Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Za zdravlje disajnih puteva

Kašalj sa sekretom je jedan od najčešćih simptoma respiratornih infekcija. Kašalj predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam kojim se iz disajnih puteva odstranjuju sekret i strana tela. Ukoliko traje duže od mesec dana može da ukaže na neki problem. Tada je neophodno da se osoba obrati lekaru. Veoma je važno da obratimo pažnju na kašalj i sekret zbog toga što oni mogu da nam ukažu na neko drugo ozbiljnije stanje.

SIMPTOMI:

  • Uzrok je najčešće zarazan, uzrokuju ga virusi ili bakterije.Svako može da oboli. Upala grla može da dovede do dodatnog otežanog gutanja i disanja. Bakterijske upale grla zahtevaju doktorski pregled i korišćenje antibiotika, dok se virusne upale ne leče lekovima.
  • Bol u uvu može da bude jako neprijatan, a dijagnoze mogu biti upala spoljašnjeg uva i upala srednjeg uva. Uzroci mogu biti razni kao što su poremećaj funkcije Eustahijeve tube, prisustvo stranog tela i „čep“ od ušne masti. Važno je napomenuti da svaki bol u uvu nije posledica upalnih procesa, i da se uvo ne leči uvek antibioticima. Upali srednjeg uva često prethodi upalni proces nosa, potom dolazi do upale sluznice Eustahijeve tube koja se onda prenosi na srednje uvo. Ovakvo stanje dovodi do otoka sluznice uva, povišenog pritiska u srednjem uvu, i na kraju sekrecije iz tako izmenjene sluznice. Bakterije koje se tu nalaze u ovakvoj sredini se brzo umnožavaju i dolazi do gnojne upale srednjeg uva praćene povišenom telesnom temperaturom, bolom, ponekad i pucanjem bubnem opne te posledičnim izlivanjem gnoja kroz ušni kanal. Ovo stanje za posledicu ima uvek oslabljen sluh. Prohodan nos znači i zdravo uvo. Ciljevi terapije kod upale srednje uva su suzbijanje bola, smanjivanje sekrecije i povišene telesne temperature, uspostavljanje dobre prohodnosti nosa i Eustahijeve tube i uništavanje bakterija.
  • Kašalj nije bolest, već simptom brojnih bolesti i po pravilu je prirodan, odbrambeni mehanizam disajnih puteva. Kašalj je veoma čest problem kod dece. Najučestaliji je simptom respiratornih infekcija kod odraslih, a najčešće su uzrokovani virusima. Antibiotici ne pomažu kod virusa. Po preporukama iz avgusta 2018. godine od strane Britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NICE1), med, propolis, njihovi proizvodi i lekovi bez recepta trebalo bi da budu prvi izbor u lečenju kašlja kod većine pacijenata, bez upotrebe antibiotika. Nekada, kašalj može da traje i nekoliko nedelja.
  1. Cough (acute): antimicrobial prescribing. NICE guideline. Draft for consultation, August 2018.

Leave a reply