Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

10 saveta kako da izbegnete „zatvor“ na putovanju

10 saveta kako da izbegnete „zatvor“ na putovanju

Statistika kaže:  više od 40% putnika ima „zatvor“ na putovanju. Razlog je jednostavan. Zatvor se javlja promenom mesta boravka i načina ishrane.

Kako bi vam bilo ugodno letovanje i prijatan odmor bez neprijatnosti u stomaku, pratite ovih 10 saveta:

PIJTE DOSTA TEČNOSTI TOKOM PUTOVANJA!

Pokušajte da izbegavate pića koja sadrže alkohol, kao i ona koja sadrže kofein, npr kafa, čaj i koka kola, jer sve to može biti uzrok  dehidratacije i usporenosti rada vašeg probavnog sistema. Vaš najbolji izbor su obična voda, voćni sokovi i čiste supice. Kada putujete van zemlje, morate uvek piti flaširanu vodu, bar 2l u toku dana.

SLUŠAJTE SVOJE TELO!

Ako vam vaše telo daje “znak” da je spremno za pokretanje creva, potrudite se da dođete do kupatila što je pre moguće. Ignorisanje nagona može doprineti razvoju opstipacije jer će stolica u crevima postati teža što dovodi do dužeg ostajanja iste u vašem rektumu.

Neki ljudi imaju poteškoća da koriste javno kupatilo. Međutim, kada putujete, možda nećete imati luksuz čekanja dok ne dođete u privatno kupatilo. Da biste bili komforniji u javnim objektima, možda želite slušati muziku preko slušalica ili čitati časopis koji će vam pomoći da se opustite.

POKUŠAJTE DA SE DRŽITE SVOG DNEVNOG RASPOREDA OBROKA I VREMENA ZA SPAVANJE 

Održavanje vašeg dnevnog, ustaljenog ritma što je moguće bliže rasporedu, kao što je to slučaj kada ste kod kuće, može pomoći vašem stomaku da funkcioniše normalno. U najboljem slučaju, pokušajte da se držite svog redovnog rasporeda obroka i vremena za spavanje jer će obe ove stvari pomoći vašem probavnom sistemu. Ako imate već ustaljeni obrazac za odlazak u toalet kada ste kod kuće, potrudite se da to poštujete i dok putujete.

SEDITE, USPORITE I UŽIVAJTE U PUNOM OBROKU

Izdvojite vreme za obroke! Jedna od stvari koju većina nas radi drugačije kada putujemo je raspored i obroci. Problem sa ovim je što naši probavni sistem ne može da podnese da se hranimo brzo, nepravilno, neredovno i u hodu.

IMAJTE DOBAR DORUČAK

Možete povećati prirodni podsticaj tako što ćete jesti veliki doručak i po mogućnosti konzumirati hranu koja sadrži zdrava biljna vlakna. Ona mogu pokrenuti nagon za defekaciju na početku dana, što svakako može povećati vaše uživanje u  putovanju.

PIJTE NEŠTO TOPLO

Način da ohrabrite vaše creva da se isprazne na početku dana je da popijete toplu tečnost ujutru. Ovo toplo piće može biti kafa, čaj ili supa. Kafa se i preporučuje da se pije samo ujutru, kako bi pokrenula vaša creva.

Međutim, izbegavate da pijete kafu sa kofeinom tokom ostatka dana, jer kofein može da dovede do dehidratacije, što može dovesti do toga da se višak vode izvlači iz vaše stolice i izazove zatvor.

UZIMAJTE BILJNA VLAKNA

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vlakana kada putujete može biti izazov, ali uz napor i pažnju možete pronaći ono što vam je potrebno. Dobri izvori vlakana su voće, povrće, žitarice i hleb. Kada putujete van zemlje, morate biti oprezni kada jedete sirovo povrće, voće i salate kako biste izbegli bakterijske infekcije koje mogu dovesti do proliva. Najsigurniji ste kada jedete samo voće i povrće koje ste kuvali ili da koristite dijetetske suplemente koji sadrže prirodna biljna vlakna Plantago ovata.

VIŠE SE KREĆITE NA PUTOVANJU!

Put često zahteva dosta vremena za sedenje, bilo da se radi o automobilu, vozovima, na aerodromima ili avionima. Kretanje može pomoći vašem probavnom sistemu da se i dalje kreće. Dok čekate svoj avion, možete prošetati aerodromom. Ako putujete automobilom, pokušajte da planirate zaustavljanje na putu, tako da možete rastegnuti svoje telo i možda malo hodati. Dok ste odsutni, iskoristite hotelske bazene i teretane kako biste mogli vežbati.

BUDITE RELAKSIRANI

Iako je svrha odmora opuštanje i odmor od uobičajenih rutina, putovanje može biti stresno. Pokušajte da sledite pravilo da je „putovanje deo odmora“. Budite spremni za kašnjenja, saobraćaj i druge probleme. Pobrinite se da ponesete stvari koje će vas zabavljati – čitanje materijala, knjiga, muzika… Takođe može biti korisno koristiti vežbe opuštanja kao što su tehnike dubokog disanja, joga poze, meditacija i opuštanje mišića kako bi se kompenzovali stresori uključeni u putovanja. Održavanje tela u stanju opuštanja, za razliku od doživljavanja svih promena u telu koje su povezane sa odgovorom na stres, pomoći će vam da vaš probavni sistem funkcioniše kako treba.

POČNITE NA VREME SA KORIŠĆENJEM BILJNIH VLAKANA PLANTAGO OVATA

Biljna vlakna iz azijske bokvice Plantago ovata su rešenje za sve putnike koji imaju zatvor na putovanju. Krenite sa konzumiranjem pet dana pred put, kao i svaki dan u toku putovanja kako bi izbegli neprijatnosti i nelagodnosti u stomaku, dok ste na odmoru!

Leave a reply