Pijete probiotik uz antibiotik- ŠTA MORATE DA ZNATE?
Sada u ove hladne zimske dane, osećamo koliko nam prija toplina kaputa, kape, šala… Ušuškani u svojim toplim domovima, na minus i sneg izlazimo samo ako se adekvatno utoplimo i obučemo. Ta topla odeća koja nam pruža prijatnu zaštitu predstavlja način da lakše preživimo atak na naš organizam koji predstavljaju nepovoljni vremenski uslovi: niske temperature, vetar i sneg. Takvi vremenski uslovi doneli su nam sa sobom i respiratorne i druge infekcije. Uz njih nam lekari često propišu antibiotik. Dobro znamo da se uz antibiotik uvek preporučuje i neki probiotski preparat, da bi se sprečile stomačne tegobe koje se mogu javiti kao posledica primene antibiotika.
Dijareja se javlja kod skoro polovine pacijenata koji koriste antibiotike. U normalnim uslovima, dobre bakterije u našim crevima potpuno prevladavaju nad bakterijama koje mogu štetiti organizmu i drže ih pod stalnom kontrolom. Antibiotici svojim delovanjem narušavaju taj balans. Oni ubijajući, pored onih loših, ubijaju i „dobre“ probiotske bakterije. Tako omogućavaju potencijalnim uzročnicima oboljenja da se razviju i uzrokuju probleme. Zato je tokom terapije antibioticima neophodna nadoknada dobrih bakterija da bi se vratila ravnoteža u crevima.
Kako izabrati probiotski preparat?
U našim apotekama može se naći oko 100 različitih probiotskh preparata. Ponekad je teško odlučiti koji odabrati. Učili smo da su bakterije i gljivice živi organizmi, ali kao da to često zaboravljamo. Ako je nama tokom nepovoljnih vremenskih prilika neophodno da se dodatno obučemo i zaštitimo, isto važi i za probiotske sojeve u probiostkim preparatima. Ti mikroorganizmi su posebno osetljivi na spoljne uslove: temperaturu, vlagu, svetlost. Većina je anaerobna, što znači da im smeta i kiseonik iz vazduha. Ukoliko se probiotski preparati ne proizvode i ne čuvaju na adekvatan način, a ambijentalni parametri ne kontrolišu, može doći do smrti mikroorganizama u probiotskom preparatu. Smanjenje broja mikroorganiyama u preparatu značajno utiče na njegovu efikasnost i bezbednost. Zato kada kupujete neki probiotik u apoteci, nije dovoljno da samo pogledate deklarisan broj ćelija na kutiji probiotskog preparata. Obratite pažnju i na to kako su oni pakovani. Ako su nama potrebni kaput, šal i čizme, posebna zaštita potrebna je i živim mikroorganizmima u probiostkim preparatima.
Da li ste čuli za flow pack?
Bulardi probiotik u kapsulama pakovan je u aluminijumskom blisteru sa duplex folijom. U cilju dodatne zaštite tokom čuvanja probiostkog proizvoda dodata je i laminantna flow pack folija, koja poput toplog kaputa, dodatno obmotava i štiti osetljive sojeve probiostke gljivice. Flow pack folija ispunjena je i inertnim gasom azotom. To sprečava izloženost probiotske gljivice kiseoniku. Time smo, prvi i jedini u Srbiji, osigurali dodatni kvalitet naših preparata. Postavili smo apsolutnu barijeru za kiseonik, vlagu i svetlost, koji su pored temperature, glavni uzroci gubitka efikasnosti probiostkog preparata.
Zašto flow pack?
Bulardi probiotik nije samo zlatni standard. On je i logičan izbor za primenu uz antibiotik, jer je kao gljivica otporan na delovanje antibiotika. Bulardi je apsolutna preporuka i zato što je jedini u Srbiji sa velikom pažnjom i prema aktuelnim preporukama, dodatno zaštićen najsavremenijom flow pack folijom. To sa velikom sigurnošću obezbeđuje deklarisan broj probiotskih ćelija i na kraju roka upotrebe. Zato kada ovih dana, obučeni u svoj zimski kaput, odemo do apoteke da kupimo Bulardi, nismo sebi omogućili samo najoptimalniji probiotik uz antibiotik. Priuštili smo i kvalitetan, efikasan i bezbedan preparat u kome su probiostki sojevi, kao nosioci efikasnosti, zaštićeni kao u najfinijem zimskom kaputu.
Leave a reply
You must login or register to add a new comment .