Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Šta je važno znati o varenju?

Šta je važno znati o varenju?

U vezi sa varenjem hrane (probavom) kruže mnogi mitovi, neistine, poluistine i zablude. Sigurno ste već čuli da je normalno da stolicu imamo jednom dnevno, da je pasulj ono što izaziva najviše gasova i nadimanja, da se varenje odvija u želucu, da za zdravu probavu treba konzumirati mlečne proizvode jer se njima unose dobre bakterije i sl.

To su samo neke od najčešćih zabluda, ali ako želite da vaše varenje bude zaista zdravo, važno je da budete upoznati sa pravim činjenicama. Samo tako ćete sačuvati zdravlje stomaka i opšte zdravlje celog tela. Regulisano varenje je veoma važno. Da li ste se već susreli sa zatvorom, prolivom, preteranim nadimanjem, bolovima u stomaku…? Šta god nam se dešava, prvo nam je pre svega neprijatno, a onda se suočavamo sa problemom da li uopšte krenuti na posao, na put, gde ćemo naći odgovarajući toalet…

Najčešće zablude su:

  1. Varenje se odvija u želucu

Deo varenja se zaista odvija u želucu, ali hrana do njega prolazi kroz nekoliko prethodnih stanica. Proces varenja počinje već u ustima i u jednjaku, zatim hrana dolazi do želuca, a varenje se onda nastavlja u tankom i završava u debelom crevu. Ceo proces varenja je prilično komplikovan i mnogo opsežniji od onoga što se dešava samo u želucu.

  1. Proliv je znak infekcije, zato je najbolje ostaviti organizam da on sam reši problem

Uzroci proliva mogu da budu razni: od bakterija, virusa, pokvarene hrane, uzimanja antibiotika pa do stresa i alergija. Kakav god da je razlog, stručnjaci preporučuju brzo lečenje, jer proliv može da izazove dehidraciju, a iz tela se izbacuju i brojni važni elektroliti. Kada se pojavi proliv, preporučuje se unošenje što više tečnosti i posebno pripremljeni rastvori za rehidrataciju koje možete da kupite u apoteci (može i voda ili nezaslađen čaj), ali i upotreba probiotika zbog očuvanja ravnoteže crevne flore.

  1. Pravilan ritam izlučivanja stolice je jednom dnevno

Ritam izlučivanja stolice je inividualan za svaku osobu. Većina ljudi stolicu zaista ima jednom dnevno, mnogi čak i više puta dnevno ili ređe, recimo dva do tri puta nedeljno. Znajte da je jedini pravi ritam onaj na koji ste vi navikli. I stručnjaci sve te ritmove smatraju normalnim. Ali ako vaš ritam pražnjenja creva postane drugačiji od uobičajenog, probajte sa suplementacijom probioticima.

  1. Tegobe sa varenjem su nešto čega bi trebalo da vas bude sramota

Preko 8o% odraslih se susreće sa tegobama sa varenjem, a barem polovinu njih često muče poremećaji varenja. Uz toliku učestalost tegobe sa varenjem zaista nisu nešto čega bi trebalo da se stidite. Tegobe sa varenjem su svakodnevne, a efikasna pomoć za to su i probiotici.

  1. Mnogo tečnosti je dobro u otklanjanju zatvora

Uzrok za zatvor nije uvek nedovoljan unos tečnosti. Naravno, treba se pobrinuti za dovoljan unos, ali ni dva do tri litra tečnosti dnevno ne mogu da izleče  zatvor. Zatvor može da nastane i kao posledica uzimanja raznih lekova, od stresa, promene sredine… Veoma je važan kvalitet ishrane.

  1. Za zdravu probavu treba popiti što više mlečnih probiotika

Redovno konzumirate jogurte sa probioticima ili druge probiotske proizvode jer ste čuli da je to dobro za vaše varenje? Neki probiotski sojevi dokazano zaista pomažu kod određenih tegoba sa varenjem, ali nije istina da pomažu baš svi. Uvek potražite koji probiotski soj sadrže probiotici i raspitajte se koliko su istraženi.

  1. Slepo crevo nije važno

U prošlosti se smatralo da slepo crevo nije važno. Ali danas je dokazano da slepo crevo služi kao “incubator” za probiotike. Kada se pojave razne bolesti, slepo crevo oslobađa probiotske bakterije i tako doprinosi lečenju. To je i razlog što slepo crevo sada odstranjuju samo u neophodnim slučajevima.

  1. Probiotici su već u našem stomaku

Delimično tačno! Nije tačno! Probiotici – dobre bakterije su prisutne u celom telu, gde se brinu za uspostavljanje ravnoteže između dobrih i loših bakterija. Na milione ih živi u ustima, nosnoj šupljini, jednjaku, oko pluća. Naravno, nalaze se i u našem želucu, crevima, vagini, oko anusa, zglobova, ispod pazuha, ispod noktiju, između prstiju, u mokraćnim kanalima i mnogim drugim mestima u našem telu i tako predstavljaju važan deo našeg tela. Najviše ih ima u debelom crevu, gde je i najpovoljnija sredina za njih – ima dosta hrane, a sredina nije toliko kisela kao u želucu. Ali naše sopstvene probiotske bakterije u pojedinim situacijama nisu dovoljne. Neophodna je suplementacija (dodavanje) probiotskih preparata, ali tačno određenog soja- vrste, i u tačno određenoj dozi- količini.

Leave a reply