Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Da li patite od nadimanja i gasova?

Nema ništa gore nego kada dane provodite konstantno se osećajući kao da oko stomaka nosite šlauf. Nadutost nije nužna – ona je zapravo način na koji nam telo šalje signal da stomak ne funkcioniše kako treba. Ako je ignorišemo, vremenom možemo doći u situaciju da utiče na kvalitet našeg života, ograničava nam aktivnosti i čini da se osećamo loše većinu vremena.

Sa prof. dr Tomicom Milosavljevićem, specijalistom gastroenterologom, razgovarali smo o tome koji su uzroci nadutosti i ključne preporuke kojih se moramo pridržavati ukoliko želimo da rešimo ovaj problem.

Nadimanje (nadutost) je prisustvo viška vazduha i neprijatnog osećaja u trbuhu. Smatra se da oko dve trećine opšte populacije povremeno ili stalno ima ovaj problem, kaže dr Milosavljević.

Šta izaziva nadutost?

Nadimanje može da bude samostalan simptom ili posledica nekog organskog ili funkcionalnog oboljenja, ali samo po sebi ono nije bolest. Uglavnom se ponavlja s vremena na vreme, traje različito, i nema uvek direktne veze sa stepenom uhranjenosti odnosno gojaznošću.

Postoji mnogo različitih uzroka. Najčešći su loša ishrana i intolerancija na hranu – posebno na laktozu i fruktozu. Neravnoteža u crevima, gde nepoželjne bakterije dominiraju i proizvode abnormalne količine gasova, takodje uzrokuju nadutost. Kod velike većine osoba sa ovim tegobama ne radi se o organskom oboljenju – što znači da razlog za stomačne tegobe nije konkretna bolest, kao što su čir, kamen u žuči ili tumor.

Koliko ishrana utiče na nadutost?

Nadimanje može, ali i ne mora da bude povezano sa unošenjenjem hrane. Nekada se pacijenti žale na nadutost i kada popiju samo vodu, pa kažu “doktore, stomak mi je nadut kao da sam u drugom stanju”.

Svakako da unošenje tzv.“teške” hrane kao što su kupus, kelj, brokoli ili neke mahunarke utiče na nadutost. Ovakva hrana se teže vari, pa na scenu stupaju mikroorganizmi koji su normalno prisutni u crevima i koji pomažu varenje hrane. Njihova aktivnost dovodi do stvaranja gasova koji često daju karakterističan, neprijatan miris.

Ponekad i sam način ishrane može biti uzrok problema. Prejedanje ili brzo gutanje hrane dovodi do unosa viška vazduha i obično je praćeno nadutošću, gasovima i podrigivanjem.

 Kako rešiti problem?

Konačan uspeh u lečenju zahteva saradnju pacijenta i lekara. Pacijent treba da razmotri mogućnost promene svakodnevnog životnog ritma i loših prehrambenih navika, a lekar mora da ume da sasluša, da razume, ohrabri i racionalno izabere prave terapijske preporuke. Samo tako će konačni rezultat biti pozitivan. U terapiji nadutosti, iskren i otvoren razgovor sa doktorom pravi je put da se isključe neka tipična stanja i bolesti koja mogu biti uzrok ovog neprijatnog simptoma.

Važno je međutim i napomenuti da su nadutost i gasovi u najvećem broju slučajeva prolazne tegobe, koje utiču pre svega na kvalitet života pacijenta. Zbog toga je najvažnija stvar da se utvrdi uzrok. Ako nadutost uzorkuje ishrana što je uobičajena pojava, može biti korisno vođenje dnevnika ishrane. Ovo uključuje zapisivanje svih namirnica i pića koji se konzumiraju tokom celog dana, u trajanju od nekoliko nedelja, i beleženje nepoželjnih simptoma. Na taj način može se uočiti obrazac, pa je moguće identifikovati sve okidače kako bi ih izbegli.

Takođe, danas se dobro zna da neki sojevi probiotskih bakterija, mogu značajno da pomognu u rešavanju tegoba, a tome u prilog govore i sve aktuelne svetske preporuke i smernice. Ovakve bakterije poboljšavaju peristaltiku (ritmičke pokrete debelog creva) koji podstiču rad creva i poboljšavaju ukupno varenje.

Unošenjem dobrih probiotskih bakterija delujemo direktno na uzrok problema. Probiotski preparati na prirodan način, vraćaju ravnotežu narušenoj crevnoj flori. Na taj način oni koriguju, smiruju ili potpuno eliminišu nadutost i gasove.

Leave a reply