Registruj se

Prijavi se

Izgubljena lozinka

Izgubili ste lozinku? Unesite vaši email adresu. Na email ćete primiti link sa kojeg možete generisati novu lozinku.

Prijavi se

Registruj se

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Zašto se javlja „zatvor“ na putovanju?

Zašto se javlja „zatvor“ na putovanju?

8 razloga za nastanak „zatvor-a“ na putovanju

Da, postoji razlog zašto imate “zatvor” na putovanju.

Uvek kada putujete imate problem sa pražnjenjem, sa tvrdom, suvom stolicom ili neugodnim osećajem nepotpune evakuacije? Muči Vas konstipacija na putovanju. Konstipacija se obično definiše kao manje od tri pražnjenja creva u nedelji. Ali „zatvor“ se može opisati i kao prisustvo stolica koje su male, tvrde i teško prolazne, zajedno sa potrebom za naprezanjem creva i osećajem nepotpune ispražnjenosti. Kao posledica „zatvora“ javlja se i osećaj nadutosti, težine u stomaku i nelagadnosti koje mogu da Vam upropaste odmor.

Zašto se to baš Vama događa?

Promenili ste Vašu uobičajenu rutinu. Kada je Vaš raspored nepravilan, Vaše telo može postati nepravilno.

Koji su razlozi za nastanak zatvor-a” na putovanju?

Postoji niz faktora koji mogu da promene brzinu rada Vašeg probavnog sistema, uzrokujući da se javi „zatvor“:

Promenili ste hranu koju jedete!

Zamena naših žitarica visokog kvaliteta za ukusni, kontinentalni doručak sa niskim sadržajem vlakana svakog jutra može biti odličan, ali može da spreči Vaš probavni sistem da efikasno obavlja svoj posao.

Promenili ste način i vreme Vaših obroka!

Svaki put kada počnete da menjate svoj uobičajeni raspored obroka, počinjete da remetite i uobičajene cikluse pokreta creva, što prouzrokuje njihovu usporenost.

Promenili ste Vaš dnevni raspored!

Na odmoru prestajemo da slušamo naša tela. U našoj svakodnevnoj rutini veća je verovatnoća da ćemo obratiti pažnju na signale našeg tela. Ali kada smo na odmoru – na plaži, na brodu, u šumi to ne primećujemo i kao posledica toga se javljaju neprijatnosti, kao što su  zatvor, nadimanje, grčevi ili nelagodnost u stomaku.

Pijete manje tečnosti!

Nedovoljna količina tečnosti, kao i prekomernan unos kofeina i alkohola takođe može da uzrokuje dehidraciju i zatvor”.

Ne možete se opustiti u drugom toaletu!

Opuštenost je često ključna za normalno funkcionisanje probavnog sistema tako da korišćenje drugog toaleta ili teškoća u pronalaženju čistog može da nas natera da odlažemo defekaciju.

Nemogućnost odgovora na hitne pozive” zbog nedostatka neposrednog pristupa kupatilu. Ignorisanje „hitnog poziva” utiče dosta na nastanak opstipacije.

Stres zbog putovanja!

Vaš probavni sistem je pogođen stresom vezanim za putovanje – strah od letenja ili samo opšta euforija oko putovanja može stvoriti ogroman stres – a stres i anksioznost su takođe vodeći uzroci zatvora.

Jet lag

Promene ritma Vašeg probavnog sistema su usko povezane sa promenom vremenskih zona, što može prouzrokovati usporenost rada digestivnog trakta i nastanka “zatvora”.

Šta možete uraditi da izbegnete zatvor na putovanju?

Potrebno je, pre svega pridržavati se saveta i krenuti na vreme sa zdravim biljnim vlaknima iz azijske bokvice Plantago ovata. Time se doprinosi ubrzavanju rada creva i podstiče fiziološko pražnjenje i dok ste na odmoru!

 

Ostavi komentar