Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Na koji način nam priroda može pomoći u borbi protiv kašlja?

Na koji način nam priroda može pomoći u borbi protiv kašlja?

Kašalj je predstavlja simptom, a ne bolest. Uloga kašlja je čišćenje disajnih puteva od sekreta i stranih tela. Kašalj je refleksni odgovor koji nastaje nadražajem receptora za kašalj. Ti receptori su smešteni u sluznici ždrela, grkljana, dušnika, bronhija i manjim delom u manjim bronhijalnim ograncima. Nadražaj na kašalj mogu izazvati strana tela, čestice prašine, nestabilne hemijske supstance, promene u temperaturi, a kod dece najčešće nakupljanje sekreta koji nastaje zbog alergije ili upale sluznice disajnih puteva (virusne ili bakterijske).

Kašalj možemo klasifikovati po dužini trajanja, karakteru i kvalitetu, kao i vremenu kada se javlja. Akutni kašalj traje kraće od 3 nedelje, subakutni obično traje 3-8 nedelja dok je hronični kašalj obavezno duži od 8 nedelja. Po svom kvalitetu može biti ne-produktivni (suvi) i produktivni (sa iskašljavanjem). Može se javljati samo noću, i noću i danju i samo danju. Karakteristike kašlja nisu preterano važne za odrasle, dok kod dece bitne za dijagnostifikovanje bolesti. Kašalj kao lavež psa govori najverovatnije o laringitisu (upala grkljana).

Kod zdrave dece je sasvim uobičajeno da se nakašlju do 10 puta dnevno u odsustvu bilo koje bolesti. Najčešće je uzrok kašlja kod dece virusna infekcija respiratornog trakta. Dok kod odraslih hronični kašalj može biti posledica post-nazalnog slivanja, gastroezofagusnog refluksa, astme, eozinofilnog bronhitisa, pušenja, zagađenog vazduha, tumora pluća, upotrebe određenih lekova. Bakterijske infekcije izazivaju kašalj podjednako često i kod dece i kod odraslih.

NA KOJI NAČIN SE BORITI PROTIV KAŠLJA?

Tečnost je preporučljivo konzumirati kod svih vrsta kašlja, a njeno delovanje na organizam je još efikasnije ako je topla. Topla tečnost će smiriti suvi kašalj i podstaknuti iskašljavanje nakupljenog sekreta u disajnim putevima. 

U previše zagrejanim prostorijama suvi vazduh isušuje sluznicu disajnih puteva i upravo zato je preporučljivo otvarati prozore kako bi se promeni o vazduh u prostoriji.
U zimskim danima treba otvarati prozore prozore tokom 3 do 4 minuta, jer ćete jedino tako promeniti vazduh u prostoriji bez rashlađivanja zidova oko prozora.

Tokom borbe protiv kašlja neophodno je pružiti organizmu sve one potrebne hranjive materije koje će podržati vaš imuni sistem. A to podrazumeva vitamine A, C, D i E, minerale selen i cink, kao i omega 3 masne kiseline.

NAJBOLJE IZ PRIRODE

Ishrana za prirodno lečenje kašlja je raznovrsna, ali pojedine namirnice se izdvajaju kao delotvorne. Beli luk – jak antibiotik, ali i jak antioksidans, med, kupus, celer, repa, rotkva, dunja, jagode, kajsija, limun, maslinovo ulje, smokva, crna ribizla. U narodu su se delotvorno pokazali i pojedini preparati koji se prave u kućnoj radinosti. To su pre svega čaj od majčine dušice, čaj od belog sleza, čaj od macine trave, med od maslačka. Med treba koristiti par puta dnevno po koju kašičicu. A da ove narodne preporuke nisu daleko od ozbiljnih studija govore i najnovije Britanske preporuke za lečenje kašlja, koje u svojim smernicama navode da je med broj jedan kod akutnog kašlja. Zatim čaj od đumbira, sirup ili čaj od lovorovog lista, čaj od žalfije,  jagorčevine, bokvice te i mnoge druge biljke. Preuzmite kontrolu nad kašljem! 

Leave a reply