Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

Registracijom na PitajLekara.rs postajete član naše zajednice koja kao ideju ima pružanje odgovora na razna medicniska pitanja od strane stručnih lica. Pozivamo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva ali i da dobijete odgovore na sve medicniske nedoumice.

Med i organski med

Med i organski med

Med, poznat od davnina kao omiljena prirodna poslastica. Široko je primenjivan vekovima.

Nažalost, danas je u te svrhe zamenjena mnogim konditorskim proizvodima i slatkišima.

Vremenom se kroz praksu i korišćenje uvidelo da ima izrazito lekovita svojstva pored svojih nutritivnih vrednosti.

Nutritivna svojstva 

Dokazano je da 100 gr meda sadrži :

0,30 g proteina

82,12 g kalcijuma

2,00 mg magnezijuma

52,0 mg kalijuma

0,22 mg cinka

0,03 mg vitamina B2

0,024 mg vitamina B6

82,40 gr ugljenih hidrata

0,20 gr vlakana

0,42 mg gvožđa

4,00 mg fosfora

4,00 mg natrijuma

0,50 mg vitamina C

Lekovita svojstva meda

Med je oduvek poznat po svojim antimikrobnim i antibakterijskim svojstvima.

Još su naše bake znale da daju svojim potomcima kašičicu meda da ga rastope u ustima, i vrlo brzo bi grebanje, bol u grlu i suv kašalj bili sanirani.

To je bacilo akcenat na lekovitost meda, i dalje proučavanje njegovog sastava.

Pored toga što nam može pomoći u odbrani organizma od bakterija, virusa i gljivica, med poseduje i antioksidativna svojstva zahvaljujući tome što sadrži preko 30 vrsta polifenola.

Njegov pozitivan učinak na imunitet zasniva se na povećanju T i B limfocita, antitela, eozinofila, neutrofila, monocita i NK ćelija koje učestvuju u formiranju primarnog i sekundarnog imunog odgovora.

Med se kao narodni lek koristi u kombinaciji sa đumbirom, limunom i propolisom, gde sinergistički podstuču imunitet, i održavaju ga na zavidnom nivou.

Iako se dijabetičarima savetuje oprez prilikom konzumiranja meda, on kod zdravih ljudi reguliše nivo šećera u krvi.

Mere opreza

Med ne sme da se daje deci mlađoj od jedne godine.

Oprez kod dijabetičara.

Organski med

Zbog sve veće zagađenosti kako okoline tako i vode, i prevelike upotrebe pesticida, javila se potreba za organskom, kontrolisanom proizvodnjom svih namirnica, računajući i med.

Šta sve odlikuje organsku proizvodnju meda?

Organska prozvodnja podrazumeva kontrolisanu upotrebu opreme, odgovarajućeg materijala, lokaciju gde će se neki proizvod uzgajati, kao i posebno ophođenje i metode koje se primenjuju u proizvodnji.

U samoj proizvodnji organskog meda potrebno je da pčelar pre svega, ne sme držati pčele u blizini kultura koje nisu organski uzgajane.

Isto važi i za pašnjake sa prirodnom vegetacijom.

Zabranjeno je imati košnice u blizini livada i šuma koje su se na neki način podvrgale pesticidima i drugim zaštitnim hemijskim sredstvima.

Osnovni segmenti kućišta košnice, ramova, okvira koji se nalaze u direktnom kontaktu sa pčelama, medom ili voskom moraju da budu načinjeni pretežno od prirodnih materijala.

Pčele se prema organskim principima ne smeju hraniti veštačkom prehranom, pod kojom se podrazumeva i šećer, bez obzira da li je on organskog porekla.

Vrlo je važno zaštititi pčele na sve moguće načine, naročito u organskoj proizvodnji, gde se ne smeju koristiti lekovi kao ni bilo koje druge hemikalije.

Zašto organski med?

Med konvencionalne proizvodnje može  da sadrži antibiotike i pesticide do propisanih količina, ali ne i organski med.

Kako u proizvodnji organskog meda proces pasterizacije nije dozvoljen, on sadrži znatno više hranljivih materija u odnosu na običan med.

Izgled obe vrste meda je identičan, ali je znatno bolji izbor potražiti sertifikat organske prouzvodnje prilikom kupovine meda, kako biste i Vi i Vaša porodica imali kvalitetnu namirnicu.

Pored toga, organsko pčelarstvo je jedan od procesa kojim se teži krajnjem rezultatu, prirodnom i kvalitetnom medu kao i očuvanju prirode.

Leave a reply