Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Bol u Ahilovoj tetivi

Bol u Ahilovoj tetivi

Ahilova tetiva

Ahilova tetiva je najjača tetiva u ljudskom telu. Povezuje mišiće lista sa petnom kosti. Ime je dobila po antičkom junaku Ahilu, koga je majka kupala u čarobnoj vodi Stiksa, držeći ga za petu. Zbog toga je bio neranjiv i jedina slaba tačka mu je bila peta – Ahilova tetiva.

Zadnju ložu potkolenice čine dva mišića koji se spajaju u zajedničku tetivu, preko koje se spajaju sa petnom kosti. Svojom funkcijom oni obezbećuju podizanje na prste stopala, to jest pokret stopala koji je poznat kao plantarna fleksija. Taj pokret je neophodan kod trčanja i skakanja dok pri normalnom hodu nema većeg značaja.

Bol u predelu Ahilove tetive

Bol u predelu Ahilove tetive se može javiti na dva nivoa. Na mestu samog pripoja za petnu kost kada govorimo o insercionim tendinopatijama i van pripoja u tetivnom telu (neinsercione tendinopatije). Neinsercione tendinopatije su najčešće posledica preopterećenja, bilo da se radi o profesionalnom sportisti koji je povećao intezitet treninga ili kod rekretaivnog sportiste koji nedovoljno pripremljen ulazi u igru.

Ahilova tetiva Tendinopatia

 Tendinopatia Ahilove tetive

U osnovi ovog obiljenja je degenerativna promenama u tetivi izazvana poremećajem vaskularizacije na 3-6 cm od pripoja tetive. Taj segment je bolan, pipa se zadebljanje u tetive, bolno je podizanje na prste. Bol na samom mestu pripoja tetive za petnu kost koje prati otok i zadebljanje samog pripoja spada u insercione tendinopatije. Njihov uzrok može biti deformitet petne kosti poznat kao Haglundova peta. Tada koštana prominencija gornje spoljašnjeg dela petne kosti neposredno ispred pripoja vrši pritisak na Ahilovu tetivu i oštećuje je.

Patohistološka analiza je pokazala da su u osnovi tendinopatije degenerativni procesi, koji podrazumevaju promenu kolagene strukture  tetive sa gubitkom elastičnosti. Neophodno da se proces zaustavi i spreči dalje oštećenje, jer može dovesti i do pucanja tetive.

Ahilova tetiva i lečenje

Lečenje se započinje neoperativnim tretmanom, koji podrazumeva analgetsku terapiju i fizikalne procedure. Ja često u svojoj praksi koristim topikalne analgetike, kao sprej koji ispoljava lokalno anestetičko i antiinflamatorno dejstvo. Preporuka je da se koristi kao priprema za ekscentrične vežbe. One podrazumevaju vežbe istezanja Ahilove tetive i mišića lista u različitim položajima stopala i kolena. Rade se u tri seta, dva puta dnevno po 15 ponavljanja, u trajanju od 3 meseca. Studije su pokazale da ove vežbe imaju najveći efekat u lečenju ovog stanja, jer se na taj način popravlja vaskularizacija i jača kolagena struktura tetive.

Ekscentrične vežbe

Takođe postoji i preporuka za uzimanje preparata na bazi hondroitin sulfata, koji ulazi u sastav kolagenih vlakana i treba da popravi njihovu strukturu. Ranije su se oni dobijali iz hrskavice različitog životinjskog porekla (goveđa, svinjska, pileća, ajkule). Bioraspoloživost ovako dobijenih preparata bila je samo 10-20%. Danas na tržištu imamo novu generaciju hondroitina, koji se dobijaju bakterijskom fermentacijom. Takav preparat ima daleko veću bioraspoloživost (43%). Preporuka je da se ovi preparati uzimaju duže vreme, zajedno sa programom vežbi.

Ahilova tetiva i operativno lečenje

Ukoliko ova terapija ne da rezultate posle 6 meseci, razmatra se operativno lečenje. Postoje razne varijante otvorene i endoskopske hirurgije, koje imaju za cilj da uklone oštećeno tkivo tetive. U slučaju Haglundovog deformiteta pete, endoskopski pristup sa uklanjanjem pritiska na samu tetivu dovodi do rešavanja problema na duže staze.

Adekvatnim vežbanjem, pre svega vežbama istezanja, jačanjem mišića lista i postepenim opterećenjem u treningu, uz adekvatnu ishranu i suplemente, možemo sačuvati našu Ahilovu tetivu. Ne dozvolite da ona bude vaša slaba tačka!

Leave a reply