Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Putna apoteka

Putna apoteka

Putovanja su zabavna, uzbudljiva, edukativna, čak i veoma lekovita. Ali mogu se pretvoriti u pravu noćnu moru, ukoliko se dobro ne organizujete i ne ponesete najvažnije stvari koje Vam mogu zatrebati. Pored garderobe, sredstva za ličnu higijenu, grickalica i možda neke knjige, veoma je važno poneti najosnovnije lekove i suplemente koji Vam možda neće ni zatrebati, ali biće Vam veoma drago što ih imate kod sebe. Ponekad je teško, ili čak nemoguće nabaviti lek koji Vam je potreban na putovanju, i zato ih uvek nosite sa sobom. Pored Vaše hronične terapije, ukoliko je imate, neophodno je da Vaša putna apoteka sadrži i:

Bulardi probiotik

Ništa ne može da upropasti Vaše putovanje kao proliv. A to je i najčešći problem koji se javlja na putovanjima. Može da se javi bilo gde, u koje god delove sveta da putujete. Najčešće nastaje kao posledica kontaminacije vode i hrane. Bulardi vezuje za sebe bakterije i eliminiše ih iz organizma. Pored toga, razgradjuje bakterijske toksine i time potpuno eliminiše uzročnike dijareje i sprečava njihovo štetno dejstvo. I ne zaboravite sredstva za nadoknadu elektrolita.

Lekovi protiv bolova i temperature

Nakon dugog putovanja, nošenja kofera, čekanja po aerodromima, spavanja u neudobnom krevetu, možete osetiti glavobolju, bolove u mišićima, ledjima, iscrpljenost… Blagi analgetici, će Vam pomoći da se osećate odmorno. Ne dozvolite da preležite dan na putovanju. Uživajte kao pravi turisti u razgledanju i obilasku novih destinacija, budite nasmejani, raspoloženi…

Blagi laksativi

Putnička dijareja se najčešće javlja kao problem na putovanjima. Ali se veoma često javlja i potpuno suprotan problem – opstipacija. Putovanje često remeti Vašu rutinu, ishranu i unos tečnosti, i zbog toga nastaje opstipacija na putovanju. I to veoma često! Budite aktivni, jedite hranu bogatu vlaknima, pijte dosta tečnosti. Ukoliko Vam to ne pomogne, pravo rešenje su blagi laksativi koji sadrže biljna vlakna iz azijske bokvice-Plantago ovata. Ukoliko znate da Vam se ovaj problem javlja na putovanjima, počnite sa uzimanjem ovog laksativa, 1-2 kesice dnevno, pet dana pred put, i za vreme trajanja putovanja. Verujte, odmor će Vam biti mnogo „lakši“!

Lekovi protiv mučnine

Koliko je samo loš osećaj kad imate mučninu u putu? Imate osećaj da nikada nećete stići i da će Vam ceo odmor propasti. Ukoliko patite od mučnine, obavezno ponesite lekove koji ublažavaju tegobe prilikom putovanja. Bilo da putujete kolima, avionom, autobusom…

Lekovi protiv alergija

Čak i ako nemate neku potvrdjenu alergiju, nikad se ne zna da li ćete dobiti alergijsku reakciju bilo od sunca, nove hrane koju probate, ujeda insekta… uvek je dobro imati kod sebe antihistaminike. Medjutim, ukoliko se alergijska reakcija pogoršava ili nastupi otežano disanje, antihistaminici Vam neće biti dovoljni i morate se odmah javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Prva pomoć

Nažalost, povrede se dešavaju kako kod kuće, tako i na putu. Ukoliko se povredite, prvo treba da isperete ranu sapunom i vodom, a zatim da naneste sredstvo koje će sprečiti razvoj infekcije. Zato uvek nosite na put hidrogen, sprej ili mast za rane na bazi antibiotika, flaster, neku gazu ili zavoj. Manje povrede će proći same od sebe, samo pratite da li se javljaju znaci infekcije (crvenilo oko rane koje se širi).

Većina putovanja nam ostaje u veoma lepom sećanju, i retko se dešavaju neke neželjene i neprijatne situacije. Ipak, uvek je bolje biti spreman. Tada se možete potpuno opustiti i uživati u Vašem putovanju, od samog početka. I ne zaboravite osmeh i foto-aparat!

 

 

 

 

Comment ( 1 )

  1. […] ne biste proveli u toaletu umesto na plaži, jako je važno da probiotici budu neizostavni deo putne apoteke za sve letnje destinacije. Oni su značajni u prevenciji nastanka proliva nastalih zbog promene […]

Leave a reply