
Bakterijski infektivni prolivi
Akutne prolive, naročito kod male dece, najčešće izazivaju virusi. Ali visoke temperature tokom letnjih meseci omogućavaju brže razmnožavanje bakterija koje uzrokuju proliv, zbog čega su u toplim mesecima bakterijski prolivi češći.
Sa dolaskom proleća i dužih dana menja se i naš način provođenja slobodnog vremena. Duže smo u prirodi i češće jedemo napolju. Međutim, sezona boravka u prirodi pored svega lepog donosi i neke rizike i opasnosti. Meso koje pripremamo često je termički lošije obrađeno, hranu čuvamo izvan frižidera, a sve to omogućava razvoj bakterija koje uzrokuju infektivni proliv.
Tri najčešća bakterijska uzročnika proliva su salmonele, kampilobakteri i Escherichia coli.
Gde se skrivaju salmonele?
Za nastanak tegoba kod infekcija izazvanih salmonelama u telo treba uneti relativno veliki broj bakterija, a to znači da se salmonelama većinom inficiramo konzumacijom zaražene hrane. Živina izlučuje salmonele preko izmeta, stoga se salmonele često nalaze na ljusci jajeta. Salmonele isto tako mogu biti u belancetu i žumancetu. Ocenjuje se da je salmonelama zaraženo čak 50–60% pilećeg mesa. Možemo se takođe zaraziti kada jedemo sirova jaja ili proizvode u kojima su sirova jaja (majonez, kreme, puding i sladoled) i termički nepravilno obrađeno pileće meso. Salmonele se sa radnih površina na kojima smo obrađivali pileće meso mogu preneti na voće i povrće koje kasnije obrađujemo na njima. Salmonele se na voće i povrće takođe mogu preneti đubrivima zagađenim ljudskim ili životinjskim izmetom koji sadrži salmonele. Salmonele mogu takođe preneti kućni ljubimci kao što su kornjače, iguane, glodari i ptice, a njima se inficiraju pre svega mala deca koja su sa ljubimcima u bliskom kontaktu. Infekcije salmonelama česte su i prilikom prodora kanalizacije u vodovodni sistem.
Kampilobakterije su drugi najčešći uzročnik infektivnih proliva.
Po epidemiološkim karakteristikama infekcije izazvane kampilobakterima prilično su slične salmonelozama i takođe spadaju u zoonoze, što znači da se isto tako mogu preneti preko životinja. U poslednjih nekoliko godina infekcije izazvane kampilobakterijama su na drugom mestu po učestalosti bakterijskih uzročnika infektivnih proliva, odmah posle salmonela. Infekcije salmonelama i kampilobakterijama češće su u letnjim mesecima, kad im više temperature omogućavaju i brže razmnožavanje.
Escherichia coli – veoma rasprostranjena bakterija
Sojevi Escherichie coli rasprostranjeni su širom sveta. Tom bakterijom najčešće se možemo zaraziti putem zaražene hrane i vode. Moguć je takođe i direktan prenos sa zaražene osobe na zdravu. Važni prenosioci su muve i drugi insekti.
Kako postupati pri pojavi infektivnog proliva?
Akutni bakterijski proliv po pravilu prolazi za 3 do 7 dana i bez posebnog lečenja. Važno je pobrinuti se za dovoljan unos tečnosti kako ne bismo dehidrirali. Dehidracija je mnogo češća kod odojčadi i male dece, starijih osoba i onih koji imaju neke teže osnovne bolesti. Za vreme akutnog proliva savetujemo blagu izmenu režima ishrane. Ne preporučuje se mleko, osim dojenja. Pacijenti moraju jesti hranu koja sadrži dovoljno kalorija, a sa druge strane ne ubrzava rad creva i nije teško svarljiva. Savetuje se da pacijenti jedu kuvane namirnice koje sadrže skrob (krompir, testenina) i žitarice (pirinač, pšenica, ovas). Primereni su i kuvano povrće, supe od povrća, banane, jogurti, krekeri i sl.
U mnogobrojnim ispitivanjima koja su vršena prethodnih godina u kojima je proučavan uticaj probiotskih kultura na tok akutnog proliva utvrđeno je da probiotski preparati značajno skraćuju trajanje proliva i smanjuju ukupan broj pražnjenja creva. Primena probiotskih preparata u isto vreme bila je dokazano sigurna i nije bila povezana sa neželjenim dejstvima.
U svakom slučaju, najbolja je preventiva. Proliv se može sprečiti pridržavanjem pravila za pripremu hrane. Važno je redovno i temeljno prati ruke i brinuti se o upotrebi čiste vode za piće.
Nadoknađivanje tečnosti I primena probiotskih preparata kod proliva je takođe izuzetno važno.
Leave a reply
You must login or register to add a new comment .