Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Imate „zatvor”?! Hajde da pričamo o regulisanju probave!

Imate „zatvor”?! Hajde da pričamo o regulisanju probave!

Opstipacija, problem savremenog života!

Češće pogođa žene i starije osobe, ali zbog savremenog načina života i mnogi mladi neretko pate od tog neugodnog stanja.

Osnovni simptomi zatvora su pražnjenja creva ređe od tri puta nedeljno, ali i otežano ili usporeno pražnjenje, veliki napor pri tome; smanjena količina, tvrda ili suva stolica; osećaj nedovoljnog pražnjenja nakon defekacije.

Propratne tegobe koje mogu da se jave su nadutost i bol u stomaku, pa čak i simptomi poput glavobolje, mučnine, nervoze, zamora. Problemi sa probavom mogu dosta da utiču na kvalitet svakodnevnog života.

Opstipacija (zatvor) može biti akutna i hronična. O hroničnoj opstipaciji govorimo kada simptomi traju 6 nedelja neprekidno. Međutim, neretko se dešava da traju i mnogo duže, što dovodi do nakupljanja toksina u organizmu koji narušavaju stanje vašeg organizma.

Akutna ili povremena opstipacija nije razlog za zabrinutost dok u slučaju hronične obavezno treba istražiti njen uzrok.

Najčešći uzrok opstipacije je nedostatak biljnih vlakana u ishrani, neadekvatan unos tečnosti kao i odlaganje nagona za pražnjenje creva. Može da se javi i kao posledica upotrebe nekih lekova (lekovi protiv bolova, prekomerne upotrebe stimulativnih laksativa), specifičnih bolesti (iritabilni kolon, hemoroidi, tumori, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, depresija).

Muči vas zatvor”? Evo nekoliko saveta za regulisanje probave:

  1. Unesite minimum 2 l tečnosti dnevno – to omekšava stolicu i ubrzava pokretljivost creva
  2. Konzumirajte voće, povrće, kao i proizvode od celog zrna žitarica
  3. Hodajte rekreativno svakog dana – to će ojačati tonus trbušnih mišića i ubrzati crevne pokrete
  4. Masirajte stomak laganim kružnim pokretima – masaža aktivira lenja creva
  5. Stvorite redovnu naviku pražnjenja creva – odlazak u toalet uvek u određeno doba dana trenira creva i mišiće da redovno rade
  6. Ne odlažite pražnjenje – svesno potiskivanje nagona može poremetiti normalan dnevni ritam creva
  7. Koristite probiotike – upotreba probiotika može pomoći omekšavanju i povećanju broja stolica
  8. Unosite biljna vlakna

Da li unosimo dovoljno vlakana?

Biljna vlakna imaju povoljan uticaj na opstipaciju, ali su i od velike važnosti za funkcionisanje čitavog organizma.  FDA preporučuje svakodnevni unos biljnih vlakana, kao dodataka ishrani u količini od minimum 25 grama dnevno.

Biljna vlakna iz semena azijske bokvice, Psyllium su prirodni stimulans za nomalno pražnjenje creva¹. Nerastvorljiva vlakna povećavaju masu stolice, vezuju vodu i olakšavaju redovno pražnjenje creva. Nepromenjena se izbacuju iz debelog creva, a na svom putu kroz digestivni trakt, zahvaljujući velikoj masi i vlažnosti, čiste zidove creva i skraćuju vreme zadržavanja hrane u njima. Pošto su prirodnog porekla, ne dovode do stvaranja navike, pa se mogu uzimati neograničeno dugo.

A kada smo sve ispričali, vreme je da reagujete!

Comment ( 1 )

  1. […] kaže:  više od 40% putnika ima „zatvor“ na putovanju. Razlog je jednostavan. Zatvor se javlja promenom mesta boravka i načina […]

Leave a reply