Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Noćni kašalj

Noćni kašalj

Znamo, ovo se događa baš svima, kada pate od prehlade praćene kašljem: počne kao grebanje u grlu, a zatim eskalira do učestalog napada kašlja, naročito kada pokušavate da zaspite, ili koji vas probudi usred noći. Složićemo se, da se u ovim situacijama svi budimo sa pitanjima Zašto se ovo dešava, i još značajnije Kako da sprečim noćni kašalj?

Kašljanje jeste način da se vaše telo oslobodi sluzi, mikroba i zagađivača vaših disajnih puteva i pluća. U zavisnosti od toga čime je uzrokovan, postoje različiti preparati i lekovi, kao i promene u načinu života kojima možete ublažiti i sprečiti noćni kašalj, kako kod odraslih, tako i kod dece:

Podignite vaš jastuk 

Mikrobima je lakše da stignu do vašeg grla i pokrenu kašalj kada vam je glava u istoj liniji sa telom. Pokušajte da podignete uzglavlje i jastuk na kome spavate nešto više.

Izbegavajte spavanje u prostoriji sa suvim vazduhom

Suv i topao vazduh može iritirati vaše grlo i disajne puteve, naročito za vreme zimske sezone grejanja prostorija. Ovaj efekat nastaje zbog oslobađanja zagađujućih materija koje se nalaze u grejnim telima i sistemima. Ovlaživač vazduha u prostoriji može da pomogne, ili jednostavno, češće provetravanje.

Sprečite vraćanje vašeg želudačnog sadržaja dok spavate  

Ležanje olakšava stomačnoj kiselini da se vraća u vaš jednjak. Ovo stanje je poznato kao gastroezofagealni refluks, tj. hronični oblik refluksa kiseline, i čest je uzrok noćnog kašlja. Da biste sprečili kašalj koji izaziva vraćanje kiseline iz vašeg stomačnog sadržaja, izbegavajte hranu koja nadražuje vaše varenje, ne jedite najmanje 3 sata pred spavanje i spavajte na podignutom uzglavlju.

Detaljno očistite vašu spavaću sobu i otklonite uzrok alergijskog kašlja

Kada vaš imuni sistem prekomerno reaguje na alergene, može doći do simptomatskog alergijskog kašlja. Alergija na prašinu je uobičajeni uzrok kašlja, naročito u toku noći. Praktikujte da održavate zadovoljavajuću higijenu vaše posteljine, kreveta, tepiha u sobi u kojoj spavate, kako bi sprečili alergijski kašalj tokom noći i uopšte.

Odmorite se i zagrejte

Obična prehlada može izazvati kašalj, koji se može pogoršati noću ili kada ležite. Da biste uspešno pobedili prehladu, potreban vam je odmor, pileća supa, dosta tečnosti i vreme za oporavak. Ne zaboravite da se utoplite, jer ćete tako podstaći cirkulaciju i znojenje, kako bi se i tim putem rešili  toksina i mikroba.

Izbegavajte cigarete 

Hroničan kašalj je uobičajeni neželjeni efekat dugotrajnog pušenja. Ako ste pušač, pokušajte da u konsultaciji sa lekarom nađete metod ili program, koji će vam pomoći da izbacite ovu pogubnu naviku. Ne samo da će i kašalj prestati, već će se i vaše opšte zdravlje znatno poboljšati.

Redovno koristite med

Med i topao čaj mogu pomoći da smanjite količinu sluzi u grlu i disajnim putevima. Praktikujte da popijete čaj sa kašikom meda pre spavanja. Takođe, biljke kao što su beli slez, jagorčevina, kamilica, bosiljak i šipurak u kombinaciji sa medom, deluju povoljno na ublažavanje svih vrsta kašlja.

Med svojom slatkastom komponentom podstiče proizvodnju sluzi koja oblaže sluzokožu usta i grla i deluje zaštitno, oblaže ogoljene receptore za kašalj i umiruje nadraženu sluzokožu. Beli slez ublažava suv kašalj, dok jagorčevina pospešuje iskašljavanje kod produktivnog kašlja. 

Šta uraditi kada je kašalj ozbiljan?

U većini slučajeva, i posle primene zaštitnih mera, kašalj nestaje, ali težak noćni kašalj može biti znak ozbiljnog stanja. Na primer, srčana insuficijencija može izazvati hronični kašalj koji se pojačava noću. Neke bolesti respiratornih organa kao što su bronhitis, pneumonija i hronična opstruktivna bolest pluća takođe uzrokuju jak, hroničan kašalj. 

Obavezno potražite lekarsku pomoć ako imate učestali noćni kašalj i:

  • temperaturu od 38˚C i više
  • teškoće sa disanjem
  • gušenje
  • oticanje nogu ili stomaka 
  • zelenu, žutu ili krvavu sluz 
  • kašalj koji traje više od tri nedelje.

Svi znamo da je dobar san neophodan za funkcionisanje i zdravlje našeg organizma. A da dosadni noćni kašalj ne bude prepreka zdravom snu poslušajte ove korisne savete naših farmaceuta i spavajte mirno uz višekomponentne biljne preparate sa medom.

Leave a reply