Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Kašalj kod dece, da li treba da se brinemo?

Kako je zima već stigla, dobro je podsetiti se šta znači kašalj kod dece, koji su sve uzroci i kako ga lečiti. Postoji mnogo uzroka kašlja i često se odnose na uzrast deteta. Virusi su najčešći uzrok kašlja kod dece. Kod dece se može očekivati da imaju od 6 do 12 virusnih infekcija u toku godine, posebno ako imaju puno braće i sestara ili idu u vrtić ili drugi kolektiv. Za većinu roditelja, njihovo dete može biti stalno bolesno, pogotovo u toku prve godine, kada dete pođe u vrtić ili školu.

Mnogi roditelji traže mišljenje i pomoć koji je uzrok kašlja njihovog deteta, posebno ako je dugotrajan ili se vraća. Mnogo puta se majke osećaju prilično bespomoćno ležeći u krevetu, slušajući svoju decu kako kašlju, naročito noću.

Dakle, koji su najčešći uzroci i vrste kašlja kod mlađe dece i koliko dugo očekujete da će kašalj trajati?

Kašalj izazvan virusima: Ovo je najčešći uzrok kašlja kod dece i zbog infekcija gornjeg respiratornog trakta izazvanog virusima. Bolest počinje sa simptomima prehlade, curenjem, zapušenim nosem i kašljem. Antibiotici obično nisu potrebni i neće pomoći (nažalost!) Kašalj izazvan virusom može trajati tri do četiri nedelje- Lečenje obično zahteva samo adekvatan unos dovoljno tečnosti, sekretolitik, odmor i paracetamol ili ibuprofen ako je potrebno (ako dete ima povišenu temperaturu).

Bronhiolitis: je uzrok kašlja kod dece mlađe od 12 meseci, a javlja se zbog virusnih infekcija. Bolest počinje na isti način, sa simptomima prehlade. Razlika je u tome što nakon nekoliko dana beba može  da počne naporno da diše, da ima škripanje u plućima (peckanje) sa kašljem i visokom temperaturom, groznicom. Beba zatim počinje da manje jede (često uzima manje od polovine normalnih obroka) i može postati pospana. Lečenje podrazumeva male, češće obroke kod kuće ili ponekad zahteva posetu lekaru. Antibiotici nisu potrebni jer je bronhiolitis izazvan virusnom infekcijom. Bebe sa bronhiolitisom su često bolesne 2 ili 3 dana, a ponekad I 7 do 10 dana. Međutim, kašalj može trajati dve do četiri nedelje. Astma: je termin koji se koristi za opisivanje kašlja kod dece starije od 12 meseci i obično se javlja sa virusnim infekcijama. To je vrlo slična bolest kao bronhiolitis i često se naziva astma kada dete počinje da reaguje na pumpicu salbutamola, lek koji se koristi za otvaranje disajnih puteva, kod opstrukcije. Kašalj sam po pravilu ne ukazuje na astmu jer se obično pojavljuje prvo astma sa škripanjem i stezanjem u grudima. Kako astma napreduje, dolazi do ubrzanja disanja, dete će napornije i teže da diše. Neka deca mogu dobiti simptome astme samo kada vežbaju. Lečenje treba da bude po kontrolom pedijatra ili ORL doktora, i započinje se pumpicom, a naravno da se preporučuju i sekretolitici.

Veliki kašalj: uzrok kašlja kod dece svih uzrasta je i pojava bakterijske infekcije. Bolest počinje sa simptomima prehlade i kašlja. Nakon nedelju dana, kašalj počinje da dolazi postepeno, prvo je kašalj, blag, neupadljiv sa blagom kijavicomi umerenim konjuktivitisom. Kod male dece, kašalj može dovesti do crvenila u licu, a zatim dete dobija postepenu plavu boju lica; ima perioda kada prestane da diše ili ne može da uhvati dah. Ove bebe su najugroženije i tada se savetuje da ih odmah odvedete u bolnicu jer su u riziku da nastanu teške komplikacije, uključujući upalu pluća ili zapaljenje mozga. Kod starije dece i odraslih, kašalj može biti blaži i dugotrajniji. Često drugi članovi porodice imaju kašalj. Važno je da se majka i drugi članovi porodice vakcinišu protiv kašlja. Lečenje antibiotikom pomaže u smanjenju težine bolesti i njegove zaraznosti, i obavezno treba da se konsultujete sa doktorom. Takav kašalj može trajati do tri meseca.

  • Ukoliko kašalj traje duže od mesec dana može da ukaže na neki problem. Tada je neophodno da se dete obrati lekaru. Veoma je važno da obratimo pažnju na kašalj i sekret zbog toga što oni mogu da nam ukažu na neko drugo ozbiljnije stanje.

SIMPTOMI:

  • Upala grla čest je simptom zapaljenja gornjih disajnih puteva, a pojavljuje se i uz ostale simptome, kao što su otežano gutanje jak bol. Uzrok je najčešće zarazan, najčešći je tonzilofaringitis kojeg uzrokuju virusi ili bakterije.Svako može da oboli, a posebno često mogu da obole deca do 7. godine starosti. Upala grla može da dovede do dodatnog otežanog gutanja i disanja. Bakterijske upale grla zahtevaju doktorski pregled i korišćenje antibiotika, dok virusne upale se ne leče lekovima.
  • Bol u uvu može da bude jako neprijatan za dete. Uzroci primarnih upala uva su upala spoljašnjeg uva, upala srednjeg uva, poremećaj funkcije Eustahijeve tube, prisustvo stranog tela i „čep“ od ušne masti. Važno je napomenuti da svaki bol u uvu nije posledica upalnih procesa, i da se uvo ne leči uvek antibioticima. Po pedijatrijskim preporukama započinje se 3 meseca bez antibiotika sa terapijom: sekretolitici, toaleta nosnih šupljina fiziološkim rastvorom, antihistaminici i nazalni kortikosteroidi.
  • Upali srednjeg uva prethodi upalni proces nosa, potom dolazi do upale sluznice Eustahijeve tube koja se onda prenosi na srednje uvo. Ovakvo stanje dovodi do otoka sluznice uva, povišenog pritiska u srednjem uvu, i na kraju sekrecije iz tako izmenjene sluznice. Bakterije koje se tu nalaze u ovakvoj sredini se brzo umnožavaju i dolazi do gnojne upale srednjeg uva praćene povišenom telesnom temperaturom, bolom, ponekad i pucanjem bubnem opne te posledičnim izlivanjem gnoja kroz ušni kanal. Ovo stanje za posledicu ima uvek oslabljen sluh. Prohodan nos znači i zdravo uvo. Ciljevi terapije kod upale srednje uva su suzbijanje bola, smanjivanje sekrecije i povišene telesne temperature, uspostavljanje dobre prohodnosti nosa i Eustahijeve tube i uništavanje bakterija.
  • Kašalj nije bolest, već simptom brojnih bolesti i po pravilu je prirodan, odbrambeni mehanizam disajnih puteva. Kašalj je veoma čest problem kod dece. Najučestaliji je simptom respiratornih infekcija kod dece. Mlađa deca imaju od 6 do 12 respiratornih infekcija u toku godine, uzrokovanih virusima. Antibiotici ne pomažu kod virusa. Po preporukama iz avgusta 2018. godine od strane Britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NICE), med, propolis, njihovi proizvodi i lekovi bez recepta trebalo bi da budu prvi izbor u lečenju kašlja kod većine pacijenata, bez upotrebe antibiotika. Nekada, kašalj kod dece može da traje i nekoliko nedelja – to se naziva post-virusni kašalj. Lekovi za kašalj nemaju veliku korist i mogu biti štetna za decu ispod 6. godine života. Ukoliko infekcija ne prolazi spontano, nego bude uzrokovana bakterijama, tada se antibiotici mogu propisivati pod nadzorom lekara.

Leave a reply