Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Dr Nagy Izabella tanácsai a Kanizsai Egészségházból: Akut köhögés légúti fertőzéseknél

Dr Nagy Izabella tanácsai a Kanizsai Egészségházból: Akut köhögés légúti fertőzéseknél

A köhögés számos betegség tünete lehet, mint a légutak tisztulási folyamatának része. A köhögés egyfajta védekező mechanizmus, reflex. Célja a légutakba kerülő irritáló anyagok eltávolítása. A légutak normális működésének feltétele a hörgők nyálkahártyáját borító nyák jelenléte. Különböző ingerek vagy betegségek hatására ez az egyensúly megbomlik, fokozódik a váladék termelése. A köhögésről és a segítségnyújtásról beszélgettünk Dr Nagy Izabellával a Kanizsai Egészségházból.

A köhögés jellegétől függően lehet száraz vagy produktív. A leggyakoribb ok a légúti fertőzés.

Mik azok a felső légúti fertőzések és hogyan kezelik őket?

A felső légúti fertőzések olyan vírusok vagy baktériumok által okozott betegségek, amelyek az orr, az orrmelléküregek, a garat és a gége nyálkahártyáját érintik. Általánosságban elmondható, hogy minden esetben hirtelen gyengeség és bőséges, vizes orrfolyás jelentkezik. Mindezt torok- vagy fülfájás kísérheti, orrdugulás mellett. Orrmelléküreg-gyulladás esetén az orrváladék sűrű, zöldessárga színű lehet, amihez erős fejfájás is társulhat. A torkon lefolyó váladék minden esetben köhögést okoz – mondja Nagy doktornő.

A legtöbb felső légúti betegség otthon is kezelhető, és néhány napon belül javul a beteg állapota. Száraz köhögés esetén tünetek csökkenthetők a köhögés okozta irritációt csökkentő termékekkel míg a produktív köhögés esetén a napközbeni köptetők használatával, pl. termékek, amelyek segítik a váladék kiköhögését. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, valamint a kezelést segítő vitaminkészítmények használata. Bakteriális fertőzés esetén az antibiotikumot kizárólag orvos írhatja fel.

Mik azok az alsó légúti fertőzések és hogyan kezelik őket?

Az alsó légutak a légcsőből, a fő hörgőkből, a hörgőkből és a tüdőből állnak. A hörgők és a légcső gyulladása általában vírusos eredetű, mindkét betegséghez tartós köhögés társul. A tüdőgyulladást leggyakrabban bakteriális fertőzés okozza, de lehet vírusos vagy ritkábban gombás eredetű is. Az alsó légúti fertőzés tüneteit hőemelkedés, láz és köhögés kíséri. Súlyosabb esetekben a légzés felgyorsul és nehézkessé válik. A köhögés kezdetben száraz, majd produktív, sípolás hallható és a köptetés nehézkes. Néha a száj körüli bőr elkékül – mondja Dr Nagy.

Ezeknek a fertőzéseknek a kezelése ágynyugalommal kezdődik, sok folyadékkal. Szükség esetén lázcsillapító és köptetésre nyálkaoldó szerek alkalmazása javasolt. A légzés megkönnyítése érdekében sóoldattal és köptetővel történő inhalációs kezelés javasolt.

Az első ajánlásom a könnyebb köptetés érdekében a por, amely a polifenolokban gazdag propolisz és az N-acetilcisztein kiváló kombinációja. A propolisz segít eltávolítani a vírusokat, baktériumokat és gombákat, csökkenti a nyálkahártya irritációját, az N-acetilcisztein pedig antioxidáns és nyákoldó hatású, csökkenti a nyák viszkozitását, ami hozzájárul annak könnyebb eltávolításához. A mindennapi szedése bizonyítottan segít  olyan betegeknél, akik hajlamosak a betegség gyakori súlyosbodására. Ezért számomra az 1. számú ajánlás a mindenkinek, akit a váladék zavar, mert a propolisz és a NAC együtt még hatékonyabban fejti ki hatását a légúti fertőzésekben – ajánlja végül Dr Nagy.

Leave a reply