Tuberuloza

Question

Postovani. Jako sam uplasen. Pre dve nedelje sam bio da izvadim krv inu cekaonici je bila zena koja je bolovala od tuberkuloze, imala je i krpu na ustima. Ja sinoc dok sam prao zube pljunuo sam krv, naravno to moze biti i od desni. Ali moje pitanje je da li je moguce da sam zahvatio bacil tuberkuloze tada u cekaonici iako sam ja samo prosao pored nje i da li je moguce da vec pljujem krv od nje?

Answer ( 1 )

 1. Poštovani,
  Izazivač tuberkuloze se može preneti samo ako je izvor Mycobacterium tuberculosis oboleli od plućne tuberkuloze.
  Najčešće manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organe (mozak, moždane opne, bubrege, creva, kosti, jajnike itd.).
  Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu.
  Period inkubacije virusa tuberkuloze, zavisno od organizma nosioca, može da traje od dve do dvanaest nedelja. Ali svega se 10% onih koji se inficiraju i razboli od aktivne tuberkuloze.
  Da li će se bolest razviti zavisi i od samog uzročnika tuberkuloze a najviše od otpornosti organizma koji dolazi u kontakt s bacilom.
  Najčešći simptomi tuberkuloze jesu: malaksalost, gubitak apetita i mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena temperatura, uz kašalj koji je najčešće suv i uporan, a ređe praćen iskašljavanjem sluzi, gnoja ili krvi. Pa ukoliko imate ovakve simptome, javite se lekaru na pregled.

  Best answer

Leave an answer