Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Probiotici u borbi protiv ekcema, alergija na hranu i astme

Probiotici u borbi protiv ekcema, alergija na hranu i astme

Pojava atopijskih bolesti je rezultat prekomerne aktivnosti imunog sistema. U svakodnevnom radu sve češće ih sretnemo u praksi. Sklonost ka ovim bolesti se nasleđuje, ali u njihovom razvoju, pored genetskih faktora, prilično veliku ulogu igraju i faktori sredine (npr. neadekvatna ili oštećena crevna flora). Atopijske bolesti se mogu manifestovati u vidu ekcema, alergija na hranu, astme, ali i drugih oblika preosetljivosti.

Kakva je veza između narušene, neadekvatne crevne flore i preosetljivog imunog sistema?

Na rođenju crevna flora novorođenčeta je sterilna, i u njoj se ne nalaze bakterije. Tokom prirodnog porođaja, prilikom prolaska kroz porođajni kanal, beba se prvo susreće sa vrlo korisnim majčinim bakterijama koje ulaze u njeno telo. Tim bakterijama se kasnije pridružuju bakterije sa kože majke, pa i od medicinskog osoblja i iz vazduha. Dojenjem, preko dragocenog majčinog mleka, beba dobija sve neophodne hranljive materije koje su neophodne za razvoj zdrave crevne flore, a samim tim i razvoj zdravog imuniteta, koji će, sa jedne strane pružiti adekvatnu zaštitu, a sa druge tolerisati sve što je opravdano.

Na žalost, u slučaju porođaja carskim rezom ovaj fiziološki proces nije obezbeđen. Ukoliko se formiranje crevne flore kod novorođenčadi i odojčadi ne odvija na pravi način, smanjuje se šansa  za razvoj kvalitetnog imuniteta i češće su pojave alergijskih oboljenja.

Prema istraživanjima, potvrđena je razlika između crevne flore beba obolelih od atopijskih bolesti i zdravih, pri čemu su neke od korisnih bakterija- tipičnih za novorođenčad mnogo manje prisutna kod obolele dece. Neadekvatna crevna flora značajno utiče na nesmetan razvoj stabilnog imunog sistema i tako doprinosi nastanku prvih znakova preosetljivosti, kao što je ekcem.

Da li probiotici mogu sprečiti problema ekcema u detinjstvu?

U jednom zanimljivom istraživanju koja je sprovedena u Holandiji (PANDA studija), učesnice su bile trudnice u čijim su porodicama postojali oboleli od atopijskog dermatitisa- ekcema.

Šest nedelja pre porođaja porodilje su uzimale probiotski preparat sa ciljem da se obezbedi adekvatna crevna flora tokom porođaja, a samim tim da i prve bebine bakterije budu  „odgovarajuće“ tj najbolje moguće. Nakon porođaja i bebe i majke su nastavile koristiti probiotike- naravno različite preparate, narednih godinu dana.

Prema rezultatima studije, došli su do zaključka da su prva 3 meseca odlučujuća za razvoj zdrave crevne flore i zdravog imunog sistema. Ispitivane bebe su u mnogo manjem procentu razvile ekcem u odnosu na bebe koje nisu primale probiotike. Potvrđeno je da se rizik za nastanak  bolesti može značajno smanjiti kod beba, ukoliko se u pravo vreme, dovoljno dugo obezbedi razvoj zdrave crevne flore.

Pored navedene i jedna novozelandska studija je potvrdila delotvornost pravovremenog davanja probiotika u prevenciji razvoja atopijskih bolesti. Praćena su ukupno 500 trudnica u tri grupe: prva grupa je primila jedan, druga grupa je primila dva probiotika tokom trudnoće i dojenja, kao  i njihove bebe po rođenju sve do drugog rođendana, a treća grupa nije uzimala probiotski preparat. Deca su redovno pregledana sa dve, četiri, šest i jedanaest godina.

Probiotici u prevenciji ekcema, astme i respiratornih oboljenja

Studija je došla do zaključka da, među dvogodišnjacima koji su konzumirali probiotik Lactobacillus rhamnosus, broj obolelih od ekcema smanjen je za polovinu. Takođe je potvrđeno da u grupi koji su uzimali preparat sa Lactobacillus rhamnosus ređe registrovana polenska kijavica, obstruktivni bronchitis, astma.

I za kraj vredi napomenuti i studiju sprovedenu u Finskoj, koja je pokazala, ako su buduće majke 2-4 nedelje pre porođaja redovno uzimale probiotske preparate, i tako nastavile tokom perioda dojenja, ili su pored ishrane mlečnom formulom uključile i probiotski preparat bebama najmanje pola godine, pojava ekcema je bila znatno ređa. Probiotici su bili takođe delotvorni kod beba sa pozitivnom porodičnom anamnezom u pravcu ekcema.

 

Mr sci. med. dr Mikloš Njiradi- pedijatar, neonatolog

 

Leave a reply