Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Opstipacija kao posledica operacija

Opstipacija kao posledica operacija

Često se kaže da je postoperativni oporavak teži od same hiruške intervencije. Razlozi leže u nizu neželjnih posledica koje prate operacije, a jedna od njih je i opstipacija nakon hiruške intervencije. 

Simptomi post-hirurške opstipacije

Postojanje manje od 3 stolice nedeljno, naprezanje, tvrde stolice, osećaj nedovoljnog pražnjenja, čak i nakon što je pacijent imao stolicu, bol u stomaku ili rektumu.

Nakon određenih hiruških intervencija poput uklanjanja slepog creva, hemoroida, žučne kese, nakon carskog reza itd., dolazi do privremenog zastoja creva.

Najčešći uzročnici privremenog zastoja creva

  • Neki lekovi: lekovi protiv bolova, diuretici, anestezija, opiodni analgetici (a ovi lekovi se i uglavnom koriste kao deo pripreme za operaciju).
  • Neaktivnost- nedostatak mobilnosti – osobe koje se oporavljaju od operacije često moraju da se odmaraju duže vreme i izbegavaju naporne vežbe. Ovaj nedostatak pokreta usporava probavni sistem.
  • Promene u ishrani – dosta pacijenata će možda morati da redukuje ishranu pre operacije, dok će drugima možda biti potrebno da ograniče ili promene svoju ishranu neko vreme posle operacije. Premalo tečnosti može izazvati zatvor. 

Izbor laksativa nakon operacije

Upotreba laksativa posle operacije često nužna, a i značajna jer uspostavlja redovno praženjenje creva bez bolova, grčeva i navikavanja.

Međutim, jako je bitno odabrati pravi laksativ.

Izbor laksativa bazira se na načinu dejstva i bezbednosti primene.

Prva preporuka su biljni laksativi koji povećavaju volumen stolice.  Zadržavajući vodu u lumenu creva, biljna vlakna bubre, povećavajući zapreminu crevnog sadržaja, razmekšavaju fecesnu masu u crevima i tako ubrzavaju kretanje istog (peristaltika). Time se znatno olakšava pražnjenje, i to bez bola. Kod ovih pacijenata se preporučuje kombinacija probiotske kulture sa vlaknima jer se kombinacijom povećava broj peristaltičkih pokreta, ubrzava uspostavljanja probave  i normalizovanja stolice.

Nema agresivno dejstvo na sluznicu GIT-a, jer ne sadrži hemijske stimuluse (senu, bisakodil), ne izaziva grčeve, navikavanje i lenjost creva. Pogodan je za dugotrajnu primenu.

Može da se primenjuje i kod trudnica i dojilja.

Opstipacija nakon hiruške intervencije je jedna od neželjenih posledica operacija. A da bismo izbegli i neželjene posledice opstipacije, rešenje je u izboru efikasnog i bezbednog laksativa .

Leave a reply