Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Oprez u lečenju opstipacije!

„Zatvor”! To je problem koji sve muči, a o kojem se gotovo ne priča. Pa čak ni sa lekarom ili apotekarom. Srećom, mediji, časopisi nude brza rešenja, tablete koje se mogu kupiti bez recepta i tako izbeći osećaj sramote koji nastaje kada u punoj apoteci pričate o svom problemu. Međutim, radi se o fatalnoj sreći. Lako i brzo rešenje nije uvek najbolje rešenje (ovo jesu efikasna sredstva, ali imaju loše strane). Da ne bi od problemčića nastao problem potrebno je da se informišemo o opstipaciji i bezbednijim i efikasnim načinama lečenja.

Zašto nastaje opstipacija?

Razlozi nastanka opstipacije su raznoliki. Nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, hroničan umor, korišćenje nekih lekova, poremećaj rada štitne žlezde i još mnogo toga. Razloga je mnogo, a vremena za lečenje malo. Zato često tražite rešenje sa  brzim efektom, kao što je upotreba proizvoda koje kupujete bez saveta lekara ili farmaceuta, na bazi sene i bisakodila.

Dugotrajno lečenje opstipacije

Da li znate da preparate bisakodila ne smete da koristite duže od 5 dana, a preparate sene duže od 7 dana?

Od ovih preparata vaša „lenja creva“ će postati još lenja, a vremenom će trebati ne jedna nego dve, tri tablete da bi trenutno rešili problem. Duže korišćenje može dovesti i do potpunog izostanka efekta pražnjenja. I ne samo to – bolno dejstvo tih preparata, praćeno grčevima dodatno će vas ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i umanjiti kvalitet života.

Dakle, dužom upotrebom dolazi do tolerancije i udaljavanja od rešenja. Komplikacije ovakve samomedikacije mogu dovesti i do poremećaja vezanih kako za digestivni trakt  (krvarenje, bol, grčevi, prolivi..) tako i za opšte stanje  organizma (malaksalost, nervoza).

Preparati na bazi sene i bisakodila jesu pokazali efikasnost, ali ih treba koristiti po preporuci lekara ili farmaceuta. Ne smeju se koristiti svakodnevno, jer dugotrajnom upotrebom možemo da napravimo više štete nego koristi. I ne preporučuju se trudnicama i dojiljama.

A kako se onda rešiti problema opstipacije?

Postoji i bolji i bezbedniji način rešavanja tegoba otežanog pražnjenja crava i to je rešenje na duže staze. Promenom loših životnih navika i ishrane, kao i povećan unos biljnih vlakana mogu dosta da pomognu u rešavanju ovog mučnog problema.

Comment ( 1 )

  1. […] upotreba laksativa iz bilo koje grupe, smatra se bezbednom, uz moguće minimalne neželjene efekte. Najčešći, i relativno blagi, neželjeni efekti su grčevi, mučnina, gasovi, […]

Leave a reply