Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Uzroci i prevencija pojave dijareje

Uzroci i prevencija pojave dijareje

Šta je dijareja?

Dijareja jeste tri ili više kašastih ili tečnih stolica u jednom danu, ili češće nego što je uobičajeno. Većina dijareja je blaga, ali mogu biti i teške – čak i da zahtevaju bolnički tretman. Dijareju često mogu da prate tegobe kao što su: osećaj mučnine, povraćanje, groznica, glavobolja nadimanje i nadutost trbuha, grčevi i bolovi u trbuhu, gubitak apetita, slabost, dehidracija. Veoma je neugodna i pojava hitne potrebe da se ode u toalet.

Postoji mnogo različitih uzroka dijareje. Razlog može biti  kratkotrajna i prolazna bolest koja nestaje za nekoliko dana. Ili može biti simptom tekućeg problema ili hroničnog stanja. Kratkotrajna dijareja je često posledica infekcija, kao što su: virusni gastroenteritis (na primer, izazvan rotavirusnom ili norovirusnom infekcijom), paraziti koji se prenose vodom (kao što su kriptosporidijum i đardija), bakterije koje izazivaju trovanje hranom (kao što su klostridijum, salmonela, ešerihija koli, kampilobakter).

Stres, promene u ishrani i upotreba određenih sastojaka, na primer veštačkih zaslađivača (sorbitol i manitol),  prirodnog šećera fruktoze,  i previše alkohola mogu takođe biti uzroci kratkotrajne dijareje. Dugoročni uzroci dijareje najčešće su: inflamatorna bolest creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), sindrom razdražljivih creva, netolerancije na hranu (npr. netolerancija na laktozu), divertikulitis, sindromi malapsorpcije. Upotreba antibiotika i primena nekih medicinskih mera kao što su radioterapija i hemoterapija mogu dovesti do pojave dijareje putem disbalansa crevne flore.

 

Šta predstavlja normalan rad creva?

Pod normalnim radom creva smatra se pražnjenje formirane stolice od 3 puta dnevno do 3 puta nedeljno. Pražnjenje stolice ne mora biti svakodnevno da bi se smatralo normalnim.

 

Šta je crevna mikroflora?

U našem gastrointestinalnom sistemu živi jedan ujedno i mali i veliki svet, jedan ceo ekosistem. Mali, jer se sastoji od okom nevidljivih aerobnih i anaerobnih mikroorganizama. Veliki jer ga čini preko 500 vrsta različitih bakterija i gljivica, a ukupno preko 100 triliona njih pojedinačno. Naziv za taj ekosistem u našim crevima jeste mikrobiota.

Mikrobiota ima  ključne uloge u održanju našeg celokupnog imuniteta. Ona nas direktno brani od različitih mikroba. Mikrobiota nam takođe pomaže da varimo inače nesvarljiva jedinjenja u hrani.

 

Kako različiti faktori utiču na disbalans crevne flore i pojavu dijareje?

Promena broja crevnih bakterija, na primer uzimanjem antibiotika širokog spektra, virusnim infekcijama, promenom životne sredine, može uticati na celokupno zdravlje čoveka kao i pojavu dijareje. Antibiotici mogu izazvati dijareju povezanu sa antibiotikom tako što direktno iritiraju creva ali i menjaju nivoe mikrobiote ili dozvoljavaju rast patogenih bakterija. Putovanje u različite krajeve naše probiotske bakterije čine osetljivijim i smanjuje im se broj. Razne virusne infekcije obično dovode do značajnih poremećaja u našoj mikrobioti, te pada imuniteta kao i pojave dijareje.

 

Prevencija pojave dijareje

Uzimanje probiotika sa Saccharomyces boulardii može pomoći u prevenciji pojave dijareje izazvane upotrebom antibiotika. Saccharomyces boulardii je probiotska gljivica koja pomaže uspostavljanju balansa mikrobiote naših creva i tako sprečava dijareju uzrokovanu crevnom disbiozom. Ova dobra gljivica aktivira imunitet naših creva, stvaranje antitela koja se bore protiv različitih uzročnika dijareje i blokira zapaljensku reakciju na nivou creva.

Preventivno uzimanje Saccharomyces boulardii pre i za vreme uzimanja antibiotika sprečava pojavu dijareje na više načina. Saccharomyces boulardii čuva strukturu i funkciju sluznice creva, pokazuje anti-zapaljenski efekat, ometa vezivanje loših bakterija za zid creva, pomaže funkciju dobrih bakterija, stimuliše imunitet creva i sprečava vezivanje toksina za sluznicu creva, a i uništava toksine.

 

 

 

Leave a reply