Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Savet doktorke Lidije Đuričić Živković: Šta ako vas muči pušački kašalj?

Savet doktorke Lidije Đuričić Živković: Šta ako vas muči pušački kašalj?

Šta je pušački kašalj

Srbija je na prvom mestu u svetu po broju popušenih cigareta po glavi stanovnika godišnje. Pušenje cigareta je najučestaliji oblik konzumacije duvana. Duvanu se u cigaretama dodaje veliki broj hemijskih supstanci čijim sagorevanjem se oslobađaju štetni agensi, a neke od tih supstanci su i kancerogene. Kašalj je najčešći simptom respiratornog oboljenja. Veliki broj dugogodišnjih pušača razvije hronični, najčešće produktivni kašalj koji je najizraženiji u jutarnjim časovima. Većina pušača koji kašlju smatra da je to ”normalno“ i nazivaju ga “pušački kašalj“. O štetnosti cigareta i pušačkom kašlju razgovarali smo sa dr Lidijom Đuričić Živković, pneumoftiziologom iz Opšte bolnice Šabac.

Zašto pušači kašlju?

Na površini disajnih puteva nalaze se ćelije koje imaju produžetke u vidu treplji. Te ćelije proizvode sluz i na taj način štite organe za disanje od stranih čestica. Produžeci ćelija u vidu treplji – dlačica, svojim talasastim kretanjem izbacuju sluz sa stranim česticama put gore, do ždrela. Kod pušača štetne materije, koje se nalaze u duvanskom dimu oštećuju te treplje i ne dozvoljavaju da obavljaju svoju funkciju, da izbacuju toksine, štetne čestice, pa se one talože u plućima – kaže dr Đuričić Živković.

Takođe, duvanskim dim, zapravo štetni sastojci iz duvanskog dima, utiču na povećanje sluzi u organima za disanje. Toksini i štetne hemikalije koje se nalaze u dimu cigareta talože se u plućima i oštećuju tkivo pluća. Pušenje dovodi do stvaranja velike količine sluzi u donjim disajnim putevima koje se više ne može efikasno odstraniti uobičajenim mehanizmima samog organizma, već tu nakupljenu sluz osoba mora iskašljati uz pomoć lekova, najčešće sirupa. Nagomilan sekret u plućima postaje pogodno tlo za razvoj bakterija. To predstavlja veliki problem i razlog što se mnoge bolesti respiratornog trakta kasno otkrivaju. Lekari upozoravaju da ne treba ignorisati tzv. „pušački kašalj“ – savetuje dr Đuričić Živković.

Veoma je važno obratiti pažnju na promenu inteziteta kašlja, količinu iskašljanog sadržaja. 15-20 posto pušača oboli od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), karcinom pluća najpre se javlja kod pušača. U tretmanu pušačkog kašlja značajan faktor je prestanak pušenja. Statistika nam govori da je mali broj ljudi koji su prestali da puše.

Stoga je jako bitno da pušači koriste proizvod namenjen baš za njih, a to je prirodni preparat za pušače.  On pomaže razgradnju i eliminaciju gustog sekreta, olakšava protok vazduha u disajnim putevima i ublažava simptome pušačkog kašlja. Preporučuje se osobama koje pate od pušačkog kašlja, a naročito osobama koje su u procesu ostavljanja cigareta.

Prirodni preparat za pušače

Prirodni preparat za pušače sadrži propolis bogat polifenolima i N-acetilcistein, koji udruženo imaju uzajamno-pojačavajući (sinergistički) efekat, na eliminaciju sekreta, uz dodatak ekstrakta belog sleza, jagorčevine i nane koji doprinose zdravlju respiratornog trakta. Pored dobro poznatog efekta razređivanja sekreta i lakšeg iskašljavanja, Prirodni preparat za pušače ima snažno antioksidativno, protivupalno i antimikrobno dejstvo, pa pomaže u borbi protiv štetnih radikala i patogena. Kao preporuka broj 1, prirodni preparat za pušače u svakodnevnoj primeni, kao dobra zaštita disajnih puteva, naročito kod aktivnih pušača i osoba koje ostavljaju pušenje – na kraju savetuje dr Đuričić Živković.

Leave a reply