
Organski med kod kašlja
Sa generacije na generaciju, od medicinskih i farmaceutskih stručnjaka ka pacijentima, širi se dobro poznata poruka da je med višestruko koristan za zdravlje. Pre svega poznato je da je med prirodni efikasni lek u borbi protiv kašlja. Ali, da li je svaki med isti, da li svaki ima tako efikasno dejstvo? Da li su med i organski med istog sastava?
Sastav meda
Ljudi koriste med još od antičkih vremena. Med je vrlo kompleksna namirnica, koja pored šećera (fruktoze) i vode ima stotine različitih komponenti kao što su enzimi, aminokiseline, organske kiseline, vitamini, minerali, fenoli (flavanoidi i fenolne kiseline), enzimski i neenzimski antioksidanti.
Korišćenje meda u lečenju
U tradicionalnoj medicini med se koristi za niz zdravstvenih problema, kao što su kardiovaskularna oboljenja, gastrointestinalni poremećaji, alergijski simptomi, sezonske prehlade, jačanje imuniteta, anemija.
Danas smo pogotovo skloni da pribegavamo antibioticima u lečenju. Međutim, otpornost mikroorganizama na antibiotike je postala prevelika, zato ih treba izbegavati kada god je to moguće. Prisustvo enzima u medu je povezano i sa antiupalnim i antibakterijskim svojstvima meda – med ubija bakterije, viruse i smanjuje upalu.
Osim toga, danas znamo i da je uzrok velikog broja bolesti prisustvo slobodnih radikala u našem ogranizmu. Med je jak antioksidans i veoma je koristan u odbrani našeg organizma.
Međutim, bitno je zapamtiti da nije svejedno koji med koristimo – med je prirodni lek, pa je bitno da svi sastojci u njemu budu prirodni. Zato se u terapiji preporučuje organski med.
Organski med podrazumeva izuzetno kvalitetan i zdrav med, od zaštićenih pčela i potpuno očuvane životne sredine. U njemu apsolutno svi nutritivni elementi imaju prirodno poreklo.
Kako se dobija organski med?
Organske košnice moraju da budu u organskom okruženju u prečniku od čak 5 kilometara. To znači da pčele ne smeju da se drže u blizini uobičajeno uzgojenih biljaka, kao što su njive suncokreta, voćnjaci, kao ni u blizini livada i šuma koje su na neki način podvrgnute sredstvima za zaprašivanje, pesticidima i drugim zaštitnim hemijskim sredstvima.
Pčele ne smeju da se hrane veštačkom prehranom, već samo njihovim medom .
Tokom proizvodnje organskog meda nije dozvoljen ni proces pasterizacije, kojim se med izlaže temperaturi do 70 Celzijusovih stepeni da bi mu se povećala trajnost, tečno stanje i uklonili mikroorganizmi. Ovo je jako važno jer su pomeniti enzimi- aktivni sastojci meda osetljivi na toplotu i samim tim svaka pasterizacija meda dovodi do fizičke degradacije enzima i gubitka njihovog pozitivnom delovanja na naš organizam.
Med u borbi protiv kašlja
Med pokazuje svoju korisnost i u borbi protiv kašlja. Britanski Nacionalni institut za zdravstvo preporučuje med kao prvi izbor u lečenju kašlja. Stručnjaci kažu da snaga meda u borbi protiv kašlja pre svega leži u njegovoj strukturi koja smiruje iritirana područja. Med oblaže sluzokožu usta i grla, deluje zaštitno, ali i oblaže ogoljene receptore za kašalj umirujući nadraženu sluzokožu.
Zato se za ubražavanje simptoma kašlja preporučuje med. A da biste postigli maksimalni efekat, koristite organski med.
Leave a reply
You must login or register to add a new comment .