
Zašto je važna probiotska kultura i kada?
Ljudsko društvo postaje sve urbanije i naprednije. U razvijenim zemljama razvoj se manifestuje u kvalitetu života, višem životnom standardu i sve dužem životnom veku. Međutim, u karakteristike savremenog načina života spadaju i neredovna ishrana i neregulisani obroci, konzumacija sterilnih/prokuvanih namirnica, stresne situacije i primena različitih vrsta lekova, što brzo izaziva slabljenje otpornosti organizma. Prvi cilj većine prethodno nabrojenih “grešaka” jesu naši verni saputnici i prijatelji, mikroorganizmi u gastrointestinalnom sistemu. Iako već dugo znamo da su korisni, ipak smo tek poslednjih nekoliko godina sasvim svesni koliko su oni važni za naš život.
Zašto su važne probiotske kulture? Hajde da ih prvo upoznamo!
To nije lak zadatak jer ih ima deset puta više nego svih ćelija našeg tela od kojih smo sastavljeni. Pored toga, mikroorganizmi žive u crevima u odlično organizovanoj zajednici i usko sarađuju međusobno i sa nama. Umesto nas i za nas obavljaju mnogo korisnih zadataka. Pomažu da razgradimo većinu hrane koju pojedemo da bismo iz nje dobili potrebne hranljive sastojke, štite nas od štetnih materija i patogenih mikroorganizama, podstiču naše ćelije na obnovu i očuvanje čvrstog zida creva. Crevna mikrobiota, kako nazivamo sve mikroorganizme u našim crevima, deluje na razvoj i rad imunog sistema, što je pored razgradnje hrane možda njen najvažniji zadatak. Iz nabrojenog je jasno da je »zdrava crevna mikrobiota« neophodna za naše dobro opšte stanje organizma, odnosno ukupno zdravlje.
Šta je zdrava crevna mikrobiota?
Crevna mikrobiota je zajednica svih mikroorganizama u crevima. Naravno, odmah se postavlja pitanje šta je zdrava crevna mikrobiota? Naučnici je sve češće upoređuju sa ekološkom stabilnošću. Dakle, zdrava mikrobiota stabilna je i uspešno se odupire štetnim spoljašnjim faktorima, a pored toga prilagodljiva je i sposobna za brz povratak na osnovno stanje posle promene koju je izazvao stres. Njena sposobnost prilagođavanja je ograničena. Ako su stresni faktori prejaki (npr. lečenje antibioticima), njena stabilnost može se poremetiti da sama više ne može brzo uspostaviti stabilno stanje. U svim takvim situacijama mogu pomoći probiotici. Probiotici dakle pomažu održavanju stabilnog stanja ili doprinose bržem prilagođavanju i vraćanju na normalno – zdravo stanje crevne mikrobiote.
Probiotske bakterije moraju imati posebne karakteristike da se u gastrointestinalnom sistemu mogu takmičiti sa bakterijama štetnim po zdravlje, razgrađivati sastojke hrane, podsticati rad gastrointestinalnog sistema i pomoći u jačanju prirodne otpornosti organizma. Pogrešno je mišljenje da samo jedan probiotski soj (vrsta) ima sve nabrojene povoljne efekte jer se međusobno razlikuju. Mogli bismo reći da su neke vrste završile školu preventive, a druge su sposobni terapeuti. Neke su uspešnije u borbi protiv štetnih bakterija, a druge u podsticanju rada gastrointestinalnog sistema i/ili u regulisanju imunog sistema. Probiotski soj može biti efikasan pomoćnik ili »terapeut« crevne mikrobiote samo ako je pažljivo izabran, proučen i testiran. Zato pažljivo pročitajte sastav I doze svakog probiotskog preparata na spoljašnjem pakovanju, jer nisu svi probiotici isti.
Leave a reply
You must login or register to add a new comment .