Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Šta je važno da znate pre nego što uzmete antibiotik?

Prof. dr Miodrag Krstić, gastroenterolog u Kliničkom centru Srbije upozorava da antibiotici uništavaju kako loše, tako i dobre bakterije u našim crevima, zbog čega je ključna pravovremena zaštita.

Otkriće antibiotika je jedno od najvećih dostignuća medicine čijom primenom su spašeni životi miliona ljudi. Njihova osnovna uloga je uništavanje loših bakterija koje su izazvale infekciju. Razvoj novih generacija antibiotika išao je u pravcu dobijanja lekova sa širim spektrom delovanja (deluju protiv više vrsta bakterija). Zbog toga, nažalost, gotovo da ne postoji antibiotik koji štedi prijateljske bakterije koje nosimo u crevima, pa dolazi do narušavanja crevne barijere i promene ravnoteže u stomaku. Javljaju se proliv, bolovi i grčevi u stomaku i ozbiljne upale.

Dobri podstanari u našem digestivnom traktu.

U digestivnom traktu čoveka živi skoro 500 različitih vrsta bakterija. Sve one čine našu crevnu mikrofloru. Uglavnom su prijateljske i zovemo ih probiotske bakterije, od grčkih reči Pro – za i Bios – život, dakle neophodne „za život“. One su prva linija odbrane kada neka loša bakterija ili virus dospeju u organizam. Zato je od izuzetne važnosti očuvati ravnotežu crevne flore tokom uzimanja antibiotika.

Kako sprečiti pojavu dijareje uzrokovane antibioticima?

Jedini način da sprečimo problem jeste uzimanje probiotskih preparata istovremeno sa antibioticima. Međutim, većina probiotika sadrži isključivo probiotske bakterije. Zbog toga se uvek savetuje njihovo uzimanje sa razmakom od 3-4 sata, nikako istovremeno, jer bi ih antibiotik odmah uništio. I pored toga, antibiotik slabi efikasnost ovakvih preparata.

Da li onda ima smisla uzimati probiotik uz antibiotik?

Da, ali ne bilo koji. Posebno mesto među probioticima zauzima Saccharomyces boulardii (Bulardi®). U pitanju je jedinstvena probiotska kultura, koja nije bakterija, zbog čega je otporna na dejstvo antibiotika. Lekari je preporučuju jer jedino njeno dejstvo antibiotici ne mogu da oslabe.

Bulardi spada u porodicu kvasnica koja dokazano štiti dobre bakterije i sprečava stomačne tegobe izazvane antibiotikom. Ima fantastičnu osobinu da za svoju površinu vezuje loše bakterije i pospešuje njihovo izbacivanje iz organizma. Deluje i na najteže uzročnike dijareja izazvanih antibioticima kao što su Escherichia coli i Clostridium difficile, a sama je potpuno otporna na dejstvo antibiotika, što je od ključnog značaja za njenu efikasnost.

Umesto zaključka… Ukoliko je Vama ili Vašem detetu lekar propisao antibiotik, koristite ga isključivo po uputstvu. I ne zaboravite, dokle god postoji ravnoteža u stomaku Vaše zdravlje će biti stabilno i dobro očuvano.

Leave a reply