Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kako izabrati pravi probiotski preparat?

Poslednjih godina zdravlje stomaka nam je postalo prioritet, i to sa dobrim razlogom. Sve se više ljudi okreće probioticima. Bilo da ih unosimo putem ishrane ili uz pomoć probiotskih preparata, svesni smo uticaja koji mogu imati na naše zdravlje.

Ali, svako ko je ikada pokušao da kupi neki probiotik našao se u nedoumici. Kao da preko 90 registrovanih probiotskih preparata na našem tržištu nije previše, nego sami treba da odlučimo i koliko miliona živih mikroorganizama treba da uzimamo, i da li su baš ovi mikroorganizmi oni koje su nama potrebni. A tek sastav… i svi oni neizgovorljivi probiotski sojevi …

Sa željom i idejom da stručnoj javnosti, odnosno farmaceutima i lekarima različitih specijalnosti pomognu u odabiru I preporuci pravog probiotskog preparata, prof. dr Miodrag Krstić i prof. dr Tomica Milosavljević, gastoenterolozi sa Klinike za gastroenterologiju KCS, kao i dr Mirjana Stojšić, pediatar sa IZZDIOV iz Novog Sada, napisali su i publikovali praktični priručnik “Tajne crevne mikrobiote”. Oslanjajući se na aktuelne svetske preporuke i vodiče, prilagodili su ga zdravstvenim radnicima u Srbiji i promovisali ga na velikom broju stručnih skupova i predavanja, opravdavajući time konstataciju da je, kao što je XX vek bio vek antibiotika, naš XXI vek zapravo “vek probiotika”.

Šta su probiotici?

Probiotici su prijateljski mikroorganizmi koji su dobri za naše zdravlje, a posebno za naš probavni sistem. Oni su prirodno prisutni u našem telu, ali se mogu naći i u nekim namirnicama i pre svega u dodacima koje unosimo putem ishrane. Probiotici smanjuju broj štetnih bakterija u crevima čime se poboljšava naše ukupno zdravlje.

U normalnim uslovima, dobre bakterije čine oko 90% mikroba koji žive u našim crevima. Ali, faktori poput ishrane, stresa, raznih hroničnih i akutnih bolesti, kao i primene nekih lekova, pre svega antibiotika, mogu da poremete ravnotežu i dovedu do gastrointestinalnih tegoba, upala, oslabljenog imuniteta, proliva ili zatvora. Probiotici pomažu da se povrati prirodna ravnoteža u našem stomaku.

Da li su svi probiotici isti?

Usled nedovoljno stroge regulative, danas se u Srbiji većina probiotika deklariše za iste dijagnoze, ali o njihovoj efikasnosti mogu da svedoče samo validne kliničke studije. Dobri probiotici su oni sa više od 5 milijardi živih mikroorganizama, što znači da su izuzetno koncentrovani, a samim tim i delotvorniji.

Razlikuju se i po sastavu, koncentraciji i efikasnost. Uglavnom se radi o različitim probiotski, dobrim bakterijama. Posebno mesto među probioticima zauzima jedina probiotska kvasnica – Saccharomyces boulardii (Bulardi®).

Bulardi se primenjuje još od davne 1923.godine. Tokom skoro čitavog veka primene nije izgubio na svojoj aktuelnosti, i dalje je najispitivaniji probiotski soj na svetu. Njegova efikasnost i bezbednost dokazana je brojnim kliničkim studijama, kao i u brojnjim preporukama i smernicama u Evropi i svetu. Jedna Bulardi ćelija je 10 puta veća od ćelije drugih probiotika. Zahvaljujući svojoj veličini Bulardi vezuje za sebe veliki broj loših bakterija, toksina i virusa. Tako ubrzava njihovo izbacivanje iz organizma. Bulardi dokazano štiti dobre bakterije. Posebno se preporučuje kod dijareje izazvane primeom antibiotika, ali i kod svih ostalih dijareja.

Pre nego što izaberete probiotski preparat potrebno je da znate zbog čega ga uzimate. Važno je da znamo da različiti sojevi mogu dovesti do različitih efekata na zdravlje. Ono što je sigurno: kada je narušena ravnoteža među bakterijama u našim crevima, narušeno je i ravnoteža u celom našem organizmu. Tu dobar izbor probiotika dolazi do izražaja, jer pomaže da se uspostavi ravnoteža, a samim tim poboljša naše opšte zdravstveno stanje.

Leave a reply