Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Upala i bol u grlu. Koje je rešenje?

Zima je stigla, dovodeći do vlažnih i teških sezonskih promena u respiratornim putevima, kao što povremeno kijanje, šmrkanje, upala, bol u grlu sa drugim disajnim problemima.Bol u grlu može da se pojavi bez upozorenja uz znake gripa ili prehlade. Za većinu ljudi, kada se pojavi, olakšanje ne dolazi dovoljno brzo. Upalu i bol u grlu često uzrokuju virusi i tada antibiotici nisu korisni.

Takođe su veliki problemi u lečenju infekcija grla stvaranje bakterijskih biofilmova, čiji su uzročnici bakterije stafilokoke i streptokoke. Često su bakterijski biofilmovi otporni na antibiotike, kao i na imuni odgovor organizma i uzrokuju ponovne infekcije.

Koji lek je najbolji za mene?

Odgovor zavisi od vaših simptoma. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda (sprejeva za grlo, kapsula i tableta) različitog sastava koji se koristi za ove simptome. Prema tome, prilikom izbora tretmana, pažljivo pročitajte etiketu kako biste se uverili da li ćete dobiti rezultat koji želite.

Postoje lekovi za grlo koje ublažavaju bol, deluju kao anestetik, suprimiraju simptome, a ne sam uzrok i zato bol može brzo da se povrati. Dok lozenge i sprejevi mogu biti efikasni za lečenje vašeg grla i kašlja, oni su samo privremena rešenja. Zašto smo ostavili kašalj u poslednjoj rečenici? Pa, to je zato što što mnogi misle da su sirupi za kašalj, sprejevi i pastile različite stvari, zapravo nisu. Često su simptomi udruženi, pa je poželjno da se zajedno primenjuju.

Ako tražite nešto trajnije, odaberite onda prirodno, bezbedno rešenje.

Bitno je da proizvod deluje na sam uzrok čime ćete brzo rešiti upalu tj. bol u grlu. Propolis je već vekovima poznat kao snažan antimikrobni prirodni lek i antioksidans. N-acetilcistein je dokazan u razlaganju sekreta u disajnim putevima i izbacuje ga napolje, ali pored toga, doprinosi i na smanjenje stvaranja bakterijskih biofilmova u krajnicima i sprečavanju recidivirajućih, ponavljanih infekcija.

Propolis sa visokim procentom polifenola predstavlja dobar izbor za umirenje upale grla. Zašto polifenoli? Polifenoli u propolisu određuju njegov antioksidativni i antiinflamatorni, protivupalni efekat.

Ovi antioksidansi čine propolis izuzetno snažnim u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica koji pomažu u smanjenju biofilma i zaustavljanju bola u grlu.

Najbolje je započeti korišćenje spreja i pastila sa N-acetilcisteinom i propolisom na samom početku upale tj. osećaja bola u grlu, čim počnete da osećate simptome. Koristite nekoliko sprej doza ili pastila svakih nekoliko sati, u skladu sa načinom upotrebe proizvoda.Prečišćen standardizovan propolis i N-acetilcistein pomažu da se pokrije, obloži grlo, oslabi upala, a time i ubrza otklanjanje bola. Za ozdravljenje vašeg grla, rešenje može biti proizvod koji dokazano pomaže pri smanjenju simptoma upale grla i koji diprinosi održavanju normalne funkcije gornjeg dela respiratornog trakta.

Leave a reply