Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Nervozni ste? Imate problema sa varenjem? Imamo rešenje za Vas

Sindrom nervoznih creva pogađa svaku petu odraslu osobu u svetu, pa i kod nas. Za ovaj poremećaj najčešće se okrivljuje stres, koji dokazano utiče na varenje. Tegobe mogu da budu izazvane i nezdravim navikama, pri čemu je ishrana samo jedan od okidača koji može da ih pokrene. Iako sindrom nervoznih creva nije ozbiljno oboljenje, u velikoj meri utiče na kvalitet života obolele osobe. Simptomi su hroničan bol u donjem delu stomaka, osećaj nadimanja i nadutosti u crevima, poremećaj pražnjenja debelog creva sa čestim smenama zatvora i proliva.

Rešavanje ovog problema obuhvata dva pristupa koji su povezani:

  1. higijensko-dijetetski režim. To se odnosi na korekciju loših navika u ishrani u smislu pravilnog odabira i kombinovanja određenih namirnica i smanjenje stresa, jer se nervoza iz glave, zbog preosetljivosti nervnih završetaka u crevima, prenosi i na digestivni trakt.
  2. terapijski pristup. To podrazumeva primenu određenih lekova i dijetetskih suplemenata.

Kako ublažiti simptome?

Simptomi bolesti mogu da se ublaže pravilnom ishranom, tačnije pravilnim kombinovanjem namirnica. Trebalo bi da se izbegava mešanje proteina i ugljenih hidrata (na primer, mesa i hleba ili pirinča), više vrsta proteina (na primer, mesa i jaja), proteina i masti (na primer, mesa i pavlake). Ne preporučuje se da se posle obroka jedu slatkiši i voće. Voda ne bi trebalo da se pije za vreme jela i minimum tri sata posle obroka. Veoma je važno da se minimalno jedu zasićene masti i šećer. Mesne prerađevine, slane grickalice, belo brašno, gazirani napici, kafa i alkohol bi trebalo potpuno isključiti. U jelovnik bi pod obavezno trebalo uvrstiti integralne žitarice, semenke lana i sve druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama. Pored režima ishrane, često se propisuju lekovi i suplementi koji mogu da pomognu da se ublaže simptomi. Oni obično smanjuju grčenje glatkih mišića creva, smanjuju nadutost, eliminišu gasove ili regulišu redovno pražnjenje creva kod onih koji imaju zatvor.

FLOBIAN je probiotski preparat koji efikasno eliminiše gasove, smanjuje nadutost i grčeve u crevima. Nastao je kao rezultat 20 godina kliničkih istraživanja u institute Probi u Švedskoj.

FLOBIAN uspostavlja ravnotežu u našim crevima. On što istiskuje štetne bakterije iz njih i stvara zaštitnu barijeru koja onemogućava njihov prolazak u organizam. Time se stimuliše rast dobrih bakterija u našim crevima i jača otpornost organizma, a indirektno smanjuju tegobe koje su karakteristične za ovaj sindrom.

Zato ako želite da imate zdrav i bezbrižan dan, pravo rešenje za Vas je FLOBIAN.

Leave a reply