Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

„Ljubav i kašalj se ne mogu sakriti“

Imate kašalj i skloni ste respiratornim infekcijama?

Imate više puta godišnje prehladu? Imate utisak da ste više od drugih skloni respiratornim infekcijama? Kašljete danima i nedeljama? Vaš kašalj je nepodnošljiv? Tada ste svesni koliko jedan naizgled mali problem može iscrpeti organizam – fizički i psihički.

Šta treba znati o kašlju?

Kašalj predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam kojim se iz disajnih puteva odstranjuju sekret i strana tela. Ali, kao i većina odbrambenih mehanizama, u slučaju preterane aktivnosti – počinje da šteti organizmu. Ukoliko kašalj traje duže od 6 nedelja – smatramo ga hroničnim. Hronični kašalj može dovesti do iscrpljenosti, glavobolje, lošeg sna, upale mišića, a kod nekih ljudi i do nemogućnosti zadržavanja urina.

Uzroci kašlja mogu biti različiti: slivanje sekreta iz gornjih disajnih puteva (sinusitis, rinitis), refluks kiseline iz želuca, primena pojedinih lekova, infekcije respiratornog sistema i druge bolesti pluća (kao što su astma, hronična opstruktivna bolest pluća). Najčešće infekcije respiratornog sistema su prehlada, grip (izazvani virusima), bronhitis (može biti akutnog toka – najčešće traje do 2 nedelje; i hroničnog toka – koji se ponavlja više puta tokom godine, u ukupnom trajanju više od 2 meseca godišnje), upala pluća (pneumonija), proširenje bronhija sa čestim infekcijama (bronhiektazije), tuberkuloza i druge.

Kada se obratiti lekaru?

Pošto kašalj može biti posledica banalnih, ali i veoma teških oboljenja – uvek se mora utvrditi uzrok kašlja, a potom, tome, i način lečenja.

Ukoliko imate kašalj praćen povišenom telesnom temperaturom preko 38⁰C tokom 2-3 dana, iskašljavate veću količinu sekreta nego inače, ili je taj sekret postao žućkasto-zelenkaste boje, neophodno je javiti se svom lekaru, jer se verovatno radi o infekciji respiratornog trakta, a Vaš lekar će odlučiti o primeni antibiotske terapije.

Kako još možemo pomoći – pomoć iz prirode

Sami sebi možete pomoći primenom prirodnih preparata koji dokazano pomažu u borbi sa infekcijama, olakšavaju razlaganje i iskašljavanje sekreta, te samim tim eliminišu teren pogodan za razvoj bakterija.

Prof. dr Vesna Škodrić: „PropoMucil® sadrži propolis (čija lekovita svojstva su poznata hiljadama godina) i N-acetilcistein (NAC) – prirodni mukolitik, za koji je u brojnim studijama dokazano da eliminiše viruse, bakterije i gljivice, razređuje sekret, olakšava njegovo iskašljavanje i pomaže u sprečavanju novih infekcija.“

Neki pacijenti su više skloni respiratornim infekcijama od drugih, a posebno hronični pacijenti  kod kojih se može javiti teži tok bolesti i lošiji ishod. Upravo zato se kod hroničnih bolesnika preporučuju određene mere (sezonska vakcinacija, izbegavanje kontakta sa osobama obolelim od respiratornih infekcija, jačanje imuniteta prirodnim putem), pa je to razlog više da se primeni prirodni preparat koji doprinosi smanjenju simptoma kod gripa, kao što je to PropoMucil®, koji je pritom bezbedan po pitanju neželjenih dejstava.

„Zato je moja preporuka“ – navodi Prof. dr Vesna Škodrić „kod bolesnika koji imaju dugotrajan kašalj i muči ih šlajm ili su skloni respiratornim infekcijama da koriste PropoMucil®.“

Leave a reply