Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Upala nosne sluznice kod dece

Upala nosne sluznice kod dece

Upala nosne sluznice, veoma je česta pojava kod dece. Nisu retki dani kada roditelji jure za svojom decom kako bi im obrisala nos…
Kijavica, curenje ili sekrecija iz nosa česte su u zimskom periodu.

Kakvi mogu biti simptomi

Upala nosne sluznice dovodi do stvaranja sekreta koji može biti bistar, žućkast ili zelen. Bistar sekret je rezultat normalne fiziološke funkcije nosa.
Kada se sekrecija bistrog sadržaja poveća, postoji mogućnost da se nosić vašeg deteta zapuši i omogući lakše naseljavanje virusa. Žućkast ili zelen sekret najčešće su izazvani virusima, mada postoji mogućnost da pojedine bakterije dovedu do istih simptoma. Što je dete mlađe i manje, infekcija se brže širi na ostale organe za disanje. Kod novorođenčeta i malih beba infekcija može biti uzrok odbijanja hrane i nenapredovanja.

Šta učiniti da bi se dete rešilo upornog curenja nosa?

Kod upale nosne sluznice pre svega treba sprovesti toaletu nosića. Izvlačenje prekomernog sekreta iz nosa će dodatno doprineti smanjenju simptoma. Ukoliko je dete dobrog opšteg stanja, bez propratnih tegoba, ovakva simptomatska terapija je dovoljna.
U slučaju bistrog sekreta, najbolje je toaletu nosića sprovesti primenom izotonih ili hipertonih rastvora (za decu stariju od 3 god). Posebno je značajan dodatak etrskih ulja u fiziološkim rastvorima, jer se na taj način može nadomestiti potreba za dodatnom inhalacijom. Etarska ulja nane i eukaliptusa u fiziološkim rastvorima umanjuju otečenost nosne sluzokože i značajno olakšavaju disanje. Gustu, prebojenu, žutu ili zelenu sekreciju najbolje je tretirati hipertonim fiziološkim rastvorima.

Još neki korisni aktivni sajstojci

Pomenuti fiziološki rastvori, koji pored etarskih ulja sadrže prirodnu kombinaciju propolisa i N-acetilicisteina pomoći će da se nos vašeg deteta oslobodi kako virusa, tako i neprestanog i neprijatnog curenja. Važno je napomenuti da prirodni propolis pomaže eliminaciju svih izazivača infekcija nosne sluznice i da je dokazana njegova efikasnost u prvenciji i lečenju upale sluznice nosa i kod dece i kod odraslih.

Savet plus

Ukoliko se pojavi povišena telesna temperatura ili poremećaj opšteg stanja, potrebno je obraćanje lekaru kako bi se izvršila dalja dijagnostika, i otkrilo eventualno proširenje infekcije na sinuse, uho, treći krajnik ili pluća.
Ukoliko je sekrecija bistra i traje duže od dve nedelje, može se razmišljati o alergiji.

Svakako, na lekaru je da proceni i u skladu sa tim detetu ordinira odgovarajuću terapiju.

Leave a reply