Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Najbolji klinički dokazan način da smanjite kašalj

Kašalj predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam kojim se iz disajnih puteva odstranjuju sekret i strana tela. Ukoliko traje duže od mesec dana može da ukaže na neki problem. Tada je neophodno da se osoba obrati lekaru. Koliko je važno da obratimo pažnju na kašalj i sekret zbog toga što oni mogu da nam ukažu na neko drugo ozbiljnije stanje, razgovarali smo sa Doc. dr Miodragom Vukčevićem, načelnikom službe pulmologije.

Kako kašalj i sekret mogu da ugroze zdravlje?

Kašalj nastaje usled zapaljenjskog procesa u plućima, koja gube elastičnost i nedovoljno se skupljaju i šire, što smanjuje priliv kiseonika u krvotok. Kada se sekret zalepi u disajnim putevima, bakterije se lako vežu i dalje razmnožavaju što dovodi do infekcije. Pušači takođe nisu pošteđeni svakodnevnog sekreta i kašlja“, upozorava Doc. dr Vukčević.

Ako osoba ima osećaj knedle u grlu i slivanja, često ova iritacija dovodi do kašlja. Organizam čoveka normalno proizvodi velike količine sekreta, čak i do 2 litra dnevno. Kada se produkcija sekreta dodatno poveća, njegovo slivanje niz grlo izaziva kašalj. Ovo može da ukaže na simptome gripa, prehlade i alergijske reakcije.

Međutim, stalan kašalj praćen žućkastosivim ili zenkastim sekretom ukazuje na upalu i infekciju velikih disajnih puteva pluća, tj. akutni bronhitis. Preko 90% infekcija akutnog bronhitisa je virusnog porekla i tu antibiotici ne pomažu.

Osoba koja imakašalj sa puno šlajma, propraćen jutarnjim poteškoćama u disanju, zviždanjem i stezanjem u grudima obavezno mora da reaguje na vreme, jer ovakav kašalj najverovatnije ukazuje na hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP). Simptomi se pogoršavaju zimi i u fazama infekcije disajnih puteva. Važno je da znamo da su u 25-50% pogoršanja HOBP uzročnici virusi i kod ovakvih pacijenata takođe ne treba odmah primenjivati antibiotike.

Kako da pomognete osobi koju muči kašalj sa sekretom?

„U cilju smanjenja rastuće upotrebe antibiotika i samim tim rezistencije antibiotika na najvažnije bakterijske uzočnike, treba dobro razmisliti pre nego što pacijentima propišete antibiotike”, kaže Doc. dr Vukčević.

Treba koristiti bezbedne mukolitike koji pokazuju odlične, klinički dokazane rezultate, u razlaganju sekreta i olakšanom iskašljavanju. Na ovaj način deluje PropoMucil® koji sadrži N-acetilcistein i propolis kao prirodni antimikrobik koji eliminiše viruse i bakterije čime se smanjuje rizik i učestalost takvih infekcija. Dodatno PropoMucil® smanjuje učestalost i težinu simptoma gripa, povećava imunitet i deluje kao antioksidans u borbi protiv štetnih radikala. „Zato je moja prva preporuka PropoMucil® koji pacijentima pruža dvostruku sigurnost: prirodan antimikrobik, koji razlaže sekret.“ – navodi Doc. dr Vukčević.

Comment ( 1 )

  1. […] Virusi gripa su nešto opasniji. Simptomi nastaju naglo, visoka temperatura, bolovi u mišićima, kašalj…a može doći i do komplikacija, kao što je upala pluća. Epidemija obično počinje krajem […]

Leave a reply