Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Da li broj carskih rezova u Srbiji raste?

Da li broj carskih rezova u Srbiji raste?

Šta predstavlja carski rez?

Pod carskim rezom se podrazumeva operativno završavanje porođaja- kroz rez na trbušnom zidu i donjem segmentu materice.

Mora da postoji opravdan, medicinski razlog za carski rez, kada se proceni da je on bezbedniji od porođaja vaginalnim putem. Inače je najbolji način porođaja prirodnim putem.

Indikacije za carski rez: nenapredovanje prirodnog porođaja, nepovoljan položaj bebe u stomaku (ne prednjači glavicom), više beba u stomaku, nesrazmera u veličini bebe i karličnih mera trudnice, prethodni carski rez, ako beba nema dovoljan dotok kiseonika, ako pokazuje poremećaj srčanog rada, izvesne bolesti bebe i majke, prolaps pupčanika, problemi sa placentom (pokriva otvor grlića materice)…

Svaka treća žena porodi se carskim rezom, a procenat je iz godine u godinu sve veći.

 

Da li način rođenja, tj. carski rez, utiče na zdravlje bebe?

Razlike u mikrobiomu beba rođenih carskim rezom i prirodnim putem postoje.

Crevni mikrobiom je naziv za skup bakterija koje se nalaze u crevima i koji ima značajnu ulogu u imunitetu.

Formiranje crevne flore bebe, započinje još intrauterino kolonizacijom mikroorganizmima, koji se podudaraju sa majčinom oralnom, vaginalnom i crevnom florom.

Potom se ovaj proces nastavlja porođajem. Ukoliko je dete rođeno vaginalnim putem, prilikom prolaska kroz porođajni kanal dolazi u dodir sa vaginalnom florom majke, te se creva bebe naseljavaju dobrim bakterijama.  Dece rođena carskim rezom nemaju taj kontakt, i njihova creva bivaju kolonizovana mikroorganizmima sa kože, bolničkih površina i od mikroflore medicinskog osoblja. Disbiozu creva u tom slučaju potencira i upotreba antibiotika zbog operativnog zahvata i duži boravak u porodilištu.

Veoma je važno da se crevo deteta kolonizuje dobrim bakterijama do druge godine života, jer ukoliko se zakasni crevni mikrobiom ostaje izmenjenog sastava celog života. Ukoliko je nastala disbioza postoji povećan rizik za nastanak alergije, astme, autoimunih bolesti, dijabetes tip 1, celijakije.

Prevremeno rođena novorođenčad, u poređenju sa decom rođenom u terminu, imaju veće stope nepoželjne anaerobne bakterijske kolonizacije.

Nakon rođenja i inicijalne kolonizacije creva, važna je ishrana. Deca hranjena mlečnim formulama, imaju daleko manji broj dobrih bifidobakterija u crevima. Majčino mleko se smatra zdravim načinom programiranja crevne mikrobiote deteta.

Deca rođena carskim rezom, već od prvog dana života treba da dobijaju probiotski preparat, za nadoknadu dobrih bakterija.

 

Kako odabrati pravi probiotski preparat za bebu?

Najispitivaniji probiotski soj na tržištu koji je bezbedan za upotrebu i kod prevremeno rođene dece je Lactobacillus rhamnosuss GG. Pored soja, koji je najbitniji za dejstvo probiotika, bitna je i doza dobrih bakterija, koja se nalazi u probiotskom preparatu koji sadrži preporučenu dozu od 10 milijardi probiotske kulture Lactobacillus rhamnosus GG. Oralne kapi su idealan oblik probiotika za primenu kod novorođene dece.

 

 Dr Jelena Stevović – pedijatar na subspecijalizaciji iz neonatologije

Leave a reply