Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Savet doktorke Izabele Nađ: Akutni kašalj kod respiratornih infekcija

Savet doktorke Izabele Nađ: Akutni kašalj kod respiratornih infekcija

Kašalj kao simptom mnogih bolesti

Kašalj može biti simptom mnogih bolesti kao proces čišćenja disajnih puteva. Kašalj je neka vrsta odbrambenog mehanizma, refleks. Njegova svrha je uklanjanje iritirajućih materija koje ulaze u respiratorni trakt. Uslov za normalno funkcionisanje disajnih puteva je prisustvo sluzi koja pokriva bronhijalnu sluzokožu. Usled raznih nadražaja ili kao rezultat bolesti, dolazi do poremećaja ove ravnoteže i proizvodnja sekreta se povećava. O kašlju i kako da pomognemo, razgovarali smo sa doktorkom Izabelom Nađ iz Doma zdravlja Kanjiža.

U zavisnosti od prirode, kašalj može biti suv ili produktivan. Najčešći uzrok je infekcija respiratornog trakta.

Šta su to infekcije gornjih disajnih puteva i kako se leče?

Infekcije gornjih disajnih puteva su bolesti uzrokovane virusima ili bakterijama koje utiču na sluznicu nosa, sinusa, ždrela i grkljana. Generalno, u svim slučajevima postoji iznenadni osećaj malaksalosti, obilan, vodenasto curenje iz nosa. Sve ovo može biti praćeno bolom u grlu ili bolom u uhu, uz začepljenost nosa. U slučaju upale sinusa, sekret iz nosa može biti gust, zelenkastožut, što može biti praćeno jakom glavoboljom. U svim slučajevima, sekret koji se sliva na ždrelo izaziva kašalj – kaže dr Nađ.

Većina bolesti gornjih disajnih puteva se može lečiti kod kuće i dolazi do poboljšanjami za nekoliko dana. Simptomi se mogu umanjiti proizvodima koji smanjuju nadražaj na kašalj kod suvog kašlja i dnevnom primenom ekspektoransa za produktivan kašalj, tj. proizvodima koji pomažu iskašljavanje sekreta. Važno je unositi dovoljnu količinu tečnosti, kao i vitaminske preparate koji pomažu u lečenju. U slučaju bakterijske infekcije, antibiotik može biti opravdan isključivo propisan od strane lekara.

Šta su to infekcije donjih disajnih puteva i kako se leče?

Donji respiratorni trakt se sastoji od traheje, glavnih bronhija, bronhiola i pluća. Zapaljenje bronhija i traheje je obično virusnog porekla, obe bolesti su povezane sa upornim kašljem. Upala pluća je najčešće uzrokovana bakterijskom infekcijom, ali može biti i virusna ili ređe, gljivična. Simptomi infekcije donjeg respiratornog trakta praćeni su temperaturom,  groznicom i kašljem. U težim slučajevima, disanje se ubrzava i postaje otežano. Kašalj je u početku suv, a zatim produktivan, čuje se zviždanje i otežano se iskašljava. Ponekad koža oko usta pomodri – kaže dr Nađ.

Lečenje ovih infekcija započinje se odmorom u krevetu uz dosta tečnosti. Ako je potrebno, preporučuje se primena lekova za snižavanje temperature i mukolitik za iskašljavanje. Da bi se olakšalo disanje, preporučuje se inhalacioni tretman fiziološkim rastvorom i ekspektoransom.

Prva preporuka za svaki kašalj

Moja prva preporuka za olakšano iskašljavanje je prašak koji je odlična kombinacija propolisa bogatog polifenolima i N-acetilcisteina. Propolis pomaže eliminaciju virusa, bakterija i gljivica, smanjuje iritaciju sluzokože, a N-acetilcistein je antioksidans i mukolitik, smanjuje viskoznost sluzi, što doprinosi njenoj lakšoj eliminaciji. Ovaj prirodni preparat dokazano pomaže pri svakodnevnom uzimanju kod bolesnika, koji su skloni čestim pogoršanjima bolesti. Zato je za mene preporuka broj 1 – prirodan preparat za sve koje muči sekret, jer propolis i NAC zajedno još efikasnije deluju kod respiratornih infekcija – na kraju preporučuje dr Nađ.

Leave a reply