Answer ( 1 )

 1. Ljudski organizam ne proizvodi magnezijum i da bi zadovoljili dnevne potrebe za magnezijumom moramo ga unositi putem hrane. Muškarci treba da uzimaju od 400 do 420 miligrama magnezijuma dnevno dok je ženama potrebno od 310 do 320 miligrama (više ako su trudne ili doje).
  Nedostatak magnezijuma može uticati na praktično svaki sistem organa. Magnezijum je potreban svakoj ćeliji u organizmu i jedan je od najvažnijih minerala, jer učestvuje u preko stotinu enzimskih sistema i funkcija vezanih za metabolizam ćelija.
  Prvi simptomi nedostatka magnezijuma su blagi I uključuju grčeve u nogama. Drugi rani znaci su gubitak aptetita, mučnina, umor i slabost. Kako se nedostatak magnezijuma pogoršava, može se pojaviti ukočenost, trnjenje u rukama I nogama, neurološki problemi, abnormalni srčani ritam.
  Iako možda ne uzimamo onoliko magnezijuma koliko bi trebalo, pravi nedostatak magnezijuma u ljudskom organizmu je retkost. Pacijenti sa Kronovom bolesti I celijačnom bolesti, kao i pacijenti sa dijabetesom 2 i starije odrasle osobe podložnije su nedostatku magnezijuma. Izuzetno niski nivoi magnezijuma, koji se mogu obično naći kod pacijenata koji su teško bolesni ili hospitalizovani, može dovesti do tremora, konvulzija, slabosti, električnih smetnji u radu srca, niskog nivao kalcijuma i kalijuma, pa čak i potencijalno fatalne srčane aritimije. Međutim, kao što smo rekli, mogućnost izraženog nedostatka magnezijuma su veoma retki.
  Što se tiče opasnosti od uzimanja magnezijuma – možemo da kažemo da ne postoji opasnost od uzimanja suplementa magnezijuma. Kao i sa svakim drugim suplementom, uzimanje previše magnezijuma može da izazove neprijatne pa čak i opasne nuspojave. Unos prevelikih doza magnezijuma može se završiti prolivom, mučninom I stomačnim grčevima.

  Best answer

Leave an answer