Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

VIRUSNI PROLIVI – najčešći saputnici školskih dana

VIRUSNI PROLIVI – najčešći saputnici školskih dana

Školarci su se posle raspusta vratili u školske klupe, a najmlađi se veselo igraju u vrtićima. Dani su još uvek kratki I hladni, što takođe znači da se više vremena zadržavamo u zatvorenim prostorijama. Time se stvaraju savršeni uslovi za brzo širenje infekcija disajnih puteva, ali i gastrointestinalnih organa, naročito kod mlađe dece.

Šta ako vam se dogodi infekcija izazvana rotavirusom?

Jedna od čestih virusnih bolesti je akutni proliv, koji najčešće uzrokuju rotavirusi. Simptomi infekcija izazvanih rotavirusom su proliv ili povraćanje, što je naročito neprijatno. Rotavirus oštećuje i uništava crevne ćelije koje više ne mogu obavljati svoju ulogu u crevima, pre svega apsorpciju vode iz creva u telo i razmenu elektrolita. U crevima ostaje suviše vode i hranljivih materija, što uzrokuje proliv.

Kad se pojavi proliv, treba odmah preduzeti ove mere:

  • Neophodna je nadoknada izgubljene tečnosti, najbolje rastvorima za rehidrataciju koji su dostupni u apotekama.
  • Treba što pre početi uzimati dokazano efikasne probiotske sojeve koji smanjuju broj pražnjenja creva i druge simptome proliva, kao što su muka i bolovi u stomaku.
  • Decu koji muči proliv odvedite lekaru ako se proliv ne popravi u roku od 2 do 3 dana, odnosno ako primetite prve znakove dehidracije. Uvažavajte i dečji uzrast: što je dete mlađe, to se ranije savetuje poseta lekaru.

Majke obično imaju dobar plan za zdravu decu koja borave u kolektivu. To su zdrava i uravnotežena ishrana, koja obuhvata mnogo voća i povrća, pijenje obične vode, limunade, soka od pomorandže i povremeno biljnih čajeva zaslađenih medom. Primena probiotskih preparata  preveniraju stomačne tegobe I jačaju imunitet. A najvažnija u sprečavanju širenja virusa je redovna higijena!.

Zašto probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, ako se uzimaju u dovoljnoj količini, povoljno deluju na crevnu mikrofloru i tako ublažavaju probavne tegobe, odnosno suzbijaju širenje infekcije. Jedna od svetski najistraženijih probiotičkih kultura kod gastrointestinalnih tegoba su Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii, koji u definisanim oblicima i dozama postoje i u našim apotekama. Ove probiotske sojeve treba uzimati sve vreme proliva i nekoliko dana posle njega.

Leave a reply