Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

EPIDEMIJA GRIPA U SRBIJI! Kako se zaštititi od gripa?

EPIDEMIJA GRIPA U SRBIJI! Kako se zaštititi od gripa?

Sezona gripa je počela. U zimskim mesecima najčešće se javljaju prehlada i grip. Prehlada obično ima blage simptome, i izazivaju je najčešće virusi slabije patogenosti. Virusi gripa su nešto opasniji. Simptomi nastaju naglo, visoka temperatura, bolovi u mišićima, kašalj…a može doći i do komplikacija, kao što je upala pluća. Epidemija obično počinje krajem godine i traje do aprila. Strah od gripa raste sa prvim potvrđenim slučajevima AH1N1. Na virus gripa naročito su osetljiva deca mlađa od dve godine, stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici.

Koraci: Kako se zaštititi od gripa?

Održavajte “respiratornu higijenu”

Najvažnija stvar je da perete ruke. Začudili biste se koliko odraslih, ne samo deca, stavlja ruke u usta tokom dana. S obzirom da čestice virusa mogu da ostanu aktivne na površinama i do 8h, to je i najčešći put prenošenja virusa.

– perite ruke nekoliko puta u toku dana, toplom vodom i sapunom

– koristite alkoholne maramice

– izbegavajte gužve

– što više provetravajte prostorije

Ojačajte imunitet kako biste se zaštitili od gripa

– izbalansirana ishrana je veoma važna za zdrav organizam. Što više voća i povrća uvedite u svoje obroke. Izbegavajte šećer i alkohol.

– vežbajte, fizička aktivnost znatno popravlja opšte stanje organizma

– san je jako bitan. Redovan san Vam pomaže da se oslobodite stresa, koji često narušava Vaš imunitet.

Uzimajte probiotike

Probiotici su prva odbrana organizma od virusa. Uzimajte kvalitetne probiotike i održavajte nivo dobrih bakterija koje će Vam pomoći u borbi protiv virusa.

Koristite prirodne suplemente

Uvedite suplemente koji će Vam ojačati organizam. Cink je mineral koji ima antioksidativni efekat i jedan je od najvažnijih minerala za jačanje imuniteta. Takođe preparati na bazi propolisa imaju antimikrobni i antivirusni efekat, ublažava bolno nadražajno grlo i ima pozitivan efekat na kašalj. Takođe, pacijenti koji su koristili preparate na bazi N-acetilcisteina u kombinaciji sa propolisom, imali su daleko blaže simptome virusa gripa.

Konsultujte lekara

Ne uzimajte lekove bez saveta lekara. Ljudi često uzimaju antibiotike kad imaju virus, misleći da će se brže izlečiti. Međutim, antibiotici ne samo da ne mogu da leče virus, već će Vam dodatno opteretiti organizam da se taj lek resorbuje, metaboliše, izluči…umesto da čuvate energiju organizma za borbu protiv virusa. Istina je da se virusna infekcija može razviti u bakterijsku, ali to će proceniti Vaš lekar koji će Vam uraditi pregled, analizu krvne slike, ili bris grla…

Šetajate, vodite računa o higijeni, jedite što više voća i povrća, budite pozitivni, vedri i jačajte svoj organizam.

 

Leave a reply