Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Fitoterapija: Lekovito bilje koje pomaže kod respiratornih infekcija

Fitoterapija: Lekovito bilje koje pomaže kod respiratornih infekcija

Kašalj predstavlja zaštitni mehanizam koji pomaže da se iz disajnih puteva izbace sekret, strane čestice i razni iritansi, koji se udišu ili nastaju na mestu zapaljenja sluzokože. Refleks kašlja je vrlo kompleksan i kontrolišu ga: centar u kičmenoj moždini, više nerava i veliki broj respiratornih mišića. Njihova kordinisana akcija dovodi do eksplozivnog pražnjenja disajnih puteva sa brzinama protoka vazduha i do 300 km/ sat.

Kašalj može biti akutni, subakutni i hronični po dužini trajanja, takođe može biti suvi i kašalj, sa iskašljavanjem po načinu ispoljavanja.

Šta je fitoterapija?

Lečenje lekovitim biljem naziva se fitoterapija. Upotreba lekovitog bilja je najstariji oblik medicine. Biljne supstance koje se koriste za ublažavanje kašlja često su u upotrebi, kao samomedikacija ili po preporuci lekara. Mogu se podeliti u dve grupe: biljne supstance sa ekspetorantnim delovanjem, koje razređuju gust sekret i pomažu iskašljavanje i supstance sa sluzima (demulcentna sredstva), za umirenje kašlja.

Koje biljke se koriste kao fitoterapija respiratornih infekcija?

Najprisutniji biljni ekspektoransi su: list bršljana, timijan i koren ili cvet jagorčevine. Saponozidi kao aktivni principi ovih biljnih droga deluju kao ekspektoransi, što ima za posledicu produkciju ređeg, vodenastijeg sekreta u bronhijalnim žlezdana. Timijan sadrži etarska ulja koja takođe imaju ekspektorantni efekat kod kašlja.

Jedna od najčešće korišćenih supstanci ekspektorantnog delovanja je koren i cvet jagorčevine, čije se delovanje pripisuje prisutnim saponozidima. Jagorčevina se koristi u obliku dekokta, tinkture i sirupa u terapiji produktivnog kašlja. Cvet jagorčevine sadrži manje saponozida, ali sadrži i sluz i koristi se za čajeve.

Biljke koje sadrže sluz

Druga grupa biljnih supstanci koje se koriste za ublažavanje suvog, nadražajnog kašlja su one koje sadrže sluz. Sluzi iz biljnih supstanci sprečavaju aktivaciju receptora i nadražaj na kašalj tako što oblažu sluzokožu ždrela, formirajući zaštitni omotač koji ih štiti od iritacije. Efekat je vezan za ždrelo, jer se sluzi ne mogu resorbovati nakon oralne primene. Supstance sa sluzima nemaju neželjene efekte, sem preosetljivosti. Najvažniji predstavnici ove grupe supstanci su: koren/list belog sleza, cvet/list crnog sleza, list muške bokvice i talus islandskog lišaja. Sve ove suspstance i njihovi preparati imaju zajedničku tradicionalnu primenu u slučajevima oralne ili ždrelne iritacije praćene suvim kašljem.

Najčešće upotrebljavana biljka iz ove grupe je beli slez, čiji se oguljen i osušen koren koristi u terapiji kašlja. U korenu belog sleza ima preko 10% sluzi, koja svojom viskoznošću smanjuje nadražaj i iritaciju sluzokoža ždrela. Druge vrste sleza koriste se za dobijanje sluznih supstanci, najpoznatiji je crni slez. Pored sluzi sadrži i flavone, flavonole i antocijane. Najčešće se koristi kao sastojak mešavine sa drugim biljkama.

Pored dejstva na umirenje kašlja, biljke mogu imati i druga dejstva važna u smirivanju simptoma infekcije gornjih respiratornih puteva. Jedna od tih biljaka je i kamilica, čiji se osušeni cvetovi koriste u spravljanju čajeva ili drugih galenskih preparata. Kamilica sadrži etarska ulja, čiji pojedini sastojci deluju antimikrobno. Kamilici se pripisuje i osobina boljeg zarastanja oštećenog tkiva, kao i stimulacija metaboličkih procesa u koži. Primenjuje se i na koži i za unutrašnju upotrebu kao antiseptik, antiupalno sredstvo, spazmolitik, karminativ.

Vitamini u biljkama

Biljke se odlikuju i time što sadrže značajne količine raznih vitamina. Vitamini su prirodna organska jedinjenja, koja su u malim količinama neophodna za rast, normalno funkcionisanje organizma i održavanje zdravlja ljudi. Vitamini se ne sintetišu u  organizmu čoveka, tako da je neophodno unositi ih putem hrane.

Šipurak ili divlja ruža je biljka čiji se plod koristi u galenskoj farmaciji i veoma je bogat vitaminima. Najviše ima vitamina C, koga od oksidacije čuvaju flavonoidi i organske kiseline u šipurku, ali ima i provitamina A, vitamin K, malo vitamina B kompleksa, a u ulju ima vitamin E. Koristi se naročito tokom zimskih meseci kao okrepljujući i osvežavajući napitak za zdrave osobe: odrasle i decu, ali i u prevenciji i lečenju prehlada, gripa i drugih viremija.

Fitoterapija i preporuke lečenja respiratornih infekcija

Prirodni preparat za kašalj sa medom sadrži sve preporučljive sastojke iz biljaka koje se koriste u terapiji kašlja, prehlada, gripa, zapravo virusnih infekcija gornjeg respiratornog trakta: aktivne supstance iz korena belog sleza, korena jagorčevine, tinkture kamilice, bosiljka i med. Oblaganje sluzokoža ždrela i smanjivanje nadražaja, razređivanje sekreta i lakše iskašljavanje, antiupalno dejstvo, koje može biti i antiseptično, te prijatan ukus, čini ovaj prirodni preparat veoma pogodnim za ublažavanje suvog, ali i mešovitog kašlja.

Med u preparatu daje mu prijatan ukus. Osnovni sastojak meda je invertni šećer ( 65-80%) i voda (do 20%). Pored toga sadrži i male količine saharoze ( 2-5%), dekstrina, etarskog ulja, mineralnih materija, enzime, vitamine, boje, ostatke voska i polenskih zrna. Koristi se u ishrani kao energetski vredna hrana i poslastica. Veliku energetsku vrednost ima zato što se invertni šećer potpuno resorbuje iz digestivnog trakta, i odmah prelazi u ćelije gde se metaboliše. Zato se koristi i kod zdravih i bolesnih osoba.

I na kraju treba reći da su biljni lekoviti proizvodi veoma značajni za terapiju kašlja i često su u upotrebi. Racionalna fitoterapija predstavlja najsavremeniji oblik terapije biljkama. To je terapija zasnovana na dokazima i podrazumeva lečenje, ublažavanje i prevenciju bolesti i zdravstvenih tegoba pomoću biljnih lekova, zasnovanu na dokazima.

 

 

Literatura:

  1. Osnovi farmakognozije, Nada Kovačević, Beograd
  2. Pedijatrijska pulmologija, Branislav Nestorović, 2008
  3. Biljni lekoviti proizvodi u terapiji kašlja povezanog sa prehladom, Tatjana Kundaković Vasović, 2019.
  4. Biljni i tradicionalni biljni lekovi, Silvana Petrović, 2019.
  5. Vodič za farmaceute, Zoran Makcimović, 2020.

Leave a reply