Answer ( 1 )

 1. Gojaznost obično proizilazi iz kombinacije uzroka i faktora rizika, kao što su:

  Genetika. Vaši geni mogu uticati na količinu telesne masti i mesto gde se ona raspoređuje. Genetika takođe može igrati ulogu u tome koliko efikasno vaše telo pretvara hranu u energiju i kako vaše telo sagoreva kalorije tokom vežbanja.

  Porodični životni stil. Ako jedan ili oba roditelja budu gojazni, povećava se rizik za gojaznost dece. To nije samo zbog genetike. Članovi porodice imaju tendenciju da dele slične navike u ishrani i aktivnosti.

  Neaktivnost. Ako niste veoma aktivni, ne trošite dovoljno kalorija. Sa sedentarnim životnim stilom, možete lako unositi više kalorija svakog dana nego što potrošite vežbanjem i rutinskim dnevnim aktivnostima. Neke bolesti, kao što je artritis, može dovesti do smanjene aktivnosti, što doprinosi povećanju telesne težine.

  Nezdrava ishrana. Ishrana koja je bogata kalorijama, bez voća i povrća, puna brze hrane, opterećena visokokaloričnim sokovima i prevelikim porcijama doprinosi povećanju telesne težine.

  Zdravstveni problemi. Medicinski problemi, kao što je artritis, Kušingov sindrom i drugi takođe mogu dovesti do povećanja telesne težine.
  Socijalni i ekonomski uslovi. Istraživanja povezuju socijalne i ekonomske faktore sa gojaznošću. Možda niste naučeni zdravom načinu kuvanja, ili možda nemate finansijske mogućnosti za kupovinu zdrave hrane. Pored toga, ljudi sa kojim provodite vreme mogu uticati na vašu težinu – verovatnije da ćete postati gojazni ako imate gojazne prijatelje ili rođake.

  Starost. Gojaznost se može desiti u bilo kojoj dobi, čak i kod male dece. Ali, kada starite, hormonske promene i manje aktivni način života povećavaju rizik od gojaznosti. Pored toga, mišićna masa u vašem telu ima tendenciju smanjenja sa godinama. Niža mišićna masa dovodi do usporavanja metabolizma.

  Trudnoća. U toku trudnoće, težina žene se nužno povećava. Nekim ženama je teško da izgube kilograme nakon što se beba rodi. Ovaj višak kilograma može doprineti razvoju gojaznosti kod žena.

  Prestanak pušenja. Prestanak pušenja je često povezan sa povećanjem telesne težine. A za neke, to može dovesti da osoba postane gojazna. Na duži rok, međutim, odustajanje od pušenja i dalje je veća korist za vaše zdravlje nego da nastavite da pušite.

  Nedostatak sna. Nedovoljno sna ili previše spavanja može izazvati promene u hormonima koji povećavaju apetit.

  Čak i ako imate jedan ili više ovih faktora rizika, to ne znači da ćete nužno postati gojazni. Možete da izbegnete većinu faktora rizika kroz zdravu ishranu, povećan unos vlakana, probioticima koji regulišu crevnu floru, fizičku aktivnost i vežbe i promene u ponašanju.

  Best answer

Leave an answer