Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Zašto vam je stomak stalno nadut?

Nadutost se definiše kao oticanje stomaka koje je uglavnom bolno i neprijatno stanje. To značajno utiče na kvalitet života pacijenata koji od toga pate.

Zašto nastaje nadutost stomaka?

Gasovi su jedan od glavnih uzroka nadutosti, a najbolje se leče izbegavanjem hrane koja izaziva gasove (mahunarke, crni luk, brokoli, prokelj). Drugi uzrok je zatvor, a on se leči uključivanjem u ishranu što više namirnica bogatim vlaknima i laganim vežbanjem (šetanje oko 30 minuta dnevno). Gutanje vazduha je takođe uzrok, pa nemojte pričati tokom jela, sedite uspravno dok jedete i izbegavajte gazirana pića.

Intolerancija na hranu može da izazove bolove u stomaku, nadutost i gasove. Uglavnom se javlja intolerancija na gluten i laktozu, a ako imate često ove simptome važno je da odradite test intolerancije na hranu. Iritiranost crevne flore je često uzrok nadutosti, a simptomi su i dijareja i zatvor. Celijačna bolest je hronično oboljenje i karakteriše nemogućnost organizma da svari određene namirnice poput glutena, različitih žitarica i belančevina. Ovo oboljenje se ne leči, već se organizam privikava na dugoročnu dijetu bez ovih namirnica.

Saveti za zdrav stomak

Mnogo je saveta o tome šta ne treba raditi posle jela. Dok su neki predlozi istiniti, ima dosta i zabluda. Dajemo četiri predloga šta ne bi trebalo raditi posle jela, da bi Vaša probava bolje funkcionisala i da biste smanjili neprijatnu nadutost u svom stomaku:

  1. NE pijte čaj- Kiselina u čaju stvara probleme proteinima u hrani i može vam izazvati probleme sa želucem.
  2. NE jedite voće- Iako je ono veoma zdravo, ako uzmete voćku odmah nakon jela, produžiće se vreme potrebno hrani da dođe do creva i naduće vam se stomak. Najbolje je voće uzeti bar sat vremena pre ili posle jela.
  3. NE kupajte se- Da bi se hrana svarila, želucu je potrebna krv. Pri kupanju se dešava upravo suprotno, krvotok se preusmerava ka šakama i stopalima, a samim tim se usporava varenje. Tuširanje i kupanje naravno uvek može, ali pola sata pre ili posle jela.
  4. NE idite u šetnju- Ljudi kažu da posle jela napravite 100 koraka i da ćete doživeti 100 godina. Svakako je fizička aktivnost važna, ali ako šetate odmah posle jela, sprečićete enzime za varenje da iskoriste vitamine i minerale iz hrane koju ste pojeli.

Leave a reply