hroničnim zapaljenjskim bolestima, kao što su Kronova bolest, ulcerozni kolitis ili različite intolerancije ili alergije na određenu vrstu hrane.

Najveći problem kod proliva kod dece je gubitak tečnosti i elektrolita. Dijareja je obično praćena i povraćanjem, povišenom temperaturom i bolovima u stomaku, što dodatno povećava gubitak tečnosti. Nekada, pre uvođenja savremene terapije proliv je bio vodeći uzrok smrtnosti odojčadi i male dece. U zemljama trećeg sveta, naročito podsaharske Afrike, i danas je tako.

Ono sa čime se roditelji najčešće sreću su bolesti koje se popularno nazivaju bolestima prljavih ruku, samim tim, jasno je da je najbolja preventiva u ovom slučaju pravilna higijena, tj. redovno pranje ruku.

Proliv izazvan antibioticima predstavlja poseban entitet akutnog dijarealnog poremećaja. Naime, upotreba antibiotika u lečenju bilo koje infekcije ima i svoje neželjene efekte. Najčešće je to oštećenje normalne bakterijske flore digestivnog trakta, time dolazi do nepravilnog varenja, te su ovakvi prolivi sve češći.

Kao preventiva ovome je primena probiotika uz svaku antibiotsku terapiju. Pokazalo se kao najbolje u ovu svrhu koristiti probiotik koji u sebi sadrži Saccharomyces boulardi iz više razloga. Naime, ova gljivica koja je glavni sastojak probiotskog preparata, je otporna na antibiotike, može se koristiti istovremeno kada i antibiotik, bez bojazni da će antibiotik delovati na gljivicu. Takođe, Sacharomyces boulardi kompetitivno deluje na Candidu, sve njene sojeve, tako da se eliminiše i ova posledica upotrebe antibiotika širokog spektra. Takođe cink, koji je sastavni deo probiotika pomaže u obnovi sluzokože creva i deluje kao stimulator imuniteta.

Kada već do dijareje dođe, šta nam je činiti?

Prvo, nadoknada tečnosti, obično se  koriste različiti gotovi elektrolitni rastvori koji u sebi sadrže optimalan odnos elektrolita, prvenstveno natrijuma i kalijuma kao i glukozu. Nije dobro davati mleko, voćne sokove i druge zaslađene napitke jer to može produžiti trajanje proliva. Odojčad i mala deca koja su još na podoju, naravno nastavljaju da sisaju. Ako je dete na adaptiranoj mlečnoj formuli, preferira se formula u kojoj je zamenjen mlečni šećer, laktoza. Od hrane se preporučuje bareno povrće, prepečen hleb, baren ili pečen krompir, kačamak i slično.  Vrlo često ovo nije dovoljno, stoga moramo u terapiju dijarealnog poremećaja uvesti probiotike.

Šta su probiotici?

To su korisni mikroorganizmi, mogu biti bakterije ili glivice. Bakterije obično pripadaju grupi Bifidobacterium ili Lactobacillus, dok je od gljivica u upotrebi Saccharomyces boulardii.  Probiotici imaju sledeće osobine: ljudskog su porekla, otporni na kiselinu želudca, vezuju se za epitel i zadržavaju u crevima, proizvode antimikrobne supstance, vezuju patogene organizme, zdravstveno su bezbedni. Gljivica Saccharomyces boulardii ima nekoliko bitnih osobina koje joj daju prednost u odnosu na probiotske bakterije: fizički je mnogo veća čime vezuje više patogena za sebe i otporna je na antibiotike.

Ova gljivica se nalazi u probiotskom preparatu, kao glavna komponenta. Ovaj preparat je dodatno suplementiran cinkom, koji je izuzetno bitan za integritet i obnovu epitela, odnosno ćelijskog zida creva.

Bez integriteta epitela creva nema prestanka proliva i adekvatnog varenja hrane. Naime, ovaj jedan sloj ćelija je odgovoran za proizvodnju enzima za varenje hrane. Ako nema varenja, hrana previre u crevima, stvaraju se štetni produkti koji povlače vodu u creva i tako produžavaju trajanje proliva. Ove dve komponente probiotika se praktično dopunjavaju i time je povećana efikasnost preparata.

 

Leave a reply