Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Šta se promenilo u odnosu na prošlu godinu?

Šta se promenilo u odnosu na prošlu godinu?

Kada pričamo o zdravlju i situaciji sa korona virusom možemo se složiti da su se pojedine stvari promenile, da smo dosta naučili, ali da još uvek ima mesta za nova saznanja.

Neki se više ne plaše, pojedini su tek sada shvatili ozbiljnost situacije, nikad se više nije pričalo o imunitetu, dolaze novi sojevi, virus mutra, a nama i dalje jedino što preostaje jeste da se „naoružamo“ strpljenjem, znanjem i da budemo odgovorni.

Iako smo rekli da nas je prošla godina mnogim stvarima naučila, nekako se čini kao da priču o prevenciji i imunitetu treba još uvek ponavljati. Zato bismo u ovom tekstu ukratko sumirali šta možete da učinite kako biste zaštitili sebe, ali i druge.

Nosite masku

Znamo, posle više od godinu ipo dana svima je dosta maski i priče o njima. Međutim, maske su neizbežno i efikasno sredstvo kada pričamo o zaštiti od korona virusa.

Preporuka je da masku nosite u zatvorenom prostoru u kojem ima veći broj ljudi. Na otvorenom masku ne morate da nosite, osim ako i na mestu gde se krećete ima veći broj ljudi. U tom slučaju savetujemo da masku nosite i na otvorenom.

Ljudi koji imaju neko zdravstveno stanje (dijabetes, bolesti srca, bubrega…) i oslabljen imunitet bi trebali masku da nose i u zatvorenom i na otvorenom. Važno je da ne ugrozite svoje zdravstveno stanje dodatno.

Ono što je još važno kada pričamo o maskama jeste da vodimo računa o higijeni i da maske redovno menjamo, ukoliko je u pitanju pamučna maska da se redovno održava, pere i dezinfikuje.

Pored toga važno je i pravilno nošenje maske, tako da maska u potpunosti prekriva nos i usta. Kada skidate masku, takođe, vodite računa na koji način to činite. Obavezno operite i dezinfikujte ruke pre i posle skidanja maske.

Bez obzira na to da li ste vakcinisani ili ne, savet je da nosite masku kako biste smanjili mogućnost zaražavanja novim sojevima korona virusa.

Vakcinišite se

Najveća promena u odnosu na prošlu godinu jesu vakcine i to što sada imamo sredstvo kojim možemo efikasnije da se suprotstavimo korona virusu.

U Srbiji postoji mogućnost da se izabere vakcina kojom želite da budete vakcinisani. Za vakciju se možete prijaviti putem e-uprave, a možete otići i na neki od punktova za vakcinaciju u svom gradu bez zakazanog termina (u tom slučaju ćete najverovatnije moći da birate između vakcina koje su u tom trenutku i na tom punktu dostupne).

Više o vakcinaciji i samoj proceduri se možete informisati na sajtu e-uprave.

Držite odstojanje

Držite odstojanje bar dva metra od drugih lica, pogotovo na javnim mestima, u prodavnici, tržnim centrima, prevozu…

Ukoliko u kući ima obolelih, trudite se da držite distancu ukoliko je to moguće i izolujte se. Takođe, ukoliko znate da neko pripada grupi visoko rizičnih pacijenata, posebno obratite pažnju na poštovanje distance.

Izbegavajte gužvu

Ukoliko ste u mogućnosti ne idite na mesta na kojima ima gužve. To su obično restorani, fitnes centri, bioskopi, banke, pošte…

Ukoliko boravite duže u nekom zatvorenom prostoru u kojem ima više ljudi, obratite pažnju na to da denzifikujete često ruke i da dezinfikujete površine (npr. u teretani svaku spravu pre i posle korišćenja) i obratite pažnju na to da li se prostorija redovno luftira.

Plaćanje računa, pojedine transakcije i šoping možete obaviti i online.

Perite često ruke

Kako smo već nekoliko puta napomenuli, važno je da obratite pažnju na higijenu ruku. Iako denzifikujete ruke, važno je da ih ipak redovno i perete sapunom i vodom, bar 30 sekundi mlakom vodom. Posebno kada ste na javnim mestima, ukoliko ste skidali ili stavljali masku, duvali nos, kijali ili kašljali. Pranje ruku je posebno važno:

  • Pre jela ili pre pripreme jela
  • Pre nego što dodaknete lice
  • Posle korišćenja toaleta
  • Nakon napuštanja nekog javnog mesta
  • Nakon kijanja, kašljanja, duvanja nosa
  • Pre i posle skidanja maske
  • Nakon što ste pomagali nekom ko je bolestan
  • Nakon diranja ljubimaca

Ukoliko vam sapun i voda u tom trenutku nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju koje sadrži najmanje 60% alkohola. Izbegavajte doticanje očiju, nosa i usta ukoliko vam ruke nisu čiste.

Pokrijte usta kada kijate i kašljete

Ukoliko nosite masku možete kijati i kašljati u masku. Čim završite, masku promenite što pre i operite ruke.

Ako ne nosite masku uvek pokrijte usta i nos maramicom, ako nemate ni maramicu pri ruci, kinite ili kašljite u nadlakticu.

Pranje i dezinfekcija ruku su obavezni.

Dezinfikujte i čistite površine

Posebno površine koje često dodirujete u toku dana. Te površine su uglavnom stolovi, kvake, vrata, prekidači, ručkice na fiokama, ormarima, telefoni, tastatura, toalet, umivaonik…

Ukoliko je neko od ukućana pozitivan, posebno obratite pažnju na dezinfekciju navedenih površina.

Ukoliko su površine i priljave, važno je da ih operete vodom i sredstvom za ribanje, pa tek nakon toga da ih dezinfikujete.

Pijte redovno suplemente

Pored zdrave ishrane, dovoljno sna i zdravog stila života, važan je i pravilan izbor suplementacije kako bismo održali jak imunitet.

U borbi sa korona virusom preporuka je da se koriste vitamin C, cink i vitamin D.

Vitamin C je od velikog značaja za zdravlje i pomaže u borbi protiv infekcija. Za odrasle je preporuka da uzimaju dodatak od 1000 mg vitamina C.

Pojedine studije su pokazale da je nizak nivo vitamina D povezan sa većim rizikom od razvoja respiratornih oboljenja, kako kod kod odraslih tako i kod dece. Odraslima se preporučuje da uzimaju dodatak vitamina D3 od 1000 internacionalnih jedinica (IU) jednom ili dva puta dnevno, uz obrok.

Obratite pažnju na zdravlje

Važno je da budete svesni simptoma i da ih uočite na vreme ukoliko se pojave kod vas ili nekog od ukućana. Temperatura, kašalj, kratak dah, malaksalost, glavobolja, gubitak čula ukusa i mirisa – samo su neki od simptoma na koje treba da obratite pažnju.

Budite odgovorni, posebno ako radite u kolektivu gde je teško održati distancu.

Temperaturu nemojte da merite 30 minuta nakon treninga ili uzimanja lekova za koje znate da mogu da snize telesnu temperaturu.

Još jednom napominjemo koliko je važno da budemo odgovorni, pratimo smernice, uradimo sve što je u našoj moći da zaštitimo sebe i druge i uzmemo zdravlje.

Leave a reply