Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Izbacite šlajm iz vaših pluća

Dolazak hladnih dana donosi gotovo neizbežne nazebe, prehlade, infekcije disajnih puteva i druga oboljenja. Kretanje u javnom prevozu, u vrtićima i školama, na sportskim, zabavnim i kulturnim manifestacijama, donosi veliki rizik od pojave prehlade i gripa. Grip izaziva neprijatne osećaje i bolove u grlu i nosu, kao i uporni kašalj i šlajm koji ometaju san i svakodnevne aktivnosti.

Kada se uporan i dugotrajan šlajm nastani u disajnim putevima, lepi se i teško je izbaciti ga. Šlajm se javlja, najčešće kao posledica nepreležanog gripa, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, kao i upale pluća. Simptomi koji dominiraju su kašalj, zviždanje, zapušenost u grudima i blago povišena telesna temperatura. Ovo naročito uznemirava svaku osobu i remeti je u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Pušači takođe nisu pošteđeni svakodnevnog šlajma i kašlja. Epitel u njihovim plućima je paralisan, pa ne funkcioniše kako treba. Zato se za odlepljivanje sekreta iz traheja i bronhija preporučuje dovoljna količina tečnosti i mukolitik koji razaže taj gusti sekret.

Pčele od smole proizvode propolis, koji oblaže košnicu, unutar koje se ne razvija nijedna infekcija uprkos veoma visokim temperaturama i štetnoj okolini i na taj način brane svoje stanište od štetnih uticaja. Propolis poseduje širok spektar aktivnosti protiv bakterija, virusa i gljivica. Propolis sprečava pojavu novih infekcija. U studijama je pokazano da nije svaki propolis isti i da je bitna količina polifenola koji određuju antimikrobnu aktivnost. Što je više polifenola, to je propolis efikasniji.

Jedan od naispitivanijih i klinički dokazanih mukolitika je N-acetilcistein koji pomaže u izbacivanju sekreta iz disajnih puteva.

Za takva stanja, kod osoba kojima šlajm remeti svakodnevni kvalitet života, preporučuje se primena  kombinovanog prečišćenog propolisa, bez alergena, sa visokim procentom polifenola i N-acetilcisteina koji brzo i direktno razlaže sekret, olakšava disanje i doprinosi smanjenju zapušenosti u grudima. Pomaže u sprečavanju širenja bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Za dodatne informacije, kliknite ovde.

Leave a reply