Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Rođenje deteta je iskustvo koje je i za muškarce i za žene najvažnije i najsrećnije u životu. Lekari kažu da se možemo potpuno opustiti i uživati u ovoj sreći ukoliko se pridržavamo preporuka koje dobijemo na otpustu iz bolnice.

Međutim, najčešći problem koji se javlja u prva tri meseca života jesu grčevi. Beba neutešno plače “iz čista mira”, teško se smiruje, pa se roditelji uznemire i panično traže pomoć! Smatra se da bar 20 do 30%  beba ima grčeve i oni se javljaju kako kod dojenih beba tako i kod onih koje su na formulama.

Grčevi obično počinju nakon dve nedelje života, a prestaju (ili se značajno smanjuju) kad beba napuni četiri meseca. Ipak, ovo je individualno, pa se grčevi mogu javiti i posle toga!

Šta su infantilne kolike?

Definicija staje u pravilo trojke: inače zdrava beba iznenada počinje da plače i to traje bar 3 sata na dan, najmanje 3 dana u nedelji, a traje bar 3 nedelje! Dakle, radi se o zdravim i naprednim bebama, koje lepo jedu, ali se uklapaju u “pravilo trojke”!

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Pravi uzrok se ne zna. Pretpostavlja se da se bebin sistem za varenje “navikava” i prilagođava ishrani. Nakuplja se gas koji nastaje u procesu varenja mleka i “rasteže” crevni zid. Beba se smiri tek kada izbaci gas. Napinjanje bebe može da “pogura” mleko iz želuca, pa se dešava da beba bljucne, a ređe i da povrati. Grčevi NISU bolest, već normalna i prolazna pojava!

Da li nešto treba preduzimati?

Bez dileme treba. Kada su grčevi česti oni ometaju normalan bebin san i povećavaju uzmenirenost roditelja pa se nešto mora preduzeti! Postupci koji mogu ublažiti grčeve su masaža stomačića, topla pelena preko trbuha, nežno ljuljuškanje. Položaj bebe na boku sa kolenima ka grudima takođe može da pomogne!

Lekari preporučuju probiotske preparate, jer sadrže dobre bakterije koje imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje! Jedna od tih koristi je ublažavanje grčeva! Probiotski preparati za infantilne kolike su posebno pravljeni u obliku kapi, jer se tako mogu dodati u mleko ili vodu ili sipati direktno na kašiku.

Lactobacillus rhamnosus GG, sadržan u probiotskim kapima BebiCol®, u adekvatnoj dozi i sastavu doprinosi očuvanju ravnoteže mikroflore od prvog dana rođenja. LGG se smatra najistraživanijim probiotskim sojem na svetu sa više od 1000 objavljenih naučnih radova. Može se koristiti od prvog dana rođenja. U sastav BebiCol® kapi ulaze i vitamin D3 i mineral cink, i to u dozama preporučenim od najrelevantnijih evropskih i svetskih pedijatrijskih udruženja.

BebiCol je dodatak ishrani namenjen za odojčad od prvog dana rođenja. Sa posebnom pažnjom za Vaše dete osmislili smo i pažljivo pripremili 2 optimalne kombinacije kapi u čiji sastav osim soja LGG, ulaze i vitamin D3 i mineral cink, i to u dozama preporučenim od najrelevantnijih evropskih i svetskih pedijatrijskih udruženja.

  1. BebiCol FORTE  (1.0 X 1010  kolonija LGG)
  2. BebiCol FORTE  sa vitaminom D3 i Sukrozomalnim Cinkom ( 1.0 x 1010 kolonija LGG + vitamin D3 + cink)

Vitamin D3 je neophodan za pravilan rast i razvoj kostiju, a cink jača imunitet.

Probiotske preparate kod grčeva treba davati koliko je to potrebno – dok grčevi ne prođu! Nema ograničenja u primeni, a važno je da se ne prekoračuje dnevna preporučena doza, a uvek je važno konsultovati se sa pedijatrom.

Svako zna nekoga čija je beba „izlečena“ od grčeva. Ova tajna otkriva se samo najboljim prijateljima. Uz miran stomak Vaše bebe i Vi ćete imati miran san! Naša tajna zove se – BebiCol®.

Leave a reply