Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Borba protiv virusa u nosu na prirodan način

Borba protiv virusa u nosu na prirodan način

Borba protiv virusa – aktuelna tema, ovih dana. Kako i ne bi, kada se zna da naš organizam napadaju preko sluzokože respiratornih puteva. Ulaze u organizam preko sluzokože nosa i usta. Zaštitom sluzokože nosa prvenstveno, možemo se odbraniti od virusa, pa i Corona virusa, upotrebom prirodnih preparata koji će ih zadržati i izboriti se sa njima baš tu u nosu i zaštititi ceo organizam.

Prva linija odbrane od virusa

Sluzokoža nosa je prva linija odbrane od virusa, ima važnu ulogu u procesu disanja: zadržava sitne čestice iz vazduha, alergene, bakterije i viruse. Obložena je sluzi koja će sve te nečistoće vezati, a trepljaste ćelije nosa izbaciti iz organizma putem kijanja. Higijena nosa je važna, jer omogućava eliminaciju uzročnika oboljenja disajnih puteva.

Kada je sluzokoža nosa oštećena, nadražena, sluz postaje gusta, toliko da se ne može pokrenuti i eliminisati, slabi i njena funkcija da zagreva vazduh, tako da prva odbrana organizma biva uništena. Jasno je da je održavanje zdrave sluzokože nosa koja će vlažiti udahnuti vazduh, filtrirati ga i eliminisati štetne materije neophodno.

Kako da je zaštitimo na prirodan način?

Učinimo je vlažnom rastvorima tj. sprejevima za nos koji sadrže prirodne supstance. Rastvori soli, bilo hipertonični ili izotonični, pomoći će u toaleti nosa. Oni sadrže mineralne soli, a još bolja zaštita i pomoć je ukoliko sadrže i prirodna etarska ulja nane i eukaliptusa koji imaju blagotvorno dejstvo na sluzokožu nosa. Ovakvi preparati mogu dugo da se koriste bez ograničenja, jer ne uzrokuju isušenje sluzokože nosa. 

Propolis– “prirodni penicilin”

Od prirodnih supstanci koje imaju antivirusno i antibakterijsko dejstvo, a koje ne štete sluzokoži je i propolis– “prirodni penicilin”. Zahvaljujući polifenolima koji ulaze u njegov sastav, imaju antimikrobno dejstvo. Važno je napomenuti i to da na bakterijske biofilmove koji se stvaraju na upaljenim sluzokožama često ne deluju antibiotici, a ni imuni sistem, ali je dokazano da na njih deluje propolis. Propolis pomaže sprečavanju pojave infekcija ukoliko se koristi preventivno.

Gusta sluz je ono što najviše opterećuje sluznicu nosa i sprečava njenu zaštitnu ulogu. Treba je učiniti viskoznom, da bi mogla biti eliminisana. Koristeći sprejeve za nos koji u svom sastavu imaju i mukolitike, pomoći ćete lakšu eliminaciju. Na sluzokoži nosa treba stvoriti zaštitnu barijeru koja će vezati i sprečiti prodor virusa, ali i učiniti je vlažnom da bi mogli biti izbačeni iz nosa redovnim izduvavanjem, prvo jedne, pa onda druge nozdrve.

Prednost prirodnih preparata je u tome što neće isušiti sluzokožu (mogu se koristiti dugo), ne stvaraju naviku, ne remete čulo mirisa, samo olakšavaju, pomažu prirodnu funkciju.

Preporučena je upotreba izotoničnih i hipertoničnih rastvora, sa dodatkom etarskih ulja eukaliptusa, nane, ali i propolisa i NAC.

Da “prva odbrana” od virusa i odbrani!

Leave a reply