Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Postnazalno slivanje

Postnazalno slivanje

Šta je postnazalno slivanje?

Sindrom postnazalnog slivanja (Postnasal Drip Syndrome-PNDS) podrazumeva skup simptoma vezanih za stalno slivanje gustog, lepljivog sekreta niz zadnji zid ždrela. Ne postoji još uvek jasna i precizna definicija navedenog stanja, pojedini autori ga definišu kao simptom ili znak nekog drugog oboljenja, dok ga pojedini objašnjavaju kao zaseban sindrom.

Pošto za ovaj problem ne postoji objektivno testiranje, postnazalni drip je postao sveobuhvatna dijagnoza za niz simptoma vezanih za nos i grlo.

Na šta nam postnazalno slivanje može ukazati?

U normalnim uslovima žlezde u nosu izbalansirano proizvode sluz koja nesmetano klizi niz zadnji zid ždrela, meša se sa pljuvačkom i posledično se guta. Sluz predstavlja gustu, vlažnu  supstancu koja pomaže u hvatanju i uništavanju stranih osvajača poput bakterija i virusa, pre nego što izazovu infekciju. Kada naš organizam iz nekog razloga stvara gušću sluz, u većim količinama i akumulira je u nosnom spratu ždrela, dolazi do stalnog slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela. Ponekad, nije problem što se proizvodi previše sluzi, već u tome što se ona ne uklanja adekvatno.

Postoji mnogo mogućih uzroka za nastanak ovog sindroma, neki od najčešćih su: rinitisi, sinuzitisi, devijacije septuma, strana tela nosa, alergije, prehlade, faringitisi, tonzilitisi, poremećaji gutanja, laringofaringealni refluks.

Kako da prepoznamo da imamo upravo problem sa postnazalnim slivanjem?

Pacijenti koji dolaze u naše ORL ambulante se najčešće  žale na konstantnu potrebu za pročišćavanjem grla, na stalno slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela, grebanje i stezanje u ždrelu, uz osećaj stranog tela koje ih tera na kašalj i nahrakivanje uz povremeni ili stalni osećaj promuklosti.

Postnazalni drip je jedan od najčešćih uzroka upornog, hroničnog kašlja kojeg se pacijenti teško rešavaju i ponekad je kašalj glavni razlog zbog koga se javljaju lekaru. Ukoliko se radi o uzročniku vezanom za nos i paranazalne šupljine, pacijent će se žaliti i na zapušenost nosa, punoću i bol u predelu projekcije sinusa. Previše guste sluzi može učiniti da pacijenti budu promukli, a sluznica iritirana od upaljenih nazalnih sekreta može izazvati manifestacije u vidu grebanja i bola u grlu.

Postnazalno slivanje- kako do prave dijagnoze?

Ne postoji objektivno testiranje, dijagnoza se postavlja dobro uzetom anamnezom i ORL pregledom, te dopunskom dijagnostikom. Sistemom eliminacije mnogobrojnih uzročnika postnazalnog dripa dolazimo do onog pravog, na koji usmeravamo dalje lečenje.

Borba sa postnazalnim slivanjem

Naš glavni zadatak je da pomognemo pacijentu, da uklonimo tegobe i na taj način učinimo njegov svakodnevni zivot komfornijim. U ovoj borbi nam pored antibiotika, dekongestiva, topikalnih kortikosteroida, koje kupiraju osnovni uzrok ovih simptoma, pomažu proizvodi na bazi slanih rastvora za ispiranje nosne sluznice.

Svakako jedni od mojih favorita u svakodnevnom radu su izotonični i hipertonični sprejevi za nos. Kao što znamo jedan od najlakših načina da se rešimo gustog i lepljivog sekreta u nosu je njegovo razvodnjavanje koje omogućava lakšu ekspektoraciju, a takođe korišćenjem ovih preparata mi uklanjamo bakterije, alergene i druge iritanse sa sluznice nosa i ždrela.

U osnovi ovih preparat je jedinstvena kombinacija prirodnih sastojaka: etarsko ulje nane i etarsko ulje eukaliptusa, prirodni propolis i NAC.

Pored prečišćavanja nosne šupljine, vraćaju sluzokoži prirodnu vlažnost, sposobnost samoprečišćavanja i normalnu produkciju sluzi. Svakodnevnom toaletom, čak i kod zdravih osoba smanjuje se mogućnost infekcije gornjih disajnih puteva.

Takođe nezaobilazan preparat u borbi sa postnazalnim dripom je i sprej za nos, koji predstavlja kombinaciju prirodnog ekstrakta propolisa- antimikrobika i prirodnog N-acetilcisteina koji razlaže sekret i izbacuje ga. Ovaj sprej brzo i lako razgrađuje sekret, smanjuje zapušenost i upalu u nosu. Smanjuje pritisak u sinusima drenirajući sekret.

Poslednji, ali svakako ne i najmanje važan je sprej za grlo, koji dokazano u radu sa pacijentima u rekordnom roku doprinosi smanjenju bola i upalnih stanja grla izazvanih iritacijom nazalnih sekreta i čestim pročišćavanje grla u vidu nahrakivanja.

Zašto su moj izbor ovi preparati?

Mnogi  žele da čuju zašto su baš ovi preparati moj izbor u lečenju pacijenata.

Odgovor je jednostavan, oni su prirodni, bezbedni, efikasni, mogu se koristiti u dužem vremenom period i mogu se kombinovati sa drugim lekovima.

 

dr Vukašin Madžar

lekar na specijalizaciji iz ORL, Zrenjanin

 

 

 

Leave a reply