Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Zašto primena antibiotika može biti praćena neprijatnim gastrointestinalnim tegobama?

Zašto primena antibiotika može biti praćena neprijatnim gastrointestinalnim tegobama?

Hladno i vlažno vreme u periodu prelaska zime u proleće, krivo je za veću izloženost različitim virusnim i bakterijskim infekcijama. Ljudi se više zadržavaju u zatvorenim prostorijama, često i u većim grupama, što još više olakšava prenos infekcije među pojedincima.

Bakterije su svuda oko nas

Na koži i u crevima imamo nekoliko miliona različitih vrsta bakterija. Većina bakterija ne uzrokuje infekcije i bolesti, a neke su čak ključne za očuvanje zdravlja. Ipak, poznajemo i nekoliko štetnih bakterija koje uzrokuju infekcije. One se manifestuju različitim simptomima koji zavise pre svega od mesta infekcije. Najčešće su infekcije disajnog sistema, crevne i kožne infekcije, a žene često imaju tegobe usled vaginalnih infekcija. Uprkos raznolikosti bolesti koje uzrokuju bakterije, lečenje je kod svih prilično slično. Glavna grupa lekova za lečenje bakterijskih infekcija su antibiotici.

Antibiotici i crevna mikroflora

Prvi antibiotik, penicilin, otkriven je 1939. godine. Ubrzo zatim sledili su novi antibiotici koji su značili pravu revoluciju u lečenju bakterijskih infekcija i u medicini uopšte, jer su bili efikasni protiv mnogih bakterija i spasili su mnoge živote. Međutim, antibiotici imaju i svoju lošu stranu. Većina antibiotika ima široki spektar delovanja, što znači da su efikasni ne samo protiv štetnih bakterija nego i protiv korisnih bakterija crevne flore. Tako svako lečenje antibiotikom veoma narušava bakterijsku ravnotežu inače zdravih creva i uprkos brzom poboljšanju zdravlja, posle nekoliko dana primene antibiotika ubrzo mogu nastupiti novi zdravstveni problemi. Često se javlja proliv, koji je prvi znak narušene ravnoteže u gastrointestinalnom sistemu, a može se pojaviti i do 2 meseca posle završetka primene antibiotika. Proliv je moguć kod čak 35% pacijenata koji su uzimali antibiotike. Zato se sve češće preporučuje istovremeno dodavanje probiotskog preparata, što je ključno za brzo i uspešno lečenje bakterijskih infekcija.

Šta su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji povoljno deluju na zdravlje domaćina ako se uzmu u dovoljnoj količini. Nalaze se u fermentovanim prehrambenim proizvodima kao što su kefir i jogurt, ali se u tim namirnicama ne nalaze u potrebnom obliku i količinama. Najbolje ih je uzimati u obliku dodataka ishrani ili sumpelenata koji se mogu se kupiti i u apotekama. Najpoznatija i najčešća je upotreba probiotika, odnosno probiotskih kultura kod gastrointestinalnih smetnji poput proliva ili razdražljivih creva. Proučeno je mnogo probiotskih kultura, ali se u lečenju gastrointestinalnih smetnji najčešće ističu bakterije roda Lactobacillus, naročito kultura Lactobacillus rhamnosus GG i gljivica Saccharomyces boulardii. Svaka kultura ima karakteristično delovanje, stoga se efekti pojedinih probiotskih kultura ne mogu generalizovati za sve probiotike.

U sprečavanju proliva koji je posledica uzimanja antibiotika u kliničkim ispitivanjima najbolje se pokazala kvasnica Saccharomyces boulardii. U brojnim ispitivanjima dokazano je da istovremena primena ove gljivice uz lečenje antibiotikom, smanjuje rizik od proliva za više od 40%. Upotrebom probiotske gljivice i sami možemo doprineti bržem oporavku posle bakterijske infekcije, a pre svega možemo izbeći ostala neželjena dejstva antibiotika koja negativno deluju na našu crevnu floru i ukupno zdravlje.

Preporučuje se da probiotsku gljivicu uzimamo od prvog dana primene antibiotika kako bismo što više uravnotežili našu crevnu mikrofloru i sprečili pojavu stomačnih tegoba.

Comment ( 1 )

  1. […] preparata može prevenirati nastanak proliva i pomoći u lečenju pacijenata koji su dobili proliv zbog uzimanja antibiotika.  Veliki problem nastaje kada treba doneti odluku o tome koji probiotski preparat treba uzeti u […]

Leave a reply