Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Pijete probiotik uz antibiotik- ŠTA MORATE DA ZNATE?

Sada u ove hladne zimske dane, osećamo koliko nam prija toplina kaputa, kape, šala… Ušuškani u svojim toplim domovima, na minus i sneg izlazimo samo ako se adekvatno utoplimo i obučemo. Ta topla odeća koja nam pruža prijatnu zaštitu predstavlja način da lakše preživimo atak na naš organizam koji predstavljaju nepovoljni vremenski uslovi: niske temperature, vetar i sneg. Takvi vremenski uslovi doneli su nam sa sobom i respiratorne i druge infekcije. Uz njih nam lekari često propišu antibiotik. Dobro znamo da se uz antibiotik uvek preporučuje i neki probiotski preparat, da bi se sprečile stomačne tegobe koje se mogu javiti kao posledica primene antibiotika.

Dijareja se javlja kod skoro polovine pacijenata koji koriste antibiotike. U normalnim uslovima, dobre bakterije u našim crevima potpuno prevladavaju nad bakterijama koje mogu štetiti organizmu i drže ih pod stalnom kontrolom. Antibiotici svojim delovanjem narušavaju taj balans. Oni ubijajući, pored onih loših, ubijaju i „dobre“ probiotske bakterije. Tako omogućavaju potencijalnim uzročnicima oboljenja da se razviju i uzrokuju probleme. Zato je tokom terapije antibioticima neophodna nadoknada dobrih bakterija da bi se vratila ravnoteža u crevima.

Kako izabrati probiotski preparat?

U našim apotekama može se naći oko 100 različitih probiotskh preparata. Ponekad je teško  odlučiti koji odabrati. Učili smo da su bakterije i gljivice živi organizmi, ali kao da to često zaboravljamo. Ako je nama tokom nepovoljnih vremenskih prilika neophodno da se dodatno obučemo i zaštitimo, isto  važi i za probiotske sojeve u probiostkim preparatima. Ti mikroorganizmi su posebno osetljivi na spoljne uslove: temperaturu, vlagu, svetlost. Većina je anaerobna, što znači da im smeta i kiseonik iz vazduha. Ukoliko se probiotski preparati ne proizvode i ne čuvaju na adekvatan način, a ambijentalni parametri ne kontrolišu, može doći do smrti mikroorganizama u probiotskom preparatu. Smanjenje broja mikroorganiyama u preparatu značajno utiče na njegovu efikasnost i bezbednost. Zato kada kupujete neki probiotik u apoteci, nije dovoljno da samo pogledate deklarisan broj ćelija na kutiji probiotskog preparata. Obratite pažnju i na to kako su oni pakovani. Ako su nama potrebni kaput, šal i čizme, posebna zaštita potrebna je i živim mikroorganizmima u probiostkim preparatima.

Da li ste čuli za flow pack?

Bulardi probiotik u kapsulama pakovan je u aluminijumskom blisteru sa duplex folijom. U cilju dodatne zaštite tokom čuvanja probiostkog proizvoda dodata je i laminantna flow pack folija, koja poput toplog kaputa, dodatno obmotava i štiti osetljive sojeve probiostke gljivice. Flow pack folija ispunjena je i inertnim gasom azotom. To sprečava izloženost probiotske gljivice kiseoniku. Time smo, prvi i jedini u Srbiji, osigurali dodatni kvalitet naših preparata. Postavili smo apsolutnu barijeru za kiseonik, vlagu i svetlost, koji su pored temperature, glavni uzroci gubitka efikasnosti probiostkog preparata.

Zašto flow pack?

Bulardi probiotik nije samo zlatni standard. On je i logičan izbor za primenu uz antibiotik, jer je kao gljivica otporan na delovanje antibiotika. Bulardi je apsolutna preporuka i zato što je jedini u Srbiji sa velikom pažnjom i prema aktuelnim preporukama, dodatno zaštićen najsavremenijom flow pack folijom. To sa velikom sigurnošću obezbeđuje deklarisan broj probiotskih ćelija i na kraju roka upotrebe. Zato kada ovih dana, obučeni u svoj zimski kaput, odemo do apoteke da kupimo Bulardi, nismo sebi omogućili samo najoptimalniji probiotik uz antibiotik. Priuštili smo i kvalitetan, efikasan i bezbedan preparat u kome su probiostki sojevi, kao nosioci efikasnosti, zaštićeni kao u najfinijem zimskom kaputu.

Leave a reply